Flash játékok használata vagy helyettesítésük a Flash halála után

Mint arról már többször beszámoltunk, az Adobe 2020-ban végleg búcsút int a Flash technológiának. E gondolathoz a modern böngészők egy ideje próbálják hozzászoktatni a felhasználókat, hiszen mostanra szinte mindegyikben alapértelmezetten tiltva van a Flash tartalmak lejátszása. S bár egyelőre még néhány böngészőben, így a Chrome-ban is visszakapcsolható ez a funkció (itt írtuk le, miként), előbb vagy utóbb eljön az az idő, amikor már erre sem lesz lehetőség. Szerencsére még most is megoldható a régi Flash játékok használata. Ma például mutatunk egy hatalmas gyűjteményt, amelyikben szinte mindenki megtalálhatja a számára kedves régi Flash játékokat, vagy számára szimpatikus újakat is felfedezhet.

Flashpoint: ingyenes játékok gyűjteménye és régi Flash játékok használata

Ha a böngészőben egyre kevesebb Flash játék jön be, nem kell elkeseredni. Itt van például Flashpoint, amely nem más, mint ingyenes Flash játékok gyűjteménye. A gyűjtemény tényleg hatalmas, több mint 30 ezer játékot tartalmaz, az Ultimate változat például 241 GB méretű e cikk készültekor. Ebben rengeteg olyan Flash és HTML5 játék található, amelyeket így letöltve akár internetkapcsolat nélkül is játszhatunk. Szerencsére nem kell mindent letöltenünk egyszerre.

Választhatjuk az Infinity csomagot is, amely már 300 MB körül van csak, s csak a keretrendszert és a folyamatosan frissülő játéklistát (angol nyelvű leírásokkal) tartalmazza. Magukat a játékokat csak akkor tölti le, ha elkezdünk velük játszani.

A Flashpoint kicsit olyan, mint egy Flash játékokra szakosodott Steam. Egyetlen felületről érhetjük el a teljes gyűjteményt. Tallózhatunk különféle szempontok szerint, vagy akár kereshetünk is kulcsszavakkal, névvel, ha konkrét játékra lenne szükségünk.

Ezzel a megoldással tehát akár offline is játszhatunk népszerű Flash játékokkal. Jó esély van rá, hogy megtaláljuk a gyűjteményben régi kedvencünket, ahogy arra is, hogy olyan új játékokat fedezzünk fel, amelyeket korábban nem ismertünk, pedig kedveltük volna őket.

Fontos tudni, hogy a Virustotal.com oldalon néhány víruskereső motor fenyegetést mutat a csomagot megvizsgálva. Erre egyébként a készítők is felhívják a figyelmet a letöltési oldalon, jelezve, hogy ez téves riasztás, s igyekeznek mindent megtenni, hogy a Flashpoint mindig vírusmentes legyen. Mi teszteltük, nálunk nem volt semmiféle probléma és a több vírusvédelmi megoldás is biztonságosnak találta a letöltött csomagot (ahogy magán a Virustotal.com oldalon is így van ez). Ettől függetlenül mindenki csak saját felelősségére indítsa el a Flashpointot és a benne található Flash/HTML5 játékokat. A program maga egyébként nyílt forráskódú, így a hozzáértők meggyőződhetnek a megbízhatóságáról személyesen is. A program jelenleg Windowsra érhető el hivatalosan, de vannak megoldások a Macen vagy Linuxon történő használatára is.

Az, hogy ez a gyűjtemény mennyire lehet legális, kérdéses, hiszen attól, hogy a Flash játékok lassanként eltűnnek az internetről, még nem biztos, hogy egykori készítőik örömmel veszik egy ilyen gyűjtemény felbukkanását. De a jogsértő tartalmakat a készítők igyekeznek kiszűrni.

Szabaduljunk a Flash-től: Flash játékok helyettesítése

A Flash számára a végső döfést annak idején az iPhone (melyből hiányzott a Flash támogatás) megjelenése és a HTML5 (és a kapcsolódó technológiák) ezt követő gyors elterjedése jelentette. Nem túl meglepő módon az egykori Flash játékok helyettesítésére is éppen ez a platform a legjobb választás.

Az interneten már most is rengeteg olyan online játékgyűjtemény található, amelyek jó minőségű, ingyenes HTML5 játékokkal várják a felhasználókat.

Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

Ezeken az oldalakon remek HTML5 alapú játékok találhatók, amelyeket tetszőleges modern böngészőben elindíthatunk, bármiféle kiegészítő telepítése nélkül. Ha nagy barátai vagyunk a böngészőben futó játékoknak, érdemesebb lehet átszokni ezekre, mint továbbra is ragaszkodni a Flash-alapú megoldásokhoz. Flash-t lassan el kell engedni. Jó szolgálatot tett (volt olyan időszak, amikor előkelő volt, ha legalább a látványosan animált menü Flash-ben készült egy weboldalon), de eljárt felette az idő. Mindenesetre a fentiek alapján mindenki eldöntheti, hűséges marad, vagy inkább átnyergel a HTML5 játékokra.

Ne maradjon le erről sem!