Felesleges részletek törlése fotókról, pár mozdulattal

A jó minőségű kamerákkal rendelkező okostelefonok elterjedése rengeteg felhasználó számára hozta el az önfeledt fényképezés lehetőségét. Ezzel együtt a képszerkesztő szoftverek népszerűsége is megnőtt, aminek köszönhetően manapság ebben a kategóriában szinte hetente érkeznek új darabok, számítógépre, okostelefonra, webes felhasználásra egyaránt. Ma ez utóbbiak közül kerül terítékre az egyik. Ezzel az online programmal rendkívül egyszerűen megoldható fényképek hátterének eltüntetése éppúgy, mint a felesleges részletek törlése fotókról. Előbbi feladatra amúgy épp április végén szedtük csokorba a legjobb megoldásokat, amelyekkel a képek hátterének eltüntetése konkrétan gyerekjáték: gyakorlatilag egyetlen mozdulattal megoldható (érdekesség, hogy erre akár a PowerPoint is alkalmas). A legtöbb ilyen eszköz a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást hívja segítségül ehhez, s így tesz mai tesztalanyunk is. De a cél ezúttal nem a háttér eltüntetése lesz, hanem az, hogy a fotón látható, de általunk feleslegesnek ítélt részleteket eltüntessük.

Cutout.Pro: felesleges részletek törlése fotókról, pár mozdulattal

Cutout.Pro egy több részből álló online képszerkesztő. Mindegyik egysége AI alapú, vagyis a mesterséges intelligencia segíti a munkánkat. Mondjuk nehéz munkának nevezni, ha fel kell tölteni egy képet és megvárni, amíg a program automatikusan eltávolítja a felvétel tárgya körüli felesleget. Jól jön, ha körbe szeretnénk vágni valamit, de nem akarunk pepecselni ezzel egy képszerkesztő alkalmazásban.

Ezzel szemben a Cutout.Pro Photo Retouch modulja kicsivel több beavatkozást igényel a felhasználótól. Itt ugyanis a program nem maga dönti el, hogy mit kell likvidálni a feltöltött fotóról, hanem a felhasználó jelölheti ki a feleslegesnek ítélt részleteket.

Legyen az egy madár, egy belógó villanyoszlop, egy rosszkor, rossz helyen sétálgató gyalogos, vagy épp egy nem túl esztétikus pattanás, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy feltöltjük a képet, majd a bal oldali eszközök közül kiválasztva a megfelelőt (Smear repair, Tick repair, Click repair) kijelölhetjük az adott részletet és ezzel gyakorlatilag el is döntöttük a sorsát, mert a kijelölés végeztével a program azonnal gondoskodik a törléséről. A lényeg persze az, hogy a törölt rész helyén nem egy fehér folt éktelenkedik majd, hanem az AI technológiának köszönhetően olyan lesz, mintha az adott elem sosem lett volna a képen, s nem takarta volna ki a mögöttes részeket. A pontos kijelöléshez ránagyíthatunk a képre (erre azért majd még visszatérünk a végén), illetve a kijelölő eszközök mérete is változtatható.

Azzal azért érdemes tisztában lennünk, hogy a Cutout.pro sem csodaszer, vagyis előfordulhatnak olyan felépítésű képek, amelyekről bizonyos részleteket nem tud nyom nélkül eltüntetni. De az esetek többségében a végeredmény nagyon meggyőző, olyan, mintha a kitörölt objektumok sosem lettek volna ott a fotón. 

Mielőtt belekezdünk a munkába, érdemes regisztrálni egy ingyenes fiókot az oldalon, ez ugyanis a feltétele annak, hogy letölthessük a kész művet. Ha végeztünk a módosításokkal, egy kattintás a Download gombra és máris érkezik a módosított kép a számítógépünkre.

Azért, hogy ne legyen minden fenékig tejfel, akadnak problémák is az oldallal. Az egyik ilyen, amely reményeink szerint csak átmeneti, hogy a szerkesztőfelület a tesztek során csak keskeny csíkban volt használható mindegyik böngészőben (Safari, Chrome, Firefox, Edge). S mivel ezen belül csak a nagyítás funkció működött, eltolni nem lehetett a képet, így a képek alsó és felső részén kissé macerás volt kijelölni pontosan bármit. Ez gyaníthatóan átmeneti hiba. Kár lenne, ha így maradna. Ami viszont nem átmeneti (és persze nem is hiba, inkább csak pech): ahhoz, hogy letölthessük a kész képet, sajnos krediteket kell vásárolnunk az oldalon. Az ár amúgy kedvező, de aki ingyenes megoldást keres, annak a Cutout.pro nem lesz megfelelő választás, mert itt csak egyetlen letöltést kapunk ingyen. Mondjuk ha sürgősen szükségünk van egy ilyen eszközre és nincs más kéznél, akkor jól jöhet ez az ingyenes opció, hiszen ezt a programot nem kell telepíteni, működik bármely rendszeren a böngészőben és segítségével pillanatok alatt végezhetünk a feladattal.

Ne maradjon le erről sem!