HEIC fotók konvertálása JPG formátumba online

Az Apple az iOS 11 megjelenésekor lerántotta a leplet új képformátumáról: A HEIC fájlok HEIF (High Efficiency Image File Format) kódolású képek. Ha iPhone 7-et vagy újabb iPhone-t használunk iOS rendszerrel, akkor képeink alapértelmezésben ilyen formátumban készülnek, aminek előnye, hogy kevesebb vagy közel azonos méretű helyet foglalnak a telefonon a JPG fájlokhoz képest, viszont a képminőségük az erősebb tömörítés ellenére is kitűnő marad. Még tavaly év végén mutattunk két jól használható megoldást Windowsra, amelyek segítségével a redmondi rendszer alatt is könnyedén megnyithatók a HEIC képfájlok (illetve a HEVC videók lejátszásához a Windowsra ajánlottuk ezt a Microsoft-féle kiegészítőt). Ma viszont egy olyan megoldással szolgálunk, amelyhez nincs szükség telepítésre, mégis pillanatok alatt sikerülhet vele a HEIC fotók konvertálása JPG vagy más képformátumba.

 

HEIC fotók konvertálása

Ha iOS 11 alatt megosztunk e-mailben vagy más módon képeket, a rendszer a megosztás előtt automatikusan konvertálja azokat JPG formátumba, hogy a fogadó oldalon ne jelentsen problémát a megnyitásuk akkor sem, ha nem Apple platformot (macOS, iOS stb.) használnak. Sőt, az iOS Beállításainál a Kamera részben meg is tilthatjuk a rendszernek a HEIC formátum használatát, így képeink JPG változatban kerülnek mentésre a készüléken. De mi van akkor, ha a “vonal” túlsó felén állunk, és iPhone és Mac hiányában nem tudunk mit kezdeni egy hirtelen beérkező, HEIC formátumú fotóval? Nos, akkor vagy a korábbi, Windowsra telepíthető képnézegető megoldások valamelyikét kell bevetnünk, vagy ha ezt szeretnénk megúszni (vagy éppen nem tudunk telepíteni az adott gépen admin jogosultság hiányában), akkor van néhány online konvertáló is e célra.

Az egyik a HEICtoJPG, amely a legegyszerűbben használható és leggyorsabb ilyen szolgáltatás: megnyitjuk az oldalt, rádobjuk az átalakítandó HEIC fájlt a böngésző ablakában látható fehér területre, majd kivárjuk, amíg elkészül a konvertálással. Ha megvan, a Download JPEG linkre kattintva már le is tölthető az átalakított fotó, immár bármilyen rendszeren megnézhető JPG formátumban. Egy lépésben akár több képet is átalakíthatunk az oldalon, ha a sor úgy hozza, hogy egy egész garnitúrát kapunk ilyen formátumú fotókból.

Egyébként ha csak megnézni szeretnénk a HEIC fotókat és van Dropbox fiókunk, annak segítségével is beleleshetünk a fájlokba, mivel a Dropbox is támogatja ezt a formátumot.

Ne maradjon le erről sem!