Tipp: WEBP kép konvertálása PNG vagy JPG formátumba, online

Bár azt még nem lehet állítani, hogy tökéletesen megvetette lábát a weboldalakon a Google-féle webp képformátum, azért már akadnak olyan honlapok, amelyeken ezt a formátumot használják a képek méretének csökkentésére és így az oldal gyorsabb letöltésének biztosítására. A webp képek hatékony tömörítése kis fájlméretet eredményez, miközben kevésbé zilálja szét a kép tartalmát, mint mondjuk egy túlzásba vitt jpg tömörítés. A legtöbb helyen egyelőre vegyesen alkalmazzák a webp-t, a szokásos jpg+png kombinációkkal, hiszen egyelőre nem minden böngésző támogatja ezt a formátumot (bár egyre több, mostanra leginkább csak a Safari lóg ki a sorból, a többi modern böngésző – Edge, Firefox, Chrome, Opera stb. – aktuális verziói már webp kompatibilisek). Ha esetleg olyan böngészővel töltünk le oldalt, amely nem támogatja, a kódolásnak megfelelően az oldal a JPG vagy PNG változatokat szedi elő nekünk. Szóval egyre szélesebb körben terjed a WEBP használata, azonban mi van akkor, ha épp emiatt egy weboldalról csak WEBP formátumban tudunk letölteni valamilyen fotót, amire épp szükségünk lenne. Merthogy az operációs rendszerek és a képszerkesztő programok egy része azért még nem tud mit kezdeni a letöltött webp képekkel, ahogy anno a HEIC is soknak meghaladta a képességeit. De ahogy a HEIC esetében is szolgáltunk megoldással, úgy most is megmutatjuk, milyen egyszerűen megoldható egy WEBP kép konvertálása PNG vagy JPG formátumba.

Tipp: WEBP kép konvertálása PNG vagy JPG formátumba, online

Ha a konvertáláshoz nem akarunk külön alkalmazást telepíteni, akkor a legjobb megoldást az Cloudconvert oldal Webp to PNG, illetve Webp to JPG eszközei jelentik. E két link bármelyikével azonnal konvertálhatunk az adott formátumba, egyszerűen csak rá kell húzni a webp fájl(oka)t a böngésző ablakára, miután megnyitottuk a Cloudconvertet. Sőt, ha épp nem JPG vagy PNG változatra van szükségünk, az oldalon további célformátumok közül is választhatunk.

Egyébként a folyamat megfordítható, vagyis egy JPG vagy PNG fájlból is tudunk WEBP formátumú képfájlt kreálni ugyanitt. Ha tehát gyorsan kell átalakítanunk egy WEBP képet, vagy egy már meglévő fotónkat szeretnénk WEBP formátumban közzétenni egy weboldalon, ez a megoldás bárhol, bármikor működik.

Ne maradjon le erről sem!