Logótervezés ingyen és egyszerűen, minden platformon

A logók készítése nem csak játék és mese, sokszor bonyolult céges elvárásoknak kell megfelelni, s akár hónapokig is elhúzódhat egy-egy tervezés (pláne ha teljes arculatváltással kötik össze). De azért nem mindig ilyen szörnyen bonyolult dolog ez. Ha például egy kkv logóját, vagy éppen egy új termék emblémáját szeretnénk megtervezni mi magunk, még az sem biztos, hogy hátrányt jelent, ha nem vagyunk otthon a Photoshop vagy az Illustrator használatában. Létezik ugyanis olyan megoldás, amellyel a logótervezés ingyen és egyszerűen megoldható. S adott esetben a végeredményhez is ingyen, vagy jutányos áron juthatunk hozzá, gyakorlatilag azonnal.

 

DesignEvo: logótervezés ingyen, online

A DeisgnEvo nevű online logótervező program szerepelt már nálunk, most azonban megjelent az új verzió, így arra gondoltunk, futunk vele még egy kört, hogy aki lemaradt az előzőről, most megismerje az újat. Sőt, ha már így teszünk, bevonjuk a dologba a macOS és iOS alatt futó alkalmazásokat is. De ne szaladjunk ennyire előre. Előbb nézzük az online verziót.

Egy valamit bizton állíthatunk: bonyolultabb semmiképp nem lett az új változat. Kicsit csiszoltak a fejlesztők a felülten, így most a kategóriákat kis színes ikonok is jelölik, ami tovább egyszerűsíti a használatot és azoknak is támpontot jelent, akik esetleg nincsenek otthon az angol nyelvben.

Továbbra is dolgozhatunk regisztráció nélkül, de ha későbbi szerkesztésre is szeretnénk elmenteni a produktumokat, akkor nem árt az ingyenes regisztrációt végrehajtani. Cserébe menthetjük a szerverre a megkezdett projekteket és bármikor módosíthatjuk azokat.

Logót tervezni a DesignEvo segítségével szinte gyerekjáték. Két megközelítést használhatunk:

  • Választunk a sablonokból (Logo templates), amelyek – mint már említettük – kategóriákra bontva állnak rendelkezésre. Több száz logótervről beszélünk, a legkülönfélébb témakörökben (evés, állatok, autók,életstílus, sport stb.). A kategóriákon belül is nagy a variációk száma, szóval szinte lehetetlen, hogy ne találjunk megfelelő alapot leendő logónknak. A választás során érdemes szem előtt tartani, hogy később a sablon minden jellemzőjét cserélhetjük, vagyis ha a szín nem nyerő, később megváltoztathatjuk, s ugyanígy cserélhetünk ikont, betűtípust stb. is.
  • Nulláról indulunk a Start From Scratch gombra kattintva. Ez esetben pont arra a szerkesztőfelületre jutunk, mintha kiválasztottunk volna egy sablont. Csak itt előre kapott minta helyett üres lesz a munkafelület.

Bármelyik úton indulunk is el, a végén mindkét esetben a szerkesztőfelületre jutunk, ahol aztán temérdek ikon, betűtípus és grafikai elem várja, hogy használatba vegyük. Ezek is kategóriára bontva sorakoznak a maguk helyén, s tényleg irgalmatlan sok van belőlük. Ha tehát a sablonunkban használt alap betűtípus nem szimpatikus (vagy épp nem kompatibilis a hosszú magyar ékezetekkel), lecserélhetjük másikra. Ugyanígy a lapra dobhatunk további ikonokat, vagy a logót keretbe foglaló ábrát, annak formát adó grafikai elemet (szalagok, vonalak, díszítőelemek, alakzatok stb.).

Ha mindennel megvagyunk, menthetjük a projektet a szerverre (Save), így később is dolgozhatunk rajta. Azt, hogy miként festene a tervezett logó különféle felhasználási módoknál, a Preview gombbal nézhetjük meg. Az új verzióban ilyenkor egy felugró panelen csodálhatjuk meg logónkat különféle mockupokon: névjegyeken, levélpapíron, szalagon, weboldalon, pólón, falon.

