Windows Tálca stílusú Dock macOS-re, sok extra funkcióval

Általában a Windowst igyekszünk átszabni macesre (például a Mojave napszakhoz igazodó hátterével, a Quick Look funkció Windowsba integrálásával, vagy a kereső és alkalmazás indító cseréjével), de ma épp ellenkezőleg teszünk. Ma ugyanis Macen fogjuk átvariálni: egy Windows Tálca stílusú Dock macOS-re talán első hallás kicsit megdöbbentő, de a helyzet az, hogy szinte biztosak vagyunk benne, hogy lesz, aki beleszeret ebbe a programba, mert seregnyi praktikus plusz lehetőséget rejt magában.

uBar: Windows Tálca stílusú Dock macOS-re

Az uBar egy nagyszerű Dock alternatíva macOS-re, amely tökéletes választás lehet bárkinek, aki valamiért megorrolt a rendszer eredetijére. Bár első indításkor a felületét és az elrendezését tekintve is megszólalásig hasonlít a Windows Tálcájára, valójában a végtelenségig testreszabható, így akár egy attól teljesen eltérő, mégis sok szempontból a Docknál kényelmesebb megoldás.

Persze itt is van “Start-menü”, amelyből tökéletes kényelemben, átlátható módon érhetjük el az összes telepített alkalmazás, a fontos mappákat, a rendszerbeállításokat, a Terminalt, az Activity monitort, illetve az újraindítás, altatás, lekapcsolás utasításokat. Emellett önálló ikont kapott a Start gomb mellett a Desktop gombja is. Ezektől jobbra aztán Windows Tálca-szerűen sorakoznak az éppen futó, vagy csak Tálcára tűzött alkalmazások, az akku aktuális állapotát jelző kis ikon, a megnyitott teljes képernyős alkalmazásokat és virtuális Asztalokat összefogó ikon, a Lomtár ikonja, végül pedig az óra. Ha az utóbbi fölé mozgatjuk az egérkurzort, azonnal megjelenik egy kis havi naptár, illetve ha bekapcsoljuk a program beállításai között a Brawer funkciót, akkor egy látványos analóg óra is.

A beállítások között aztán találunk még seregnyi jópofaságot:

  • a Start gomb felülete lehet szöveges, kaphatja a uBar logóját, de adott esetben akár a felhasználói fiókunk avatarját is
  • választhatunk több színtéma közül (mellesleg a Mojave Éjszakai Módját is támogatja a program)
  • mi választhatjuk ki, mit jelenítsen meg (ikonok, óra stb.) és mit ne a Tálcán
  • mi szabhatjuk meg, milyen mappákat akarunk elérni a Start menüben
  • testreszabható az alkalmazások megjelenítésének módja (szöveges, ikonok, vegyes stb.), visszajelzéseik stb.
  • testreszabható a Tálca mérete, áttetszősége

Egyszóval szinte mindent, a legapróbb részletekig úgy állíthatunk be, hogy a lehető legjobban kézre álljon a uBar működése. Így a teljes Windows Tálca utánzattól egy tuningolt macOS Dockig mindenféle üzemmódban használhatjuk.

Tulajdonképpen akár párhuzamosan is képes működni a megszokott Dockkal, így az is megoldható, hogy az egyik a képernyő oldalán, a másik az alján legyen látható. De a program – ha engedélyt adunk erre a Rendszerbeállításokban – képes teljesen kikapcsolni a Dockot.

Összegzésül

Mindent egybevetve ez egy kifejezetten praktikus, jól használható Dock alternatíva. A uBar beszerezhető a készítők honlapjáról 30 dolláros áron (de letölthető 14 napos, ingyenes próbaverzió is), de ha valaki netán Setapp előfizető, annak elég kicsit körülnézni a több száz programot Seapp listában, merthogy a uBar is ott található a Setapp előfizetők számára elérhető programok között.

Ne maradjon le erről sem!