Spotify lejátszási listák készítése Youtube lejátszási listákból

Ha ingyenes zenehallgatás kerül szóba, akkor a három leggyakoribb online szolgáltatás melyeket emlegetni szoktak: Spotify, Youtube, Soundcloud. Mi is többször ajánlottuk már ezeket, hiszen mindegyik remek forrás a zenehallgatáshoz (sőt, készítettünk bővebb összeállítást is az ingyenes zenehallgatásra vágyóknak). Az ember mindig kiválasztja a kedvenc felületét, ahol a legkényelmesebb a dalok menedzselése, lejátszása, s bár erre nem feltétlenül a Youtube a legelőnyösebb megoldás, akadnak ott szép számmal jól összeállított lejátszási listák, amelyeket egyetlen kattintással elindíthatunk. Ha valaki ezekre gyűjteményekre vágyna, de idegenkedik attól, hogy a zenéket a Youtube-on hallgassa, annak jól jöhet az alábbi ingyenes online szolgáltatás, amellyel megoldható a Spotify lejátszási listák készítése Youtube lejátszási listákból (avagy egy Youtube lejátszási lista konvertálható Spotify lejátszási listává, pillanatok alatt). Így kedvenc Youtube-os összeállításunkat a zenehallgatásra kétség kívül sokkal kényelmesebben használható Spotify-ban is könnyedén használhatjuk.

 

Spotify lejátszási listák készítése Youtube lejátszási listákból

A Spotlistr finoman szólva is minimalista felépítésű oldal, de ez mit sem von le azt értékéből, hiszen nem a szépségéért fogjuk szeretni, hanem azért, mert Youtube lejátszási listáinkból képes pillanatok alatt Spotify lejátszási listát varázsolni. Az eljárás viszonylag egyszerű:

  • Lépjünk be a Spotlistr oldalon Spotify fiókunk segítségével (hasonlóan a Google és Facebook fiókokhoz, a Spotify elérésnél is engedélyt adhatunk online alkalmazásoknak, hogy hozzáférjenek listáinkhoz).
  • Ezután kattintsunk az Easily convert playlists from YouTube to Spotify Playlists! résznél a Youtube linkre.
  • A megjelenő oldalon kell megadnunk a Youtube lejátszai lista linkjét. Ehhez egy másik böngészőfület nyitva navigáljunk el a Youtube-on a kérdéses lejátszási listához, majd az operációs rendszerünknek megfelelő módon másoljuk vágólapra annak URL címét

  • Ha ez megvan, váltsunk vissza a Spotlistr oldalt tartalmazó böngészőfülre és illesszük be a vágólapról a másolt URL címet a Playlist URL mezőbe. Ezután kattintsunk a Search! gombra.

  • Ekkor az oldal – némi háttérmunka után – összeállítja Spotify lejátszási listánkat a Youtube lista alapján. Ha legörgetünk az oldal aljára az All Set? részig, megadhatjuk leendő listánk nevét és a Create gombra kattintva azonnal létrehozhatjuk azt a Spotify fiókunkban. Innentől aztán indulhat a zenehallgatás akár a Spotify webes felületén, akár az okostelefonos vagy asztali rendszerekre készült Spotify alkalmazásban.

A Spotlistr a fentiek alapján sem tűnik különösebben túlbonyolítottnak, bár az kétségtelen, hogy a Youtube playlist átnézése után általában félelmetesen részletes találati listával szolgál. Erre azért van szüksége, mert nem feltétlenül minden dal található meg a Spotify kínálatában azok közül, amelyek a Youtube-on szerepelnek, illetve olykor a listákban szereplő videók elnevezése sem teljesen fedi az eredetit, így nem mindig lehet tökéletes bizonyossággal beazonosítani egy-egy dalt. Ezeket az oldal külön listázza és a szerinte szóbajövő lehetőségek közül mi választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. Ha ezzel is megvagyunk, az oldal alján máris létrehozható a Spotify lista (ezért olykor jó sokat kell lefelé görgetni, de hát ez legyen a legnagyobb gondunk mondjuk egy TOP 100 lista átkonvertálásakor).

Lényeges megkötés viszont, hogy az oldal keresője nem működik, ha a reklámblokkoló modulokat használunk a böngészőben, így ilyenkor ezeket érdemes kikapcsolni, vagy “fehérlistára” tenni a Spotlistr oldalt. Ezt leszámítva más megkötés nincs, azt már mindenki szabadon döntse el, hogy hozzáférést ad-e az oldalnak a Spotify listáihoz és profiljának publikus adataihoz (ahogy az a Google és a Facebook összekötések esetében is lenni szokott ilyenkor). Nálunk ebből nem volt gond, igaz, ingyenes Spotify fiókkal teszteltük az oldal funkcióit. Extraként akár Soundcloud listákat is átalakíthatunk az oldalon, hasonló lépéseket követve. Akinek pedig nem jött volna be ez a megoldás, annak javasoljuk korábbi cikkünket, s benne egy remek online lejátszási lista varázslót.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató