Szinte kötelező telepíteni: ingyenes életmentő alkalmazás okostelefonra

Számtalanszor szerepeltek már Egészség rovatunkban olyan alkalmazások, amelyek segíthetnek egészségesebb életmódunk kialakításában. Sőt, anno még azt is megmutattuk, milyen beépített megoldás van az iPhone iOS rendszerében, ami jól jöhet, ha épp az utcán leszünk rosszul és valaki a segítségünkre siet. Most azonban itt egy ingyenes, életmentő alkalmazás okostelefonra, amellyel azonnal értesíthető a mentő, ha rosszul vagyunk, illetve rengeteg hasznos tanácsot is kapunk benne elsősegélynyújtáshoz, mérgezéstől a balesetig minden témában.

Fontos tudnivaló: mielőtt folytatjuk, felhívjuk a figyelmet, hogy a program segélyhívóként működik, így a téves riasztások elkerülése végett a kipróbálására a Teszt üzemmódot használják! Ez a program felületének bal felső sarkában kapcsolható be/ki.

ÉletMentő: ingyenes életmentő alkalmazás okostelefonra

Az ÉletMentő app iOS-re és Androidra egyaránt ingyen elérhető. A program segítségével egyetlen mozdulat csupán, ha segélyhívást akarunk leadni rosszullét, vagy baleset esetén. Használatának előnye, hogy – amennyiben rendesen kitöltjük benne egészségügyi adatainkat – a program a segélyhívás leadásakor azonnal megosztja a diszpécserrel az összes tudnivalót rólunk, illetve a GPS adatok alapján a pontos helyzetünket is. Utóbbi nem csak akkor praktikus, ha saját rosszullétünk miatt hívünk segítséget, hanem akkor is, ha csak szemtanúi vagyunk mondjuk egy balesetnek és oda hívnánk mentőt. Akár egy számunkra teljesen ismeretlen környékre is könnyebb lesz vele gyors és hathatós segítséget kérni.

További hasznos cikkek

Az OMSZ és a Vodafone közös alkalmazása azonban nem csak akkor jöhet jól, ha már komoly a baj és mentőt kell hívni. Az alkalmazás Elsősegély menüpontjában többféle helyzethez kaphatunk elsősegély útmutatást (eszméletlenség, félrenyelés, vérzés, mérgezés, égési sérülés, áramütés stb.). Ezen kívül a Helyzetmeghatározás menüpontban pontos GPS adatokat (és címet) kapunk arról, hol vagyunk éppen, illetve azt is láthatjuk, merre találunk a közelben defibrillátort, kórházat, gyógyintézetet, gyógyszertárat.

Mindent egybevetve ez az alkalmazás egy nagyszerű kezdeményezés. Ráadásul a programból teljesen ingyenes a hívás, így az sem jelenthet gondot, ha épp lemerült az egyenlegünk. Ez a program valóban életmentésre hivatott, így reméljük, hogy nem árasztják el hamis hívásokkal a szolgálatokat.

Ennek kapcsán újfent felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a segélyhívó funkció teszteléséhez ne az éles hívást, hanem a tesztüzemmód bekapcsolása után megjelenő Teszt funkciót próbálgassa. A programot iOS-re ittAndroidra pedig itt tölthetik le.

Ne maradjon le erről sem!