Gondolattérkép animálása PowerPoint prezentációban vagy Keynote-ban

Miközben nem gondoljuk, hogy a PowerPoint vagy a Keynote ideális eszközök lennének gondolattérképek készítésére, abban azért biztosak vagyunk, hogy ha kell, a Microsoft és az Apple prezentációs szoftverei sokat segíthetnek egy nagyobb gondolattérkép részleteinek ízléses, átlátható bemutatásában: lenyűgöző, látványos animációt készíthetünk, amelyen a közönség tekintete ide-oda siklik a gondolattérkép megfelelő részeire. De miként lehetséges egy gondolattérkép animálása PowerPoint prezentációkban és Keynote bemutatókban? Máris megmutatjuk!

Kezdéshez: nem árt egy gondolattérkép készítő program, szolgáltatás

Egy látványos és ízléses gondolattérkép elkészítése faramuci dolog, ha nem a megfelelő eszközt választjuk e célra. Szerencsére rengeteg remek mindmap program és online szolgáltatás található, amelyekben elkészíthetjük majd gondolattérképünket. 

Esetünkben viszont van egy fontos tényező: a kérdéses programnak alkalmasnak kell lennie a gondolattérkép PDF-be vagy valamilyen képformátumban (JPG vagy PNG) történő exportálására. Erre szerencsére a legtöbb képes. Íme néhány példa:

  • MindNode (macOS): a kedvenc gondolattérkép készítőnk Macre, amelyről itt írtunk részletes tesztet.
  • Coggle (online): egy kifejezetten letisztult, könnyen használható gondolattérkép készítő, amelyet a kedvenc böngészőnkben használhatunk, Windowson, macOS-en. Linuxon egyaránt.
  • Freemind, Xmind (Windows): két nagyszerű, ingyenes program, amelyekről itt írtunk részletesen.

De ezeken kívül is mutattunk már hasonló megoldásokat, például itt, és itt. E programok valamelyikével érdemes elkészíteni a tervezett gondolattérképet, majd ha elkészültünk, exportálni azt PDF, SVG, JPG vagy PNG formátumba. Ha PDF-be vagy SVG-be exportálunk, akkor vektoros grafika a végeredmény, így az szinte a végtelenégig növelhető. Ha JPG vagy PNG export lehetőségünk van csak, akkor viszont az exportálásnál érdemes a leendő képméretet 3000 vagy akár 5000 pixelre is felvenni (a gondolattérkép kiterjedtségétől is függően), hogy kellően méretes képet kapjunk a későbbi részletekre nagyításhoz.

Gondolattérkép animálása PowerPoint prezentációban

Mivel a PowerPoint bizonyos verziói elég mostohán bánnak a beemelt PDF grafikákkal, így itt célszerű az SVG vagy a JPG/PNG formátumú képekkel dolgozni. Az SVG-vel jobban járunk, így ha nem tudtuk ilyen formátumba menteni a mindmapet, csak PDF-be, érdemes egy vektorgrafikai szoftverrel (például Affinity Designer), vagy valamilyen ingyenes online konvertálóval (például Cloudconvert) átalakítani a PDF fájlt SVG formátumba.

Kezdésként emeljük be az SVG, JPG vagy PNG formátumba mentett gondolattérképet az elő diára. Feltehetjük még a további kísérő grafikákat is a diára (logó, feliratok, ábrák stb.). Helyezzünk el mindent a megfelelő kezdő pozícióba, majd duplikáljuk a diát (jobb kattintás a dia előnézetén a bal oldali nézőképeknél, majd Dia duplikálása menüpont). 

Az újonnan létrehozott dián kezdjük el mozgatni a gondolattérképet, s nagyítsunk rá arra a részre, amelyet kiemelnénk ezen a dián. A kép így jó eséllyel túllóg majd a dián, de ez ne zavarjon minket, mert a lejátszáskor a kilógó részeket automatikusan vágja majd a program. A mozgatás és méretezés műveletét megkönnyíthetjük, ha a PowerPoint jobb alsó részén látható zoom funkcióval kisebbre vesszük a diát a munkafelületen. Így pontosabban tudunk dolgozni, vagyis a megfelelő módon nagyítani és eltolni a mindmapet ábrázoló képet. Ha végeztünk, duplikáljuk ezt a diát.

A harmadik dián ugyanúgy végezzük el a szükséges módosításokat, mint tettük azt a másodikon, majd duplikáljuk ezt a diát is. Folytassuk ezt a műveletsort mindaddig, amíg van mire nagyítanunk még a gondolattérképen. Vagyis pozícionáljunk, méretezzünk, majd duplikáljuk az adott diát és folytassuk a munkát az újonnan létrejövőn.

Ha elkészültünk az összes diával, már nincs más dolgunk, mint kijelölni mindegyik a diát, majd az Áttűnés fülön a választható lehetőségek közül kattintsunk az Alakváltás opción. Ennyi kell csupán, hogy megvalósuljon egy gondolattérkép animálása PowerPointban. Ha most elkezdjük lejátszani a prezentációt, a diák között váltva olyan hatást kelt az átmenet, mintha ide-oda mozgatnánk a gondolattérképet a vásznon, mindig annak megfelelő részéhez ugorva. Ha ugyanerre az animációra videóként is szükségünk lenne, csak kattintsunk a Fájl fülre és válasszuk az Exportálás menüpontra, utána pedig a Videoklip létrehozása lehetőségre. Itt videóként is menthetjük a prezentációt, miután megadtuk, hogy az egyes slide-ok hát másodpercig szerepeljenek majd a mozgóképen.

Gondolattérkép animálása Keynote-ban

Hasonlóan a PowerPointhoz, a Keynote-ban is megoldhatjuk gondolattérképünk animálását. Ráadásul macOS alatt elég hozzá a PDF változat. A folyamat itt is hasonló: nyissunk egy új Keynote prezentációt, emeljük be a PDF-be mentett gondolattérképet az első diára, rendezzük el kedvünk szerint (ha kell, helyezzük el körülötte a többi szükséges elemet, mint a logók, címek stb.), s ha végeztünk az rendezéssel, duplikáljuk a diát (kattintás a jobb egérgombbal a dia nézőképén, majd kattintás a Duplicate menüponton).

Ha megvagyunk, az új dián változtassunk a gondolattérkép elrendezésén kedvünk szerint, nagyítsuk, mozgassuk el, pozícionáljuk be az első dián megjelenítendő lényeges pontot. Ha ez is megvan, duplikáljuk ezt a diát is, majd az új dián is végezzük el a szükséges módosításokat. Folytassuk ezt így (duplikálás, elrendezés), amíg minden lépés megvan, amit elképzeltük. Ha az összes dia rendelkezésre áll, jelöljük ki mindet a nézőképes gyűjteményben (Navigator), majd kattintsunk az eszköztáron az Animate gombra. A megjelenő panelen kattintsunk az Add an effect gombra és válasszuk a Magic Move lehetőséget a listából.

Ettől kezdve ha elindítjuk a prezentációt, a diák közötti váltásnál a program szép animációval mozgatja át a tartalmat a gondolattérkép egyik pontjáról a másikra. Hasonlóan a PowerPointhoz, itt is van lehetőség arra, hogy az egész prezentációból videót faragjunk. Csak kattintsunk a File menü Export to / Movie… menüpontjára. Állítsuk be a videó jellemzőit (például hány másodpercig látszódjon egy-egy dia a lejátszáskor), majd kattintsunk a Next…gombra. Válasszuk ki, hová mentse a program a leendő videónkat, majd kattintsunk az Export gombra.

Ne maradjon le erről sem!