MacKeeper 5: minden szempontból megújult macOS optimalizáló

Mai tesztalanyunk egy olyan program, amely hosszú évek óta jelen van Macen, de rendkívüli mértékben megosztotta a közösséget. A MacKeeper az egyik legismertebb maces rendszeroptimalizáló és takarító alkalmazás, amelyet azonban eleddig szinte minden antivírus szoftver potenciális veszélyforrásként (scareware) azonosított. Nos, úgy tűnik, ennek az időszaknak vége, a legújabb MacKeeper 5-öt ugyanis már egy új cég gondozásában debütált, s így egy minden szempontból megújult macOS optimalizáló program látott napvilágot. Nem csak a rendszer karbantartására alkalmas, hanem vírusvédelmet és VPN funkciót is tartalmaz. De még ez sem minden, seregnyi funkcióval rendelkezik magánszféránk és online fiókjaink védelméhez, s végre független szakértők is véleményezték, szóval ezúttal megbízhatónak is bizonyult.

MacKeeper 5: minden szempontból megújult macOS optimalizáló

Kezdjük akkor az egyik legfontosabb újítással: a MacKeeper mostantól a Clario Tech Limited égisze alatt jelenik meg, megújult, letisztultabb felülettel. Amellett, hogy átesett egy Apple hitelesítésen is, az AppEsteem szakértői is bevizsgálták. Maga a Clario egyébként önálló antivírus szolgáltatást is nyújt, méghozzá meglehetősen egyedi megközelítésben, így nem túl meglepő, hogy a MacKeeper 5 maga is rendelkezik egy hatékonynak tűnő antivírus modullal. Megbízhatóságának záloga, hogy az AV-Test tesztjein is jól szerepelt. Gyorsnak viszont nem mondanánk, egy teljes rendszervizsgálat meglehetősen hosszúra nyúlik nála és a valósidejű ellenőrzés is hajlamos olykor kissé belassítani a Macet.

Ha már úgyis a biztonsági megoldásokkal kezdtünk, menjünk végig azokon. A program felületén elérhető Security kategóriában van tehát egy antivírus modul, amely alkalmas real-time vírusvédelemre is és a jelek szerint korrekt védelmet nyújt. Emellett van egy külön Adware szkenner, amely szintén képes folyamatos megfigyelésre. A kettővel együtt viszonylag kicsi az esélye, hogy akaratunk ellenére szabadon engedjünk a gépen valamilyen digitális kártevőt.

Hasonlóan fontos a védelem szempontjából a Privacy kategóriában található három modul. Ezek egyike az ID Thent Guard elnevezést kapta, s ennek megfelelően arra tudjuk használni, hogy másodpercek alatt leellenőrizzük, nem estünk-e áldozatául valamilyen kiberbűnözői tevékenységnek. Az e-mail címünk megadása után a program végignézi a rendelkezésére álló online adatbázisokat, hogy az adott címmel kapcsolatban történt-e bármilyen biztonsági incidens. 

Ha igen, listázza azok számát. Egy megerősítő e-mailben kapott kód beírása után viszont konkrétan is megtudhatjuk, hogy milyen incidensnél, milyen adataink kerültek nyilvánosságra, beleértve például a jelszavainkat is. Így ha azt tapasztaljuk, hogy a valóban használt jelszavunk virít a listában, érdemes azt megváltoztatni minden olyan online fiókban, ahol eddig használtuk (ha nem ismerős a jelszóként látható kódsor, akkor jó esetben maga a jelszó eleve kódoltan kerül ki a rendszerből). Az ID Thent Guard arra is alkalmas, hogy folyamatosan figyelje a megadott e-mail címek megjelenését a kiberbűnözők által használt adatbázisokban, így ha a későbbiekben történik nem várt esemény, azonnal értesülhetünk róla.

Szintén hasznos modul a Private Connect, amely gyakorlatilag egy komplett VPN szolgáltatás. Korlátozások nélkül tudjuk használni, s rengeteg VPN szerver (köztük magyarországi is) közül választhatunk, vagy rábízhatjuk a programra, hogy a leggyorsabbat adja. A VPN használatával elrejthetjük valódi IP címünket és titkosíthatjuk a teljes online adatforgalmat, vagyis nagy szolgálatot tehet adataink biztonsága érdekében, ha például nyaralni megyünk, s egy hotel wifijére kapaszkodunk fel, vagy kávézóban, állomáson stb. használunk éppen ingyenes wifi hozzáférést. Tempót és szolgáltatásokat tekintve nincs egy szinte az olyan népszerű, vezető VPN szolgáltatásokkal, mint az ExpressVPNNordVPNSurfshark VPN, de ettől még pozitívum, hogy rendelkezésünkre áll a csomag részeként.

