Dia részleteinek mentése vagy teljes dia mentése JPG képként PowerPointban

A Microsoft PowerPoint meglehetősen sok praktikus eszközzel dicsekedhet. Ennek köszönhetően számtalan feladatot elvégezhetünk benne anélkül, hogy ehhez megnyitnánk egy másik célszoftvert. Így például eltüntethetjük a fotókon a hátteret, vagy készíthetünk lekerekített avatarokat a fényképekből. Vagyis akár grafikai feladatokra is felhasználhatjuk, a prezentációk tervezésén túl. S bár ezen eszközök alapvetően azért a bemutatók szépítésére kerültek be a programba, ezen az alapon akár képeslapokat, webes grafikákat is összedobhatunk. A kérdés csak az, hogy miként lehet ezeket ppt helyett egyszerű jpg vagy png formátumban kinyerni a prezentációs szoftverből. Nos, bármily hihetetlen, gond nélkül megoldható egy dia részleteinek mentése vagy egy teljes dia mentése JPG képként PowerPointban.

Dia részleteinek mentése vagy teljes dia mentése JPG képként PowerPointban

Mindehhez ráadásul nem is kell semmilyen extra plug-int telepíteni, a program alapból képes menteni teljes diákat, vagy azok egyes részleteit is JPG vagy PNG fájlba. Utóbbihoz egyszerűen jelöljük ki a mentendő elemeket az éppen megnyitott dián, majd kattintsunk a jobb egérgombbal az egyikre, s a megjelenő helyi menüből válasszuk a Mentés képként… menüpontot. A program rákérdez, hogy hová és milyen formátumban kívánjuk elmenteni az adott részletet, s ha ezt megadjuk neki, cserébe szépen létrehozza a kívánt formátumú képet a kiválasztott mappában. Webes grafikák, bannerek készítésére ez a megoldás kifejezetten jól jöhet, ráadásul a PNG-k esetében működik az áttetsző háttér megtartása is.

Ha nekünk egy, vagy akár több teljes diára lenne szükségünk képfájlként, az sem gond. Jelöljük ki a szükséges diákat (vagy nyissuk meg azt az egyet, amelyikből képet varázsolnánk), majd a Fájl menüben válasszuk az Exportálás, azon belül pedig a Fájltípus módosítása lehetőségeket.

A megjelenő opciók közül kattintsunk Képfájltípusok részben arra, amelyikre szükségünk lenne (PNG Portable Network Graphics vagy JPEG képformátum), majd kattintsunk a Mentés másként gombra. Ekkor a program még rákérdez, hogy az összes diát, vagy csak a kijelölteket szeretnénk-e képfájlként viszontlátni. 

Ha ezt a kérdést is megválaszoljuk, máris megkapjuk a képként mentett diákat az általunk kiválasztott mappába. Egyszerű és gyors módja ez annak is, hogy webes közzétételhez mentsük le a diákat JPG formátumba, de valójában számtalan esetben felhasználhatjuk így a PowerPoint diáit vászonként, ha összedobnánk gyorsan egy ábrát, bannert, nyitóképet.

Mindent egybevetve így oldható meg egy dia részleteinek mentése vagy akár egy teljes dia mentése JPG képként PowerPointban. Aki pedig további PowerPointos trükköket – ennél kicsit bonyolultabbakat is – szeretne olvasni, kattintson erre a linkre.

Ne maradjon le erről sem!