Lejátszási lista online zenékből és videókból, minden eszközünkre

Az interneten hihetetlen mennyiségű dalt találunk a különféle zene- és videomegosztó portálokon. Ezek között biztosan ott lapulnak kedvenceink is, melyekből szívesen készítenénk saját lejátszási listát, hogy aztán a háttérben szóljanak, amíg dolgozunk a gépen. Az egyik megoldás, ha letöltjük a hangfájlokat, vagy a videók hangsávjait és a kedvenc zenelejátszó szoftverünkbe importálva az mp3 vagy m4a dalokat, offline hallgatjuk azokat. Ehhez adtunk már tippet több alkalommal is, például itt, vagy éppen ebben a cikkben (de még itt is). Ma azonban egy egyszerűbb és gyorsabb megoldást mutatunk: eláruljuk, miként készíthető lejátszási lista online zenékből és videókból, pár mozdulattal, letöltés, konvertálás és egyéb macerák nélkül.

 

Later.fm: lejátszási lista online zenékből és videókból

A megoldás nem más, mint a Later.fm nevű oldal. Ez nem éppen egy túlbonyolított szolgáltatás, így aztán a felülete is igen puritán. A használata viszont pont ezért roppant egyszerű: megnyitjuk a later.fm oldalt, aztán egy másik böngészőlapon szép sorban megnyitogatjuk a kívánt zenéket és videókat. Ha az egyik megvan, másoljuk vágólapra a linkjét (jelöljük ki a címsorban, majd Ctrl + C Windowson, vagy CMD + C Macen), váltsunk át a later.fm lapra, kattintsunk a + jelre és illesszük be a linket a megjelenő szövegmezőbe (Ctrl + V, vagy CMD + V kombinációk). Nyomjunk meg az Entert billentyűt. Ennyi! Az adott videó máris felkerült a lejátszási listánkba. Nyissunk meg a másik lapon egy újabbat, s játsszuk el azzal is ugyanezt a procedúrát. A megoldás működik a Spotify, a Youtube, a Vimeo, a SoundCloud, és a Bandcamp oldalakon egyaránt. Ha elkészült a tervezett lejátszási lista és minden kedvencünk megtalálható benne, csak indítsuk el a lejátszást az oldalon, s ügyeljünk rá, hogy ne zárjuk be a böngészőben ezt a lapot. A Later.fm szépen sorban lejátszik mindent a gyűjteményünkből.

Ha Chrome böngészőt használunk, a dolog még egyszerűbb, feltéve, hogy telepítjük a Later.fm Chrome kiegészítőjét (a jobb felső sarokban lévő szürke kis négyzetre kattintva jön be a menü, ott lehet elérni a telepítőt). Ettől kezdve a fentebb felsorolt oldalakról egyetlen kattintással küldhetjük a listánkba az éppen nézett videót, vagy az épp hallgatott dalt. Ehhez viszont az sem árt, ha bejelentkezünk a Later.fm-be, akár a Facebook, akár a Twitter fiókunk segítségével. Ha megtesszük, akkor a listát később is bármikor elérjük és szerkeszthetjük, akár több gépen, vagy éppen az okostelefonon, tableten is.

Zenehallgatás terén persze nem valószínű, hogy a Later.fm felvenné a versenyt mondjuk a Spotify-szerű szolgáltatásokkal, arra viszont tökéletes, hogy több online forrásból válogassuk össze kedvenceinket egyetlen listába, és folyamatosan játszhassuk azokat a háttérben.

Ne maradjon le erről sem!