Ikonok beillesztése Google prezentációkba, dokumentumokba, pár kattintással

Egy prezentáció esetében sosem árt, ha nem pusztán egyszerű szövegeket hajigálunk a diákra, hanem színesítjük az előadást fotókkal, grafikai elemekkel. Ha valaki a Google Dokumentumok alkalmazásait használja és azon belül a Diákban állítja össze a bemutatóit, akkor egy korábban bemutatott megoldással egyetlen kattintással beilleszthet a diáira fotókat az Unsplash ingyenes fotógyűjteményéből. Ha viszont szeretne a fotók helyett inkább ikonokat, ábrákat használni, arra is van hasonlóan egyszerű – és szintén ingyenes – megoldás. Az alábbiakban megmutatjuk, miként oldható meg az ikonok beillesztése Google prezentációkba, dokumentumokba, mindössze pár kattintással, anélkül, hogy elhagynánk a szerkesztőfelületet.

Ikonok beillesztése Google prezentációkba, dokumentumokba, egyszerűen

Ikonokat mérhetetlen mennyiségben tölthetünk le az internetről. Az egyik legjobb forrás a korábban nálunk is megemlített Iconscout, de ugyanilyen szuper gyűjteményt találunk akkor is, ha ellátogatunk a Flaticon oldalra. Itt is válogathatunk rengeteg ingyenes és fizetős ikoncsomagból, szinte minden stílusban és témakörben. Adott esetben magán a Flaticon oldalon is letölthetjük ezeket és aztán manuálisan beilleszthetjük őket prezentációnkba. De van ennél egyszerűbb megoldás is.

A Google Diák felületén a Bővítmények / Bővítmények beszerzése menüpontban találunk jónéhány remek kiegészítőt ehhez az online prezentációs programhoz. Ezek közül mi most az Icons for Slides and Docs plug-int ajánljuk, amelynek telepítése után közvetlenül a Diák felületéről válik elérhetővé a Flaticons gyűjteménye. Ettől kezdve ha ikonra vagy ábrára van szükségünk, csak annyi a teendőnk, hogy ismét megnyitjuk a Bővítmények menüt és ott az Icons for Slides & Docs / Start menüpontra kattintunk.

Ekkor megjelenik egy külön panel, amelyben kényelmesen kiválaszthatjuk az éppen szükséges ikont. Akadnak itt közösségi médiás ikonok, jelzések, de tulajdonképpen bármit előkeríthetünk az integrált kereső funkcióval. Pár másodperc alatt rálelhetünk a nekünk tetsző képecskére. Ráadásul a legtöbb esetben arra is van lehetőségünk, hogy átszínezzük az ikont, illetve még beillesztés előtt megadjuk a kép méretét (utóbbit természetesen változtathatjuk később a szerkesztőfelületen is).

Mindent egybevetve a Flaticon beépülőjével sokkal kényelmesebbé és gyorsabbá tehető a prezentációk szerkesztése. Ráadásul ha telepítjük a plug-int, onnantól kezdve elérhető lesz ugyanez a funkció a Google Dokumentumok szövegszerkesztőjében, táblázatkezelőjében, sőt, még az űrlapkészítőjében is. Vagyis bármely Google irodai alkalmazásban ugyanígy pár kattintással megoldható az ikonok és ábrák beillesztése.

Ne maradjon le erről sem!