Retró a köbön: online múzeum szoftverekről, operációs rendszerekről, weboldalakról

Időről időre elszalad velünk a ló, s ilyenkor nem bírunk magunkkal, muszáj egy kis informatikai retrót becsempészni az oldalra. Így fordulhatott elő, hogy mutattunk pár oldal, amelyeken régi operációs rendszereket lehet kipróbálni telepítés nélkül, vagy éppen fotóinkból kreálhatunk “8 bites” pixel-art képeket, a régi idők stílusában. Ma is hasonlóval szolgálunk, létezik ugyanis egy online múzeum szoftverekről, operációs rendszerekről, weboldalakról. Itt aztán tényleg visszarepülhetünk az időben, döbbenetes mennyiségű képpel. Máris eláruljuk, hol található.

Retró a köbön: online múzeum szoftverekről, operációs rendszerekről, weboldalakról

Nos, ehhez a múzeumlátogatáshoz természetesen egy pillanatra sem kell kitennünk a lábunkat a szobából. Elég leülni a gép elé, vagy kézbe venni a tabletet, s ellátogatni a Version Museum oldalra. Itt aztán kedvünkre válogathatunk, hogy mely szekciókra vagyunk kíváncsiak. Vannak híres weboldalak (Facebook, Apple, Amazon, Google, Microsoft, Youtube stb.), amelyek korábbi változatait csodálhatjuk meg, de ugyanígy időutazást tehetünk a különféle operációs rendszerek világában is, bár egyelőre csak a Mac OS/Mac OS X és a Windows kaptak helyet.

Emellett akad néhány játék is, amely visszakövethető, így például a Grand Theft Auto. Itt pár Youtube videóval is kiegészítették a bemutatót, s nem csak képernyőképeket, hanem a dobozok (bizony, egy időben abban árulták őket) fotóját is láthatjuk.

A Version Museum meglehetősen újkeletű (bár volt egy MediaWikis elődje), s van még hova bővíteni a galériát, de mi már így is nagyon örülünk neki. Reméljük, nem vagyunk teljesen egyedül a dologgal. Szerintünk érdemes néha rácsodálkozni az előzményekre, mint az internetet, mint az operációs rendszereket illetően. Kortól függetlenül.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató