Hatékonyabb fogmosás okostelefonnal

Bár az emberbe gyerekkorában belenevelik, hogy a napi rendszeres fogmosás elengedhetetlen, ezt mégsem mindenki képes betartani. Nem feltétlenül hanyagságból, sokan egyszerűen csak elfeledkeznek a dologról a reggeli rohanásban, vagy amikor hulla fáradtan végre eljutnak a lefekvésig. A fogselyem és a szájöblítők használata aztán végképp csak keveseknél alap napirendi pont. Bezzeg az okostelefont senki nem felejti el reggel, délben, este nyomkodni. Nos, ha ez utóbbi már így alakult a világban, eláruljuk, miként érhető el hatékonyabb fogmosás okostelefonnal. Merthogy ez is lehetséges (ahogy oly sok egyéb is, elég csak átfutni Egészség rovatunkat vagy elolvasni pár nappal ezelőtti cikkünket, amelyben összeszedtünk néhány hasznos appot az egészségesebb életmód jegyében).

Hatékonyabb fogmosás okostelefonnal

Eszköztárunk persze marad a szokásos, továbbra is kell a fogkefe és a megfelelő fogkrém, a precízebbeknél a fogselyem és a szájöblítő, de végre nem kell reggel-este azon gondolkodni, voltunk-e már fogat mosni, vagy használtuk-e már az öblögetőt.

Mostantól mindezt rábízhatjuk a Toothy: Tooth Brushing Timer nevű kis alkalmazásra. A program ingyenes változatának lényege, hogy segít feljegyezni az elvégzett fogmosásokat, így hosszú távon teljes képet kaphatunk arról, milyen rendszerességgel szoktunk fogat mosni. A dolog egyszerű: ha végeztünk, egyetlen mozdulattal rögzítjük a programban a fogmosás tényét.

Ennél persze többre is alkalmas az app, de azt már sajnos nem ingyen. Vagy pár száz forintos havi előfizetés, vagy pár ezer forintos egyszeri (lifetime) alkalmazáson belüli vásárlás kell hozzá. Van viszont 3 napos próbaverzió, így tesztelhetjük, tényleg segítség-e számunkra bármiben az alkalmazás használata.

A fizetős funkciók között szerepel, hogy a fogmosáson kívül a fogselyem és a szájöblögető használatát is feljegyezhetjük. Ám ami még ennél is fontosabb: mindhárom tevékenység esetében kérhetünk figyelmeztetést az általunk megadott időpontokban. Vagyis beállíthatjuk a reggeli fogmosásra a figyelmeztetőt 6 órára, aztán este 8-ra pedig kérhetünk emlékeztetőt szintén fogmosásra, de mellé akár egy szájöblögetésre is.

Sőt, ezeken felül azt is megjegyezheti helyettünk a program, mikorra kaptunk időpontot a fogorvoshoz, így előtte egy nappal – és persze aznap is – tud figyelmeztetni minket. Még arra is, hogy mielőtt elindulunk, azért mossunk fogat.

De még ez sem minden: a program ugyanis nem csak az időpontokra emlékeztet, hanem magában a fogmosásban is segít. A procedúra megkezdésekor elindíthatjuk a segédletet, így hangos – sajnos csak angol – utasításokat kapunk, hogy miként súroljuk a fogazatunkat, s mely részét. Közben megy az időmérés, vagyis ha jó akarunk, egészen addig kell súrolnunk, amíg le nem telik az erre szabott idő. Ha nem akarunk közben hangos eligazítást, beállíthatunk zenelejátszást is arra az időre. A programban kiválaszthatjuk a fogmosásunkat leginkább inspiráló lejátszási listát az Apple Music alkalmazásra építve. Az időzítés amúgy állítható, ha esetleg extra hosszú, vagy rövidebb időtartamú fogmosásra vágyunk. 

Ugyanez megoldható természetesen a fogselyem használattal és a szájöblögetővel kapcsolatban is. Sőt, még oktatóvideókat is megnézhetünk a programban, hogy elsajátítsuk a tökéletes fogápolás művészetét.

Az alkalmazás összeköthető az Apple saját Egészség appjával, így a tevékenységünkről készült kimutatást nem csak a Toothy saját grafikonjain, hanem az Egészség app felületén is elérhetjük.

Egyéb segítség az okostelefontól

Aki nem csak a fogmosásról, hanem a gyógyszerek és vitaminok bevételéről is előszeretettel feledkezik meg, annak tudjuk még javasolni a korábban bemutatott két másik alkalmazást, amelyek kifejezetten a gyógyszerek adagolásának segítésére készültek. Aki pedig egy all-in-one megoldásra vágyik, amelyik figyelmezteti a kutyasétáltatástól, a fogmosáson át, a takarításra egyaránt, annak erre a linkre érdemes kattintania.

Ne maradjon le erről sem!