Biztonságos böngészés Firefoxban egy ügyes kiegészítővel

A Malwarebytes alkalmazásai már többször szerepeltek oldalunkon. Bemutattuk a reklámprogramok és kéretlen eszköztárak eltávolításában jeleskedő – ráadásul ingyenes – AdwCleanert, a cég saját – nagyon hatékony – antivírus szoftverét, és a kifejezetten zsarolóvírusok eltávolítására készült alkalmazásukat is. Ezúttal egy olyan kis kiegészítőjüket ajánljuk, amellyel megoldható a biztonságos böngészés Firefoxban, sőt, még a reklámokat is kigyomlálja az oldalakból, ha arra van szükségünk.

 

Malwarebytes plug-in: biztonságos böngészés Firefoxban

A Malwarebytes Firefox plug-inje egyelőre még csak béta állapotú, így használatát inkább csak a kísérletező kedvűeknek tudjuk javasolni, viszont az kétségtelen, hogy nagyon ígéretes kis kiegészítőről van szó. Telepítése után a modul folyamatosan figyeli a megnyitott weboldalakat, hogy biztosan nem tartalmaznak-e kártékony kódokat. Emellett alapértelmezésben – és igen hatékonyan – letiltja a honlapokon megjelenő hirdetéseket is. Ha bármely oldal esetében úgy döntünk, hogy mégis szükségünk lenne a teljes megjelenésre, akkor a kérdéses oldal megnyitása után csak egy kattintás a Firefox eszköztárán látható Malwarebytes gombra és ki kell iktatni a kapcsolót az Enabled for this site opció előtt. Így az adott oldal teljes funkcionalitással elérhetővé válik (olykor a reklámblokkolók hajlamosak fontos funkciókat is letiltani).

A Malwarebytes plug-inje egyelőre teljesen ingyen tölthető le, s ez a béta állapot meglétéig valószínűleg nem is változik majd. Későbbi sorsáról egyelőre nem sokat tudni, de a cég fizetős antivírus szoftvere szintén tartalmaz hasonló funkciókat, így kérdéses, hogy megmarad-e önálló plug-inként. Egyébként a plug-in használatának nem feltétele egy telepített Malwarebytes antivírus, teljesen önállóan használható.

Más böngészőkhöz egyelőre nincs ilyen, de a Chrome eleve hatékonyan figyeli a kártékony kódokat, s heteken belül érkezik majd az a verzió belőle, amely már a zavaró hirdetéseket is automatikusan kiszelektálja majd az oldalakról.

Ne maradjon le erről sem!