Teljes weboldalak fordítása magyarra iPhone-on, pár mozdulattal

Noha a hamarosan megjelenő iOS 14 immár saját fordító appot kap, sőt, a mobil Safarival is megy majd a weblapok fordítása, sajnos a magyar nyelvvel ezek a szolgáltatások még csínján bánnak majd egy ideig. De semmi gond, akad ugyanis már most is két remek megoldás erre a célra, amelyek iOS 13 alatt is gond nélkül bevethetők, ha egy idegen nyelvű weblap szövegét szeretnénk ékes magyarsággal olvasni, az adott nyelv ismerete nélkül. Ráadásul a kettő közül az egyik teljesen ingyen áll a rendelkezésünkre, így akár teljesen ingyen megoldható a weboldalak fordítása magyarra iPhone-on és iPaden egyaránt.

Teljes weboldalak fordítása magyarra iPhone-on, pár mozdulattal

Ha szeretnénk a mobil Safariban egy-egy éppen megnyitott oldalt lefordíttatni a telefonnal, a legkézenfekvőbb megoldás a Microsoft Translator app beszerzése. Ez a program teljesen ingyen letölthető az App Store-ból és használható önálló fordító alkalmazásként (lefordítja a beírt szöveget, a beszédet, vagy akár a lefotózott feliratokat is, anno itt írtunk róla részletesen), de ami ennél is izgalmasabb: képes beépülni a Safariba, hogy lefordítsa a weboldalakat.

A National Geographic cikke a Microsoft Translator fordításában

Ehhez nem kell mást tennünk, csak egyszer beállítani a Microsoft Translator app Settings felületén a Safari Translation Language opcióban a célnyelvet (esetünkben ez most a Magyar). Ettől kezdve ha megnyitunk egy idegen nyelvű weboldalt a mobil Safariban, a Megosztás gombot megérintve a böngésző alján a megjelenő Megosztás panelen keressük meg a Translator menüpontot. Ennek megérintése után a program a Safarin belül lefordítja az összes szöveget a weboldalon, így az eredeti weblapot látjuk, de immár magyar szöveggel.

Hasonló lehetőséget Mate Translator is, amely sajnos nem ingyenes, de ugyanilyen egyszerűen lehet vele lefordítani az oldalakat. Ebben az esetben csak annyi lesz a különbség, hogy a Megosztás menüben a Turn on Mate extension menüpontot kell választani. Ekkor a Safari alsó részén egy vékony csíkban megjelenik a Mate Translator saját felülete.

A National Geographic cikke a Mate Translator fordításában

Ezen a fogaskerék ikont megérintve beállíthatjuk, hogy milyen nyelvről, milyen nyelvre szeretnénk fordítani az oldalt (előbbit állíthatjuk automatikus detektálásra is, így a program magától felismeri, mi a forrás nyelv), a mellette lévő ikonnal pedig elindíthatjuk a fordítási folyamatot. A Mate Translator szerintünk sok szempontból kényelmesebb és ízlésesebb app, mint a Microsoft Translator, utóbbi viszont nem kerül semmibe, ráadásul maga az alkalmazás több funkcióval rendelkezik. A fordítás tekintetében egyezik az eredményesség: nagy csodákat ne várjunk tőlük, de egyre pontosabban fordítanak, arra pedig mindenképpen jók, hogy nyers fordítást rögtönözzenek bármikor egy-egy weboldal tartalmáról.

Mindkét app használható egyébként más iOS böngészőkkel is (például Firefox), de azoknál csak a kijelölt szöveget fordítják le a weboldalról, egy felugró panelben.

Ne maradjon le erről sem!