Flash játékok Windowson és Macen a Flash plug-in nélkül

Idén januárban az egykor népszerű Adobe Flash-t elérte a végzete, s hosszú kifutási idő után az Adobe végleg leszámolt a webes játékokat és hirdetéseket egykor meghatározó technológiával. Helyét végleg átvehette a HTML5, amely már régóta sztenderd, többek között ha webes animációról van szó. Míg pár éve még tudtunk szolgálni tippel arra nézve, hogyan lehet engedélyezni a Flash Player plug-int a Chrome-ban, mostanra a Flash már nem csak a böngészőkből, de a modern operációs rendszerekből is végleg eltűnt. Hivatalosan már nem használhatjuk, s mivel nem érkeznek hozzá biztonsági frissítések sem többé, adataink megóvása érdekében is jobb, ha lemondunk róla. De miként használhatók így a Flash játékok Windowson és Macen? Azoknak is végleg búcsút kell intenünk?

Flash játékok Windowson és Macen a Flash halála utána

Nos, ha a hagyományos formában már nem is játszhatunk velük, azért a Flash játékok Windowson és Macen a Flash halála után is játszhatók, pár trükkös megoldás segítségével. Ezeket szedtük össze most egy csokorba, bár akad majd köztük olyan is, amelyről anno már írtunk részletes tesztet.

Flash játékok online, Flash plug-in nélkül

Kezdjük a legegyszerűbb megoldással, s nézzük meg, miként játszhatók a régi Flash játékok anélkül, hogy ehhez telepítenünk kellene bármit a számítógépre. Miként a C64-es és DOS-os játékok esetében történt, ezúttal is az Internet Archive oldal lesz a segítségünkre, ugyanis itt egy halom népszerű Flash játék menedékre lelt az Adobe Flash végleges megszűnése után. A Flash játékok online könyvtárában kedvünkre tallózhatjuk a kínálatot, s amelyik játék megtetszik, azzal pár kattintás után már játszhatunk is a böngészőben. 

Mivel ehhez a Flash plug-in értelemszerűen már nem áll a rendelkezésünkre, így az oldal szokásainak megfelelően virtuálisan érhetjük el az adott játékot. Így az elindulásuk kicsit lassabb (meg kell várni, amíg az emulátor betölti az összes alkotóelemet), de ez sem szokott tovább tartani 10-20 másodpercnél. S ha már betöltődött, játszhatunk kedvünkre, akár teljes képernyős üzemmódban is. Nem állítjuk, hogy minden megtalálható a gyűjteményben, ami valaha is a webre került Flash játékként, de azért elég méretes az összeállítás ahhoz, hogy jó eséllyel rátaláljunk pár régi kedvencre. Mindenesetre mi még mindig inkább ezt a módját ajánljuk a Flash retrózásnak, mint a következőket. 

Flash játékok offline

Alternatív megoldásként letölthetünk és telepíthetünk Flash gyűjteményeket. Az egyik ilyenről írtunk is már korábban, ez volt ugyebár a Flashpoint, amely döbbenetesen nagy listával rendelkezik. Seregnyi Flash játékot és alkalmazást tölthetünk le vele a gépünkre és használhatjuk azokat offline. 

A letöltés után egy keretprogramon belül tallózhatjuk a gyűjteményt és onnan is tudjuk telepíteni, illetve elindítani. Hasonló elvet követ a Flash Game Archive (FGA), amelynél szintén egy keretprogram segíti a válogatást, letöltést, elindítást. Amúgy egy fokkal talán jobban sikerült a keretrendszer.

Mindkét esetben tisztában kell lennünk azzal, hogy itt az eredeti Flash játékokat kapjuk, vagyis a használatukhoz a Flash szükséges. Szerencsére ezt a részt is megoldja a keretprogram, de ettől még a Flash maga már nem frissül, így ha biztonsági problémák voltak az adott verziójával, az nem lesz befoltozva. Ráadásul a játékok esetében sem garantálja semmi, hogy anno teljesen rendben voltak. Szóval egy vírusirtó használata sosem árthat. Mindazonáltal nálunk nem volt probléma azokkal játékokkal, amelyeket – leginkább véletlenszerűen – elindítottunk. Működött mindegyik rendesen, offline.

Ne maradjon le erről sem!