Ha mindennel elégedettek vagyunk, már csak az van hátra, hogy letöltsük az elkészült logót. Erre ugyebár a Download gomb szolgál. Itt több lehetőség áll a rendelkezésünkre:

  • Free csomag: teljesen ingyen tölthetjük le a logót JPG és PNG formátumban, de csak maximum 500 px méretben és áttetsző háttér nélkül.
  • Basic csomag: itt már 5000 px a maximális méret (ez már bőven nyomdai minőség egy logónál, a legtöbb területen simán használható), illetve kapunk áttetsző hátterű PNG képfájlt is belőle.
  • Plus csomag: ez ugyanazt tudja, mint a Basic, de itt már vektoros formátumban is megkapjuk a logót (PDF, SVG), aminek köszönhetően akár óriásplakátra is mehet, hiszen a vektoros ábra tetszőlegesen méretezhető, ezen kívül átszerkeszthető utólag vektorgrafikai szoftverekben. Ehhez a csomagban a használt fontot is megkapjuk. Mellesleg ennél a változatnál már a szerzői joggal is rendelkezhetünk.

Ha tehát beérjük egy kisméretű logóval a blogunkra vagy weboldalunkra, akár ingyen is megúszhatjuk a dolgot. Ha viszont szeretnénk az adott logót felhasználni nyomtatott anyagokban és különféle termékeken, akkor azért érdemes inkább beruházni a Basic vagy Plus csomagok valamelyikére a letöltésnél.

Mindent egybevetve a DesignEvo online változata nagyon egyszerűen használható, s hála a méretes választéknak, jó alapul szolgálhat bármikor, ha gyorsan és olcsón szeretnénk logót tervezni. Minthogy online alkalmazásról van szó, gyakorlatilag bármilyen rendszeren gond nélkül használhatjuk kedvenc modern böngészőnkben.

 

DeSignEvo iOS-re: tervezzünk logót a telefonon

Hasonlóan az online változathoz, a DesignEvo iOS verziója is ingyen használható. A mobil változat lehetőségei szakasztott olyanok, mint amit az online felületen megszoktunk, csak itt értelemszerűen az érintőképernyős felülethez alakították a kezelését. Az alaptétel ettől még ugyanaz: választunk egy sablont a kategóriákból, majd kedvünk szerint átszabjuk annak akár minden jellemzőjét. Ugyanúgy megvan az ikongyűjtemény, a betűkészletek, s a különféle ábrák, alakzatok is.

Kész logónkat maximum 2000×2000 px mérethatárral menthetjük a telefonra JPG vagy PNG formátumban. Mindezt ingyen.

Az iOS verzióban alapból kevesebb sablont kapunk, de alkalmazáson belüli vásárlással bővíthetjük a gyűjteményünket, kategóriánként. Ha megelégszünk a 2000 px-es mérethatárral, akkor ez is jó alternatíva lehet. Arról nem beszélve, hogy így akár a buszon ülve is tervezgethetünk emblémákat, logókat.

 

DesignEvo macOS-re

Végül következzen a macOS verzió, amely nem ingyenes. A Mac App Store-ban vásárolhatjuk meg 3490 forintos áron. Pénzünkért cserébe tulajdonképpen az online változat funkcionalitását kapjuk, vagyis sablonnal és üres lappal egyaránt indíthatunk, majd ízlésünknek megfelelőre formázhatjuk a logó minden elemét.

A lehetőségeink tényleg teljesen egyeznek az online felületnél leírtakkal, kivéve egy dolgot: ha végeztünk, itt csak JPG és PNG (utóbbinál áttetsző háttérrel is) kapjuk meg a kész produktumot. A mérethatár itt is annyi, mint az iOS verziónál, vagyis maximum 2000×2000 pixeles logót kreálhatunk. Ez webes felhasználásra, vagy alap nyomtatott felületekre egyaránt elegendő egy logónál. Sajnos a jelenverzióban vektoros formátumot nem használhatunk.

Ne maradjon le erről sem!