WebP képek mentése PNG vagy JPG formátumba Firefoxban

Korábban részletesen elmondtuk, milyen előnyei vannak a WebP képformátum használatának a weboldalakon, illetve miként üzemelheti be bárki ezt a formátumot a saját WordPress blogjában, webshopjában. A WebP formátum mára egyre népszerűbb, hiszen mostanra az összes népszerű, modern böngésző támogatja, s használatával jelentősen gyorsítható az oldalak betöltése (egy WebP kép fájlméret/képminőség szempontjából hatékonyabb, mint a megszokott JPG vagy PNG formátumok). De mi van akkor, ha nem a saját oldalunkon szeretnénk WebP képet használni, hanem épp az a gondunk, hogy olyan weboldalba botlottunk, ahol a böngésző a képek letöltésekor a WebP formátumot ajánlja fel, miközben nekünk inkább JPG-re vagy PNG-re lenne szükségünk. Ma megmutatjuk, miként oldható meg a WebP képek mentése PNG vagy JPG formátumba Firefoxban. Több megoldás is van, ezek közül kettőhöz nincs szükség semmiféle extra kiegészítőre.

WebP képek mentése PNG vagy JPG formátumba Firefoxban

A Firefox már egy ideje támogatja a WebP formátumot, így ha olyan weboldalt töltünk be, amelyen ezt a képformátumot használják, gond nélkül megjeleníti a képeket. Az esetek többségében azonban a webfejlesztők még nem kockáztatják meg, hogy kizárólag a WebP formátumú képek legyenek elérhetőek, hiszen ha valaki régebbi rendszert és azon a WebP fájlokat még nem támogató böngészőt használ, akkor a JPG vagy PNG képek hiányában nem lesz mit megjeleníteni. Így aztán a legtöbb oldalon most még egyaránt megtalálhatók a JPG/PNG és a WebP változatok is ugyanazokból a képekből. Attól függően jelennek meg, hogy az adott böngésző támogatja-e a WebP-t.

Első körben lehet kihasználni, ha egy képből a WebP helyett a JPG változatot töltenénk le. A megoldás Firefoxban:

  • Ha a WebP képre van szükségünk, a jobb egérgombbal kattintva a letöltendő képre, a megjelenő menüből válasszuk a Kép mentése más néven… menüpontot. A program így a WebP változatot tölti le.
  • Ha JPG vagy PNG formátumban lenne szükségünk a képre, a jobb egérgombbal kattintva rá válasszuk a Hivatkozás mentése más néven… menüpontot. Ebben az esetben a Firefox nem a WebP változatot fogja letölteni, hanem az eredeti JPG vagy PNG verziót (attól függ, melyiket használták a weboldal készítői).

E módszer viszont csak akkor működik, ha a fejlesztők mindkét formátumot mellékelték az oldalon. Ha tényleg csak WebP képek kerültek fel a szerverre, akkor a hivatkozás mentésekor is azok töltődnek le. 

Ebben az esetben két lehetőségünk van:

  • Konvertálás letöltés után: számtalan képszerkesztő és online képkonvertáló létezik, amelyekkel a letöltött WebP formátumú képfájlt gond nélkül átalakíthatjuk JPG, PNG, vagy tetszőleges egyéb képformátumba. Az online megoldásokról itt írtunk, programok közül pedig alkalmas erre az Adobe Photoshop, az Affinity Photo, vagy macOS Big Sur alatt például akár a rendszer saját Preview appja is.
  • Konvertálás letöltés előtt: ha már a konvertálás előtt átalakítanánk a képeket, akkor nem ússzuk meg, hogy egy Firefox kiegészítőt telepítsünk. Az egyik ilyen a Save WebP as PNG or JPG nevű plug-in, amely beépül a Firefox helyi menüjébe és ettől kezdve a képeket már olyan formátumban töltjük le, amilyenben csak akarjuk. Csak kattintsunk a jobb egérgombbal a képre, majd válasszuk a Save WebP As… menüpontot. A kép felső részén ekkor megjelenik egy menü, ahonnan kiválaszthatjuk, hogy milyen formátumra (JPG, PNG, GIF) van szükségünk, illetve JPG esetén azt is, hogy milyen mértékű tömörítést használjon a modul a konvertáláskor.

Bár egyelőre kevés olyan oldal létezhet, ahol bevállalták, hogy kizárólag WebP képeket alkalmazzanak, ha mégis ilyenbe botlunk, jól jöhet a konvertálási megoldás is. A többi oldal esetén viszont érdemes megpróbálkozni a Firefox saját lehetőségeivel.

Ne maradjon le erről sem!