Beágyazott képek kimentése a Google Dokumentumokban

Az irodai munka olykor megviseli az ember idegeit, de most kivételesen nem az esetlegesen rossz főnökre és bosszantó munkatársakra gondolunk. Olykor az ügyfelek vagy partnerek is tudnak hajhullást okozó helyzeteket teremteni. Az egyik gyakori példa, amikor fotókat kérünk további felhasználásra (weboldalhoz, prezentációhoz, kiadványszerkesztéshez stb.), s azok érkeznek is, egy Word dokumentumba ágyazva. Így ugyan mindet látjuk, csak épp a Wordből kicsit nehézkes tovább hasznosítani őket. Szerencsére van megoldás, olyannyira, hogy a Wordre vonatkozót egyszer már bemutattuk, így aki egy doc vagy docx fájlban kapja a fotókat, annak javasoljuk korábbi cikkünket, amelyben lépésről lépésre leírtuk, miként szabadíthatók ki a képfájlok a Word fogságából. Ma azoknak mutatunk egy tippet, akik hasonlóan jártak a Google Docs-ban. Szerencsére a beágyazott képek kimentése a Google Dokumentumokban is könnyedén megoldható, alig pár mozdulat az egész.

 

Beágyazott Képek kimentése a Google dokumentumokBAN

Korábban, a Wordből való képmentéskor a HTML formátum volt a segítségünkre, s így lesz ez most is, hiszen a legegyszerűbben úgy juthatunk hozzá a beágyazott képek eredetijéhez, ha lementjük az anyagot a számítógépünkre, méghozzá HTML formátumban.

Ebben az esetben ugyanis a Google Docs is ugyanazt csinálja, amit a Word: a HTML fájlba menti a szöveget, a képeket pedig elegánsan mellé elhelyezi egy images nevű mappába.

A módszer a következő:

További hasznos cikkek
  • nyissuk meg a Google Docs-ban a kérdéses dokumentumot
  • kattintsunk a Fájl / Letöltés másként menüpontra, majd válasszuk a Weboldal (.html, tömörített) lehetőséget

Nem volt bonyolult dolog, lássuk be. A Google Docs a fentiek után azonnal elindítja a letöltés, így egy ZIP fájlba csomagolva megkapjuk a teljes pakkot. Ennek kitömörítése után már hozzáférünk a fentebb említett images mappához és benne az összes képfájlhoz, amit a dokumentum tartalmazott (beleértve az esetleges fejlécben használt logókat stb. is).

Lássuk be, nem kell hozzá pilótavizsga, s ha a dokumentumban megfelelő méretben voltak beágyazva a képfájlok, akkor ez még mindig gyorsabb folyamat, mint újra bekérni a képeket a feladótól.

 

Képfájlok kinyerése PDF dokumentumokból

A Word és Google Docs dokumentumokon túl akár PDF fájlokból is kinyerhetjük a képeket. Ehhez sem kell különleges felszerelés, korábbi cikkünkben mindent összeszedtünk hozzá. Vagyis akkor sem kell megrettennünk, ha egy PDF dokumentumból kellene valahogy kicsalni a beágyazott fotókat.

Ne maradjon le erről sem!