Time-lapse videó készítése a képernyőről macOS alatt

Reneszánszukat élik a time-lapse videók. Elsősorban persze naplemente, napfelkelte, szép felhők suhannak és hasonló témakörök a menők, de ugyanígy jól jöhet ez a videós technika, ha egy szoftvert, rendszert, online szolgáltatást, vagy mondjuk egy digitális rajz elkészültének folyamatát szeretnénk bemutatni. Persze screencam videók készítésére alkalmas szoftverekkel Dunát lehet rekeszteni, mi is mutattunk már többet is (Windowsra ittmacOS-re itt), ám ezek meglehetősen inkább teljes, vágható videók készítésére hivatottak. Mi van akkor, ha mi tényleg csak egy time-lapse videóban gondolkodunk a képernyőn történő események rögzítésekor? Ma a macOS-t használók számára szolgálunk ezzel kapcsolatban egy kiváló megoldással, amellyel egy time-lapse videó készítése a képernyőről szinte gyerekjáték.

Hustl: Time-lapse videó készítése a képernyőről macOS alatt

Hustl egy önállóan is megvásárolható maces alkalmazás, de ha valaki esetleg Setapp előfizető, egy ideje már használatba veheti a csomag részeként is. Segítségével gyakorlatilag egyetlen kattintás csupán, hogy a képernyőn történő eseményeket látványos time-lapse videóként rögzítsünk.

Egyszerűen csak kattintunk a menüsorban megbújó kis ikonra, majd kiválasztjuk, hogy a teljes képernyő, vagy csak egy adott részletének eseményeit szeretnénk-e felvenni, majd nekilátunk a dolgunknak. Bármit is csináljunk ettől kezdve a gépen, a program – a beállításokban a megadott sűrűséggel – adott időközönként fotót készít a kiválasztott területről. Ha végeztünk, egyszerűen leállítjuk a felvételt, a Hustl pedig összerakja az elkészített képernyőfotókból a végleges videót. 

Van lehetőség átmeneti megszakításra is, ehhez elég a felvétel közben rákattintani a menüsorban található ikonra. Ha folytatni akarjuk a felvételt, akkor ugyanott a Resume recording menüponttal tehetjük ezt meg. Ha pedig úgy véljük, elkészültünk, csak egy kattintás a Stop and Export… menüpontra, s máris készül a végleges videót. Alapértelmezésben a program minden másodpercben fotóz, s végeredményt MOV videóként exportálja, 1080p-s felbontásban, de ha kell, lassíthatjuk a fotózás tempóját, s exportálhatunk MP4 formátumba, tetszőleges felbontásban.

Bár a Hustl eszköztára eltörpül mondjuk a Screnflow vagy a Capto lehetőségei mellett, ha nem sima screencam videóban, hanem time-lapse felvételben gondolkodunk, s nincs szükségünk videoszerkesztési funkciókra, akkor tökéletes választás lehet. Sajnos nem ingyenes, de ha gyakran kell ilyen felvételeket rögzítenünk, érdemes elgondolkodni a megvásárlásán, vagy beüzemelni a Setapp gyűjteményéből.

Ne maradjon le erről sem!