Az Adobe Flash Player engedélyezése Chrome böngészőben

Bár az Adobe Flash Playert évekkel ezelőtt halálra ítélték (nagyjából az iPhone kezdeti terjedése vetett véget neki) és helyét mára végleg átvették az interaktív és animált HTML5 tartalmak, azért még ma is akadnak olyan weboldalak, amelyek használnak valamilyen Flash tartalmat. Lehet ez egy sima banner is, amelyért adott esetben nem nagy kár, de előfordul, hogy a menü, vagy akár az oldal egésze, annak minden funkciója épül erre az egykor népszerű technológiára. Ha pedig épp egy olyan oldallal van dolgunk, amelyre a funkciói vagy tartalma miatt nagy szükségünk lenne, akkor valahogy meg kell oldalunk a lejátszását. A rossz hír, hogy sok böngésző már egyáltalán nem támogatja a Flash-t alapból (sőt, némelyik telepíthető plug-inként sem), a Chrome-ban pedig, a nemrég megjelent 76-os verzió óta alapértelmezésben tiltva van. A jó hír, hogy utóbbi böngésző ennek ellenére továbbra is alkalmas Flash tartalmak megjelenítésére, csak éppen erre külön rá kell vennünk. Most megmutatjuk, milyen egyszerűen megoldható a Flash Player engedélyezése Chrome böngészőben. Pár kattintás az egész.

FRISSÍTÉS, 2020. november: Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy az Adobe Flash terméktámogatása és biztonsági frissítéseinek kiadása 2020 végén végleg megszűnik. Emellett 2020 novemberére a modern böngészők mindegyike elhagyja a Flash támogatást. Adataik biztonsága érdekében mi sem javasoljuk a Flash használatát a böngészőkben, semmilyen megoldással. Amennyiben régebbi Flash játékokat szeretnének használni, korábbi cikkünkben megtalálják az ehhez szükséges gyakorlati tippeket, illetve találnak néhány nagyszerű forrást HTML5 alapú játékokhoz, amelyekkel bármely modern böngészőben lehet játszani.

Adobe Flash Player engedélyezése Chrome böngészőben

Bár a legújabb Chrome verzió már alapértelmezésben letiltja a Flash tartalmakat, pontosabban nem tölti be a lejátszásukhoz szükséges modult, amely a Chrome esetében eleve a böngésző része régóta, nem kell külön telepíteni, mint más böngészőknél.

Maga az engedélyezési procedúra nem olyan nehéz, csak a következő lépéseket kell elvégezni:

  • Nyissuk meg a Chrome Settings / Beállítások felületét (három függőleges ponttal jelzett menü gomb, majd Settings / Beállítások menüpont)
  • Tekerjünk le az oldal aljára, és kattintsunk az Advanced / Speciális linkre.
  • Keressük meg a Site setting / Webhelybeállítások részt és kattintsunk rá.
  • A megjelenő listában kattintsunk a Flash opcióra.
  • Az elénk táruló felületen kapcsoljuk be a Block sites from running Flash (recommended) / A Flash futtatásának letiltása a webhelyeken (ajánlott) szöveg melletti kapcsolót. Ekkor az eredeti helyett az Ask / Kérdezzen rá szöveg jelenik meg. 

Mostantól a böngésző rákérdez a Flash modul bekapcsolására, ha olyan weboldalra tévedünk, amely Adobe Flash-t használ. 

Így gond nélkül megjeleníthetünk Flash tartalmakat, ha tényleg szükségünk van azokra.

Időben keressünk alternatív megoldásokat

Dacára annak, hogy még mindig akadnak Flash-re építő oldalak és szolgáltatások a weben, a trend szerencsére az, hogy a gondosabb fejlesztők apránként minden ilyet cserélnek. Így például a Pixlr képszerkesztő Flash alapú eredetije mellett már választható a Pixlr X is, amely Flash nélkül is használható a böngészőkben. A HTML5WebGLWebAssembly technológiák mára javarészt leváltották a Flash-t az online animációk, interaktív-multimédia alkalmazások, webes szolgáltatások terén. Ha mégis szükségünk van rá, egy ideig még használhatjuk a fenti módszerrel, de jó tudni, hogy 2020 végétől az Adobe végleg leállítja a Flash frissítését és terjesztését.

Így ha netán valakinek a saját oldalán akadnak még Flash alapú animációk, felületek, érdemes megismerkednie valamelyik könnyen használható HTML5 szerkesztővel, amellyel leválthatók mond az animációk, mind az interaktív részek. Ilyen például a Tumult Hype 4macOS-re, vagy a Google ingyenes, cross-platform szoftvere, a WebDesigner.

Ne maradjon le erről sem!