Quick Look funkció Windows 10-hez: gyors előnézet fájlokról

Épp a minap írtunk arról, miként lehet majd az ősszel érkező macOS 10.14 Mojave automatikusan a napszakhoz igazodó háttérképét átültetni Windowsba. Ma egy másik macOS funkció Windowsba integrálásáról lesz szó. Az Apple rendszerében egy tetszőleges fájlra rákattintva, majd a SPACE billentyűt megnyomva, villámgyors előnézetet kapunk az adott állomány tartalmáról, anélkül, hogy ehhez meg kellene nyitnunk az alapértelmezett szerkesztő programot. Működik a dolgok képekkel, szöveges dokumentumokkal, táblázatokkal, gyakorlatilag bármilyen állománnyal, amire a Quick Look nevű funkciót eleve felkészítették, vagy egy plug-in segítségével “megtanították”. Rendkívül hasznos funkció, mi is napi szinten használjuk, hiszen legtöbbször gyorsabb, mint elindítani a megfelelő programot csak azért, hogy egy pillantást vessünk mondjuk egy PDF dokumentum tartalmára. Nos, az alábbi kis alkalmazással ingyen és bérmentve megkapható a Quick Look funkció Windows 10-hez is. Máris mutatjuk, miként.

Quick Look funkció Windows 10-hez ingyen

A Windows Áruházból ingyen telepíthető QuickLook nem az egyetlen hasonló megoldás egyébként. Egy korábban bemutatott hasonszőrű alkalmazással szintén integrálható ez a fájlnézegető funkció akár Windows 7-be is. Mai választottunk viszont csak Windows 10 alatt használható, eleve a rendszer saját alkalmazásboltjából kell beszerezni is (viszont a Windows 10 S változatot használóknak le kell mondani erről is). Telepítése után csak annyi a feladat, hogy elindítsuk, s onnantól kezdve ha az Asztalon, vagy a Windows Intézőben kijelölünk egy fájlt, majd lenyomjuk a SPACE billentyűt, azonnal láthatjuk az adott állomány tartalmát.

Nem állítjuk, hogy minden fájltípussal működik, de a legnépszerűbb képformátumokat, a PDF dokumentumokat, szöveges fájlokat, videókat, hangfájlokat stb. simán megnyitja. Ha kell, egy kattintással kirakhatjuk akár teljes képernyőre is az előnézetet. Emellett némi infót is kaphatunk róla, képek esetén például azonnal megnézhető a felbontás.

Ha sikerült megtalálni a megfelelő állományt, akkor egy kattintással tovább is mehetünk, vagyis megnyitható az alapértelmezett alkalmazásban (vagy abban, amit kiválasztunk a Windows megszokott listájából).

Mindent egybevetve a QuickLook egy kifejezetten ígéretes kis program, s bár nem működik olyan flottul, mint a macOS sajátja, a semminél mindenképpen jóval többet nyújt. Igaz, egyelőre néha hajlamos az összeomlásra és tényleg csak a legnépszerűbb formátumokat ismer, de ha gyorsan szeretnénk bepillantani fájlokba, ennél egyszerűbb és praktikusabb megoldást aligha találunk.

Bűvészkedne még kicsit a fájlokkal? Akkor javasoljuk korábbi cikkeinket e témakörben.

Ne maradjon le erről sem!