A világ 8 bites képeken: fotókból pixelart képek okostelefonon

Olykor iszonyú mértékben elhatalmasodik rajtunk a retró életérzés: ilyenkor szoktunk DOS-os időkre emlékeztető szövegszerkesztőkről, régi operációs rendszerek online kipróbálásáról, retró stílusú képernyőkímélőkről, vagy éppen régi DOS játékok újrajátszásáról írni. Mert lássuk be, számítástechnika igen izgalmas és rohamosan fejlődő ágazat manapság, de régen valahogy “romantikusabb” volt. Vagy csak öregszünk. 🙂 Mindegy, lényeg, hogy ma is kicsit visszamegyünk az időben, s a korabeli gépekre jellemző pixeles képeket fogunk gyártani fényképekből. Persze a fotókból pixelart képek készítése nem csak a mi mániánk. Seregnyi alkalmazást találunk erre a célra. Ezek közül válogattuk ki a szerintünk legjobbakat, iOS-re és Androidra egyaránt.

A világ 8 bites képeken

Mielőtt belevágunk, ajánlunk egy remek weboldalt, ahol a téma iránt fogékonyak temérdek 8bit-stílusú képet találnak. Ezek nem csak átalakított fotók, hiszen bőségesen akadnak vállalkozó szellemű grafikusok, akik rajzolnak is ilyeneket. Az it8bit oldalon mindenesetre rengeteg ilyen (és sok hasonló, retró-stílusú mű) sorakozik, érdemes őket végignézni. Szerintünk remek kis gyűjtemény, amely ráadásul folyamatosan bővül.

Fotókból pixelart képek iPhone-on

Most pedig térjünk át a gyakorlati megközelítésre. Ha valaki nincs megáldva grafikusi tehetséggel és kellő türelemmel, hogy nulláról készítsen pixelartot remekműveket, az alábbi programokkal pillanatok alatt átalakíthat bármilyen fotót vagy képet erre stílusra. Mint fentebb is mondtuk, rengeteg ilyen program van, az alábbiakban mi az általunk legjobbnak ítélteket mutatjuk csak be röviden, iPhone-ra és androidos okostelefonokra egyaránt.

Kezdjük ezúttal Androidon, mert ott találtuk meg azt a programot, amely a legjobban fedi az elvárásainkat. A 8bit Photo Lab részben ingyenes. Az alap funkciókat és stílusokat akár díjmenetesen is használhatjuk, de azt kell mondjuk, azt a pár száz forintot röhögve megéri kifizetni érte a programon belül (egyszeri vásárlás), hogy teljesen kiélhessük alkotói vágyunkat. Döbbenetesen jó effekteket tettek bele, amelyek alapvetően korabeli gépek stílusához vannak igazítva, de alapvetően megkavarhatjuk a dolgokat, akár a stílusokhoz tartozó paletták csereberéjével is. Ez azt jelenti, hogy maximum két érintéssel döbbenetesen látványos képekre tehetünk szert. Viszont ha ennél több időt is szánunk a dologra, akkor az integrált, hagyományos képszerkesztő funkció (szaturáció, fényerő, és a program saját, retró effektjei (pixel-típus, zajok, szűrők stb.), matricái (kurzorok, figurák stb.) segítségével tökéletesen testreszabható a végeredmény.

Ha valaki iPhone-t használ, a Pixel Art Camera lehet a legjobb választás számára. Itt is van ingyenes verzió és alkalmazáson belül megvásárolható extra funkciók. Ez a program szintén előre definiált sablonokkal könnyíti meg a dolgunkat, bár itt nincsenek hangzatos elnevezések. Sőt, úgy általában elnevezések sem. Egyszerűen beszámozták a seregnyi sablont. 

Cserébe viszont nagyon jók, az alap beállításokkal is látványos mindegyik. Ha viszont előfizetünk a Pro változatra, gyakorlatilag az összes sablonhoz kapunk extra, a sablonra vonatkozó opciókat, amelyekkel tovább gyúrhatjuk az alkalmazott effektet. Ezen felül persze vannak általános pluszok is, így a színvilágtól a pixelméretig mindent testreszabhatunk. A végeredményet menthetjük képként, videóként, Live fotóként, GIF-ként egyaránt. Ehhez kapunk pár jópofa animációs effektet is, bár szerintünk a programnak nem ez az erőssége, inkább csak a fotók pixelart képpé alakítása az, amiben igazán jó. 

Ha igazán ki szeretnénk használni a benne rejlő lehetőségeket, érdemes befektetni azt a kb. 1000 forintot, amit elkérnek az alkalmazáson belül a plusz funkciókért. Szerintünk megéri, ha valaki komolyan szeretne elmerülni a fotóátalakításban és retró, pixeles képeket varázsolni a kedvenceiből.

Van egyébként még egy jónak ígérkező program iOS-re: a Famicam 64 8bit Retro Camera. Ez nagyjából azokat a lehetőségeket hozza, amit az Androdira ajánlott app, vagyis régi gépek stílusához alakított témákból választhatunk, amelyeket némileg (pl. pixelméret) testreszabhatunk, illetve feliratokkal és matricákkal is elláthatjuk a képek, naná, hogy retró stílusban. Sőt, még jópofa keretekbe is behelyezhetjük alkotásunkat.

Egyetlen gondunk van ezzel a programmal: valamiért csak az álló képformátumot támogatja. Ha fekvő képet hívunk be, kérdés nélkül levágja a széleit, ráadásul utólagos méretezésre, igazításra sincs mód benne. Persze megoldás lehet, hogy az ember az importálás előtt (amit amúgy egy jópofa, DOS-os stílusú menüben tehetünk meg) elforgatja a képet, de amellett, hogy ez plusz lépés, ráadásul a matricák és szövegek nem forgathatók ennek megfelelően. Szóval egyszerre kedveljük és állunk megrökönyödve az előtt, hogy miként sikerült ezt így kitalálni. Mindenesetre egy próbát mindenképpen megér az ingyenes változat. Ha pedig valakinek bejön, kb. 1000 forintért megveheti itt is a Pro funkciókat, hogy ne csak alkalmazni tudja azokat a képeken, hanem menteni is velük együtt az átalakított művet.

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!