ProtonMail használata levelező programokkal Windowson és Macen

Manapság egyre fontosabb, hogy online kommunikációnkat biztonságos csatornákra tereljük. Elektronikus levelezés esetében az egyik legjobb választás egy ProtonMail fiók létrehozása lehet. Ez egy biztonságos levelező szolgáltatás, amely end-to-end módon képes titkosítani a levelezésünket. Ehhez persze vagy az kell, hogy a másik fél is ProtonMail fiókot használjon (ez amúgy ingyenesen létrehozható), vagy az, hogy jelszavas védelemmel küldjük el a levelet, így azt egy online felületen tudja elolvasni a címzett (a levélben kapott linkre kattintva), ha megadja az általunk küldött jelszót (utóbbit érdemes másik kommunikációs csatornán átküldeni neki). De még ha e két feltétel nem is teljesül, a ProtonMail szerverén akkor is titkosítva tárolódnak kapott és küldött e-mailjeink. Szóval teljes a biztonság, még a fejlesztők sem tudnának hozzáférni levelezésünkhöz. Mindehhez a ProtonMail egy kifejezetten jól sikerült online felületet biztosít, amelyből ráadásul lassan elkészül az új, kényelmesebb és modernebb változat is (béta verzió formájában már most is bárki kipróbálhatja). Egyébként ha valaki még nem ismerés és részletesebben megismerkedne a ProtonMail szolgáltatással, itt írtunk róla tesztet. A kérdés ezek után már csak az, hogy mi van akkor, ha nem az online felületen, hanem az éppen használt levelező kliensben szeretnénk beüzemelni a ProtonMailt. Megoldható a ProtonMail használata levelező programokkal Windowson és Macen? Nos, erre abszolút van lehetőség, de ehhez teljesülnie kell néhány feltétlenek.

ProtonMail használata levelező programokkal Windowson és Macen: ProtonMail Bridge

Egyértelműnek tűnhet, hogy Gmailhez hasonlóan a ProtonMailt is beüzemelhetjük bármely levelező kliensben. De sajnos nem az! Bár a ProtonMail szolgáltatás támogatja az IMAP protokollt, s ezzel a legtöbb elérhető e-mail kliens is így van, sajnos ennél kicsit többre lesz szükségünk ahhoz, hogy ProtonMailt egy levelező programból használjuk, természetesen a szolgáltatás által biztosított end-to-end titkosítás kihasználása mellett.

Első lépésként meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy az ingyenes ProtonMail fiókot nem lehet integrálni egyik e-mail kliensbe sem, ugyanis az IMAP támogatás használatához a ProtonMail esetében szükség van egy extra programra: ez a ProtonMail Bridge. Ezt viszont csak akkor üzemelhetjük be a számítógépen, ha van előfizetéses csomagunk. Az előfizetés persze nem csak ezért éri meg, hiszen a pénzünkért cserébe nagyobb tárhelyet kapunk a levelezéshez, ráadásul akár saját domainnel ellátott e-mail címet is használhatunk a protonmailesek helyett. Ha tehát van előfizetésünk, letölthetjük, telepíthetjük és beüzemelhetjük a ProtonMail Bridge alkalmazást Windows, macOS és Linux alatt egyaránt. A konfigurálás mondjuk kimerül a ProtonMail fiókunkba történő belépésben a programba, a többit automatikusan intézi.

A ProtonMail Bridge lényege, hogy magára veszi a levelek menedzselésének, titkosításának, visszafejtésének teljes feladatkörét. Emellett segít a levelezőprogramokban használandó IMAP és SMTP beállítások megadásában is. Ezek ott sorakoznak a protonmailes címeinkhez a programban, csak ki kell másolnunk azokat a levelezőprogram megfelelő mezőibe, amikor létrehozunk egy új IMAP fiókot.

Melyik levelező programot használhatjuk?

Ha a ProtonMail Bridge már a gépünkön van és beüzemeltük, nincs más hátra, mint egy tetszőleges e-mail kliensben megadni az IMAP és SMPT adatokat, amelyeket a ProtonMail Bridge felületén érünk el, ha rákattintunk a kérdéses e-mail címre (lehetőség van összevontan és külön-külön menedzselni a ProtonMail fiókunk több e-mail címét is). Itt jön azonban a nem várt fordulat: a szolgáltatás ugyanis nem tud együttműködni minden létező, IMAP támogatással rendelkező levelezővel. Azt, hogy mely e-mail kliensek esnek ki a rostán, viszonylag könnyű csoportosítani: mindegyik, amelyik a saját funkciói biztosítása érdekében – ilyen a levelek időzített küldése, a levelek elodázása stb. – saját szerverre másolja a leveleket vagy azok egy részét. Így működik például Spark Mail, beállításoktól függően a Airmail, s még számtalan hasonló program a kategóriában. Az ilyen programok az extra szolgáltatásaik miatt az eredeti levelezőszerver mellett saját szerveren is eltárolják az e-maileket vagy azok olyan részleteit, amelyekre az adott extra szolgáltatás biztosításához szükségük van. Ez önmagában is ellentmond a ProtonMail működési elvének, de ráadásul ennek köszönhetően az ilyen alkalmazások egyáltalán nem tudnak mit kezdeni a ProtonMail Bridge funkcióival.

Lássuk hát, melyek azok az e-mail kliensek, amelyek gond nélkül használhatók a ProtonMail Bridge funkcióival, s így menedzselhetjük velük protonmailes levelezésünket.

  • Microsoft Outlook (Windows, macOS): a legkézenfekvőbb választás sokaknak valószínűleg a Microsoft Outlook lesz, amely szerencsére gond nélkül összehozható a ProtonMaillel. Egyedül macOS alatt érhet minket egy kis meglepetést, mert az Outlook 365 új felületét választva sajnos egyelőre nem működik megfelelően a dolog. A korábbi felületet használva viszont gond nélkül levelezhetünk Protonmail fiókjainkkal az Outlookban Macen is. A két felület között amúgy jelenleg egy kattintással lehet váltani, szóval néha érdemes próbálkozni a váltással. Az IMAP támogatás ugyan már bekerült az új verzióba is, de a ProtonMail Bridge még így sem ért szót a Microsoft megújult levelezőjével. Windowson ilyen gond nincs, ott működik minden aktuális verzióval az összekötés.
  • Thunderbird (Windows, macOS, Linux): A Mozilla ingyenes levelezője ugyan felületét tekintve kissé elavult, de ettől még funkciót illetően kiválóan teljesít, s ráadásul gond nélkül beüzemelhetők benne a Protonmail fiókok.
  • Postbox (Windows, macOS): Lévén a Postbox a Thunderbirdre épül, így technikailag semmi akadálya, hogy használjuk erre a célra. A felülete pedig sokkal ízlésesebb és praktikusabb, mint az alapját képező levelezőé. Részletesen is teszteltük anno, a teszt itt olvasható.
  • EM Client (Windows, macOS): Szintén jó választás lehet az EM Client, amely egy modern és sokat tudó levelező alkalmazás. Ettől itt írtunk bemutatót-
  • Canary Mail (macOS): Macen a legjobb választás talán a Canary Mail 3, amelyről itt írtunk részletesen.
  • Apple Mail (macOS): Végül macOS alatt jó megoldás lehet még az Apple saját levelezőjének használata is, amelynek konfigurálását ráadásul maga a ProtonMail Bridge is képes elvégezni egy tanúsítvány segítségével.

Mindent egybevetve azért bőven van választék, ha a ProtonMail fiókunkat szeretnénk egy felületről elérni a többi levelezési címünkkel (Gmail, Yahoo, Outlook stb.). Egyetlen dologra kell csak figyelnünk: a kliensekből end-to-end titkosítású levelet csak más ProtonMail felhasználóknak tudunk küldeni. A jelszavas védelemmel ellátható alternatív levélküldési funkciót csak a ProtonMail webes felületén érhetjük el. Enélkül az eltérő szolgáltatónál lévő felhasználókkal csak titkosítatlan leveleket tudunk küldeni/fogadni, amelyeket ettől még természetesen titkosítva tárol el a ProtonMail szervere. Alternatívaként megtehetjük, hogy beüzemeljük a ProtonMail webes felületén elérhető PGP funkciót és fiókhoz tartozó PGP kulcspárt használva oldjuk meg a titkosítást (feltéve, hogy a másik fél is rendelkezik saját PGP kulcspárral, amelynek viszont nem kell ProtonMailesnek lennie). A PGP beüzemeléséről itt írtunk részletesen.

Ne maradjon le erről sem!