Virtuális múzeumlátogatás és híres műtárgyak a szobánkban

Bár szerencsére egyre több külföldi és hazai múzeum nyitja meg újra kapuit ezekben a hetekben, azért még mindig érezni a COVID-19 hatását: nem kalézolhatunk szabadon a világ bármely kiállításán vagy népszerű turisztikai helyszínein. De ettől még nem kell elkeseredni, bizonyára eljön az az idő is, amikor újra oda megyünk, ahova kedvünk tartja, de addig is virtuálisan csillapíthatjuk kulturális étvágyunkat. Ebben segíthet a Google egyik weboldala, amely az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető kiegészítő appokkal együtt megoldja a virtuális múzeumlátogatás lehetőségét, sőt, segítségükkel a híres műtárgyak a szobánkban is életnagyságban megjeleníthetők. De még ez sem minden!

Google Arts & Culture: virtuális múzeumlátogatás és híres műtárgyak a szobánkban

Számtalan jópofa virtuális megoldást találni az App Store-ban és a Play áruházban, amelyekkel ezt-vagy azt a múzeumot járhatjuk be otthon, a fotelben ülve. A Google Arts & Culture szolgáltatása és a hozzá tartozó okostelefonos appok azonban abszolút egyedi élményt nyújtanak.

Maga az oldal talán kevésbé izgalmas, bár ott is rengeteg csodás műremeket csodálhatunk meg és izgalmas helyekre látogathatunk el. Ráadásul sok esetben magyar nyelvű leírásokat is kapunk (sajnos nem mindenhez, viszont integráltan használhatjuk a Google Fordító szolgáltatást a felületen). Fantasztikus élményt nyújtanak a híres festmények legapróbb részleteibe is bepillantást engedő nagyító és a történelmi helyeken, turisztikai látványosságokon végigvezető túrák egyaránt.

A mobil appokban (iOS-re innen tölthető le, az Androidos verzió pedig itt található) mindezt szintén megtaláljuk, ám ott kapunk még néhány extrát. Ilyen például, hogy egy sebtiben ellőt fotó színei alapján kereshetünk a színeknek megfelelő festményeket és műtárgyakat, vagy mondjuk egy szelfi alapján kutathatjuk fel, hogy milyen híres festmények szereplői hasonlítanak ránk a leginkább (vagy fordítva, nézőpont kérdése).

Emellett a programokkal a kiterjesztett valóságban is mászkálhatunk, így szinte élőben csodálhatunk meg barlangrajzokat, vagy éppen régi épületeket. Sőt, akár a híres, sokak által ismert festményeket egy pár mozdulattal a szobánkba varázsolhatjuk, életnagyságban. Természetesen nem csak a látvány adott, hanem mindenhez kérhetünk részletes (általában angol, de a programmal is lefordítható) ismertetőt.

Némelyik AR látványhoz persze nem árt (a méretei miatt), ha inkább a szabadban vagyunk a szoba helyett, de tulajdonképpen otthon, a kanapén elheveredve is elmerülhetünk a fentiekben. A őslényektől, a művészeteken át, az űr felfedezéséig minden témakört érint az összeállítás, úgyhogy napokra elegendő tartalmat találunk itt. Nem beszélve arról, hogy folyamatosan bővítik a kínálatot. Szerintünk feltétlenül érdemes egy próbát tenni vele, már csak azért is, mert teljesen ingyenes, szóval nincs benne kockázat.

Ráadásul nem csak a jelenleg esetleg elérhetetlen távoli helyekre juthatunk el az oldal és az appok segítségével virtuálisan, hanem a közelünkben található múzeumokról is részletes információkat találunk bennük.

Egy kis plusz

Ha már a múzeumok és műtárgyak kerültek ma szóba, szeretnénk két korábbi cikkre is felhívni a figyelmet. Az egyikben rengeteg izgalmas fotó és 3D-s műtárgy lelőhelyéről írtunk, a másikban pedig azok találnak izgalmas csemegéket, akik a régi operációs rendszerek és szoftverek iránt érdeklődnek.

Ne maradjon le erről sem!