Végül szintén a Privacy részben kapott helyet a StopAd funkció is, amely Safari és Chrome böngészőkben hivatott letiltani a hirdetéseket és az online nyomkövetési funkciókat. Ezzel elvileg gyorsítania kellene a böngészést, de nálunk inkább lassította azt és előfordult, hogy bizonyos – teljesen átlagos – oldalak, híroldalak be sem tudtak töltődni amíg a böngészőben aktív volt ez a kiegészítő.

Kényelmes macOS karbantartás

A MacKeeper eddig is elsősorban macOS optimalizáló programként élt a köztudatban, s ez rész nem tűnt el. A Find & Fix felületen gyakorlatilag egy kattintással felmérhetjük a rendszer állapotot, beleértve az esetleges malware fertőzéseket, a rendszer indulását lassító, automatikusan elinduló szolgáltatásokat, a privacy beállításokat, nyomkövetőket, a felesleges fájlokat és mappákat, duplikált fájlokat stb. 

Egyszóval minden olyan elemet összeszed nekünk a program, amely valamilyen módon lassíthatja a macOS elindulását, működését, csökkentheti a rendelkezésre álló szabad tárhelyet, vagy mondjuk feleslegesen foglalja a rendszermemóriát.

Ha vége a teljes átvizsgálásnak (ami azért eltart egy darabig), egyetlen kattintással is kérhetjük a problémák megoldását, de lehetőségünk van arra is, hogy átnézzük, mi mindent talált a program és manuálisan döntsünk a sorsukról.

Mindezek a funkciók egyébként önállóan is futtathatók, a MacKeeper oldalsávján bármelyik elérjük és használhatjuk. A Performance részben van még egy remek extra funkció: az egyik az Update Tracker, amellyel ellenőrizhetjük, hogy a telepített alkalmazásokhoz érkezett-e valamilyen frissítés. Ez ugyebár nem az App Store-ból letöltött programok esetében izgalmas, hanem inkább azoknál, amelyeket az App Store-on kívülről telepítettünk a gépre és így önálló életet élnek frissítés szempontjából is. Ezzel a modullal pár kattintás csupán az aktuális verzió letöltése és telepítése, nem nekünk kell darabonként előkeresni mindent a webről, vagy egyesével elindítani az integrált frissítési mechanizmusokat.

Hasonlóan hasznos a Cleaning csoportban található Smart Uninstaller is, amely nevéhez hűen a programok nyomtalan eltávolításában jeleskedik. Bár macOS alatt általában be szoktuk érni annyival, hogy a megunt programokat behajítjuk a Lomtárba, azonban ilyenkor a legtöbb szoftver seregnyi adatot, fájlt, mappát hagy még hátra a gépen. Ezek összegyűjtésében is törlésében tud segíteni ez a modul.

Összegzésül

Mindent egybevetve örömteli hír, hogy az új tulajdonossal talán végre révbe ér a MacKeeper és széles körben elfogadott macOS optimalizáló alkalmazássá nőheti ki magát. Takarítás és optimalizálás szempontjából jó munkát végez, az AV-Test tesztjein jól szereplő antivírus pedig arra is alkalmassá teszi, hogy rábízzuk a rendszer védelmét. A teljes malware vizsgálat viszont lassú és a real-time ellenőrzés is hajlamos érezhetően lassítani a rendszert.

VPN funkció szintén üdvözlendő, bár fura, hogy az weboldalon nem derül ki róla minden részlet. A MacKeeper weboldalának Live Chat felületén annyit sikerült kinyomozni, hogy a Keenow alapjait használja, vagyis elvileg OpenVPN protokollt és AES-256 titkosítási algoritmust kapunk, illetve van KillSwitch, WebRTC és DNS leak elleni védelem. A naplózás-mentességről viszont nincs információ.

A program ingyen letölthető és használható, de a legtöbb hasznos funkció kihasználásához elő kell fizetnünk rá. Ha azt vesszük, milyen szerteágazó eszközkészletet kapunk vele, akkor elfogadható az ára, bár olcsónak nem mondanánk.

Ne maradjon le erről sem!