TOP 6: a legjobb Google Docs kiegészítők, hatékonyabb munkához

A Google Docs, avagy Google Dokumentumok szolgáltatás egy nagyszerű online szövegszerkesztő, amely Microsoft Word kompatibilis dokumentumok megnyitására és előállítására is használható, így remekül alkalmazhatjuk a hétköznapokban akár otthoni, akár irodai munka során. Ha nincs is teletömve annyi funkcióval, mint a Microsoft Word, azért nem nagyon kell szégyenkeznie, amit alapból elvár az ember egy szövegszerkesztőtől, azt gond nélkül hozza. Ráadásul kevesen tudják, de a Google Docs tudása roppant egyszerűen bővíthető. Erre mutattunk már korábban is példákat, de most arra gondoltunk, ideje összeszedni, melyek a legjobb Google Docs kiegészítők, amelyekkel tovább egyszerűsíthetjük a napi munkát.

A legjobb Google Docs kiegészítők: letöltés és telepítés

Mindegyik kiegészítőre igaz, hogy elérhetők a cikkben linkelt saját oldalukon, vagy úgy is, hogy a Google Docs Bővítmények / Bővítmények beszerzése menüpontjára használva a megjelenő add-on galériában beírjuk a nevüket a keresőbe. Mellesleg e galéria további remek kiegészítőket is tartalmaz, így akinek ideje engedi, végignézheti a kínálatot további extra funkciók után kutatva. A bővítmények telepítésekor a rendszer engedélyt kér majd a telepítéshez mindegyik plug-in esetében. Ha ezt az engedélyt nem adjuk meg, akkor a kiválasztott bővítmény nem épül be a Google Docs-ba. Ha megadjuk, azzal viszont hozzáférést adunk az adott bővítmény számára bizonyos funkciókhoz, tartalmakhoz a Google Docs fiókunkban. Ez értelemszerűen saját döntés. A válogatásban szereplő kiegészítők megbízhatónak tűnnek, nálunk semmiféle problémát nem okoztak, de természetesen mindenki maga döntheti el, hogy belevág-e a Google Docs bővítésébe. Az alábbi modulok sokkal kényelmesebbé tehetik a napi munkát, így valószínűleg megéri a dolog. Azt, hogy melyik milyen adatokhoz férhet hozzá, a telepítéskor részletesen kiírja a rendszer.

A telepített bővítményeket szintén a rendszer Bővítmények menüpontjából érjük el, ebben a menüben szerepelnek majd név szerint, s rajtuk mozgatva az egérkurzort választhatjuk ki a szükséges funkciókat, parancsokat.

Eltávolításuk a Bővítmények / Bővítmények kezelése menüpontot választva lehetséges: a törölni kívánt bővítménynél kattintsunk a Kezelés gombra, majd a megjelenő helyi menüben válasszuk az Eltávolítás menüpontot.

TextCleaner

Rendkívül bosszantó tud lenni, amikor egy formázásokkal teli dokumentumot kapunk valamikor, nekünk pedig formázások nélkül lenne szükségünk a szövegre, vagy csak bizonyos formázásokat szeretnénk eltüntetni belőle. Arra, hogy ne egyesével kelljen mindent átszabnunk, a TextCleaner lehet a megoldás, amely egyetlen kattintással képes megszüntetni az összes formázás a kijelölt szövegrészeken, vagy akár a teljes dokumentumban. Emellett képes eltávolítani a linkek miatti aláhúzásokat vagy éppen a sortöréseket is, egyetlen kattintással. Konfigurálhatjuk azt is, amely formázásokat tartsa meg, miközben a többit likvidálja a dokumentumból.

Table Formatter

Maradjunk még egy pillanatra a formázásoknál, de ezúttal nem a sima szövegeket, hanem a táblázatokat fogjuk átdolgozni, mégpedig a Table Formatter plug-in segítségével.

A bővítmény elindítása után egyetlen kattintással tudunk választani az előre kapott sablonokból, így a kijelölt táblázat azonnal átalakul a kiválasztott stílusra. Sokkal szebb, ízlésesebb dokumentumokat készíthetünk így, pár mozdulattal.

Translate

Ha egy dokumentum vagy szövegrész fordítására lenne szükség, a Translate modul jó szolgálatot tehet. Nem csak a kijelölt szövegrész gyors fordítására használható (amúgy a Google Fordító szolgáltatásra épül), hanem arra is, hogy a lefordított szöveget egyetlen mozdulattal beillesszük a dokumentumba.

Wolfram|Alpha

A Wolfram|Alpha egy hihetetlenül hasznos weboldal, ahol könnyedén megoldhatunk matematikai feladatokat, egyenleteket, átválthatunk mértékegységeket, találunk egy halom napi szinten használható, praktikus kalkulátort, kulturális és történelmi tartalmakat, illetve kereshetünk egészen extrém összetételekkel, bármilyen tartalomra. Mindezt a Wolfram|Alpha for Docs plug-in segítségével integrálhatjuk a Google Docs felületébe, így a keresések eredményeit egyetlen mozdulattal beilleszthetjük a dokumentumba, szövegként vagy képként. Rendkívül hasznos, még akkor is, ha sajnos csak angol nyelven tudjuk igazán kihasználni a legtöbb funkciót.

Code Blocks

Programozók figyelem! Ha a Google Docs anyagokat forráskód-részletekkel egészítené ki valaki, annak a Code Blocks nevű kiegészítő kihagyhatatlan! Szinte az összes népszerű programozás nyelv szintaxisát ismeri, ráadásul a kiemelések színvilága is módosítható.

A végeredmény egy látványos, az adott nyelvnek megfelelően formázott kódblokk a szövegben. Ha éppen Google Docs-ban írjuk a következő programozói könyvünket, dokumentációnkat, akkor érdemes azonnal telepíteni.

Image Extractor

Végül egy napi szinten is praktikusan használható apróság: az Image Exctractor segítségével a dokumentumokba ágyazott képfájlokat tudjuk rendkívül egyszerűen lementeni, anélkül, hogy egyéb trükkökhöz kellene fordulnunk emiatt.

Ne maradjon le erről sem!