A két legjobb gyógyszer bevételre emlékeztető program okostelefonra

Mint arról már többször írtunk, a számítógép és az okostelefon egyaránt jó szolgálatot tehet egészségünk megőrzéséhez. Legutóbb például egy remek meditációs alkalmazást és egy olyan appot mutattunk, amely segíthet a gyorsabb elalvásban. De volt már szó személyi edző appról és olyan alkalmazásról is, amely adott esetben segíthet leszokni a dohányzásról. Ma folytatjuk a sort, de kicsit már területre kanyarodunk: megmutatjuk, melyik – szerintünk – a két legjobb gyógyszer bevételre emlékeztető program okostelefonra. Segítségükkel nem fogunk elfeledkezni a fontos gyógyszerek vagy vitaminok megfelelő időpontban történő beszedéséről, sőt, adott esetben más hasonló tennivalónkról (vérnyomás megmérése stb.) sem.

 

A két legjobb gyógyszer bevételre emlékeztető program

Mindkét ma bemutatásra kerülő alkalmazás elérhető iOS-re és Androidra egyaránt, ráadásul a gyógyszerbevétel figyelésére mindkettő ingyen használható. Így ha már mindenképpen gyógyszereket, vagy akár csak különféle vitaminokat, étrend kiegészítőket kell szednünk, érdemes bevetni a kettő közül valamelyiket, hogy ne felejtsük el bevenni a megfelelő időpontban a kívánt mennyiséget.

A két program közül a MyTherapy talán valamivel egyszerűbb felépítésű, viszont minden funkcióját ingyen vehetjük igénybe. Adatbázisába szinte bármilyen gyógyszer (tabletta, kanalas orvosság, porok, pezsgőtabletták stb.) felvihető a Therapy részben.

Az egyes gyógyszereknél beállíthatjuk a bevétel időpontját, a szükséges mennyiséget, a beszedés ismétlődésének sűrűségét (napi, heti stb.), kúrák esetére a kúra tervezett befejezésének dátumát. Sőt, azt is rögzíthetjük, hogy mekkora készletünk van az adott termékből, így a program (miután a lényege szerint jelölni fogjuk, hogy tényleg bevettük-e az éppen aktuális gyógyszert) azt is jelzi, ha már időszerű beszerezni a következő adagot.

A Today részben folyamatosan látjuk, mit kell beszedni éppen, és jelölhetjük is, hogy ezt megtettük-e. A program persze szól is a beállított időpontokban.

A MyTherapy egyébként nem csak a gyógyszerek beszedésére tud minket figyelmeztetni. Szól, ha vérnyomást kell mérnünk, ha eljött a meditáció ideje, ha ideje a mozgásnak, ha terápiára kell indulni, ha bringázni kellene. Mindenre figyelmeztet minket, az általunk előre kigondolt időpontokban. S aztán persze mindent szépen rögzíthetünk is vele. A végeredmény egy összetett kimutatás lesz. Nem beszélve arról, hogy folyamatosan nyomon követhetjük, nem felejtettünk-e el valamilyen fontos egészségügyi tennivalót. Ha ezekről nyomtatható kimutatást szeretnénk, akkor sajnos regisztrálnunk kell, de az is ingyenes.

A másik program a Medisafe, amely sokkal összetettebb darab, de a lényege nagyjából egyezik a fentebb bemutatott myTherapy funkciókkal. Érdekesség, hogy itt a gyógyszerekről összeállíthatunk “nézőképet” is, így aki vizuálisabb típus, az láthatja a formák és színek alapján, hogy éppen melyik gyógyszertípus bevétele van soron.

Az időzítések menedzselése itt kicsit kényelmesebb, a bevétel tényének rögzítése is variálhatóbb kicsit. Emellett szerintünk átláthatóbban mutatja a napi adagokat is. Ez persze mind ízlés kérdése. Mint írtuk: vizuális típusoknak inkább ezt ajánljuk.

Sajnos ebben a programban csak a gyógyszerbevétel nyomon követése megy teljesen ingyen, de cserébe a kimutatást is regisztráció nélkül elküldhetjük magunknak, vagy akár az orvosnak (Excel táblázatként). Ha rá akarjuk bízni a vérnyomás adatainkat és már méréseket, aktivitásokat, ha az alapértelmezett választék mellett teljesen testreszabható módon szeretnénk színezni a gyógyszerek előnézeteit, vagy ha több családtag adatait is vezetnénk a programban, akkor havi 390 forintos áron vehetünk Premium előfizetést hozzá.

További érdekesség, hogy a program összelőhető az Apple Egészség alkalmazásával, így a mért adatokat automatikusan beírja oda is. A programot emellett PIN kódos védelemmel is elláthatjuk, így ha valakinek a kezébe nyomjuk a telefont, az engedélyünk nélkül nem nézegetheti meg a gyógyszereinkkel, aktivitásunkkal kapcsolatos adatokat.

Mindent egybevetve: érdemes mindkét programot kipróbálni, mert teljesen személyiségtől függ, kinek, melyik jön majd be jobban (nekünk a Medisafe volt szimpatikusabb a tesztek során). Az ingyenes funkciók a felhasználók többségének bőven megteszik, ráadásul a két alkalmazás iOS és Android alatt egyaránt használható.

Ne maradjon le erről sem!