Reklámblokkoló tesztelése a böngészőkben, egyszerűen

Kényes téma manapság a reklámblokkolók használata, hiszen miközben a felhasználók szeretnének zavaró bannerektől, felugró ablakoktól, és nyomkövető sütiktől mentesen olvasgatni a böngészőben, eközben az ingyenes tartalmat biztosító oldalaknak valahogy ki kell termelniük annyi bevételt, ami elegendő a működtetésükhöz. Így van ez a Techwok esetében is, mi is az oldalon megjelenő reklámoknak köszönhetően tudjuk közzétenni a napi cikkeket, enélkül az oldal üzemeltetést ellehetetlenülne. Eközben persze teljesen értjük a másik nézőpontot is, épp ezért igyekszünk minimálisra szűkíteni a sütik és reklámok mennyiségét az oldalon. Ha viszont valaki reklámblokkolót használt minden bizonnyal szeretné tudni, hogy az mennyire hatékony. Nos, örömhír, hogy ezt nem feltétlenül rajtunk érdemes tesztelni (sőt, nagyon megköszönjük, ha ezen az oldalon kikapcsolják a blokkolást, amire szinte minden jó minőségű reklámblokkoló lehetőséget ad), hanem annak az oldalnak a segítségével, amit ma mutatunk. Ezzel ugyanis gond nélkül megoldható a telepített reklámblokkoló tesztelése a böngészőkben, méghozzá rendkívül egyszerűen. Így megtudhatjuk, milyen elterjedt online nyomkövetőktől és hirdetési szolgáltatásoktól szabadít meg minket a böngészés során az általunk beüzemelt reklámblokkoló alkalmazás vagy böngésző plug-in.

Reklámblokkoló tesztelése a böngészőkben, egyszerűen

d3ward oldalán többféle online eszközt is találunk, s a Toolz szekció egyik érdekes tagja ezek közül az Ad Block Test, amely arra hivatott, hogy egy szép, átlátható összesítést adjon az éppen használt reklámblokkoló megoldás teljesítményéről. Mindez nagyon hasonlít arra, amikor az antivírus programok hatékonyságának ellenőrzéséhez mutattunk – biztonságos – eszközöket.

Használata rendkívül egyszerű: megnyitjuk a böngészőben a fenti linket és megvárjuk, amíg lefutnak a tesztek az oldalon. Ez ugyan elvisz pár másodpercet az életünkből, de türelmünkért cserébe piros és zöld csíkokba sorolva láthatjuk, hogy az interneten elterjedt hirdetési, analitikai és közösségi médiás szolgáltatások közül hányat tudott blokkolni az általunk használt program vagy böngésző plug-in. Ami piros, az megúszta a blokkolást, ami zöld, az viszont nem tudott átsurranni a védelmen.

Manapság egyébként már nem is feltétlenül kell a nyomkövetőktől való félelmünkben külső alkalmazást telepíteni, a modern böngészők többsége (Firefox, Safar stb.) ugyanis beépített védelmet is nyújt már ezek ellen. Ráadásul kellően finomhangolhatók ahhoz, hogy a hirdetők, a tartalomszolgáltatók és a felhasználók egyaránt megkapják, amit elvárnak. Utóbbiak a nyomkövetőktől (nem feltétlenül a hirdetési bannerektől) mentes weboldalakat, előbbiek pedig a túléléshez szükséges reklámbevételt vagy épp a reklámmal elérhető célközönséget. Miközben a felhasználói magánszféra nem sérül, az oldalak betöltése nem lassul le az eltúlzott reklámmennyiségtől és nem tudnak profilokat felállítani online szokásainkról olyanok, akikkel ezeket az információkat nem kívántuk megosztani.

Összegzésül

A fenti oldal segítségével tehát pillanatok alatt meggyőződhetünk arról, hogy az általunk választott reklámblokkoló milyen hatékonysággal teszi a dolgát. Így élesben is biztosak lehetünk benne, hogy a teszt során kilőtt szolgáltatásokat a valós használatkor is blokkolja majd.

Ennek ellenére mi továbbra is azt kérjük, hogy olvasóink tegyék a Techwok.hu-t úgynevezett fehér-listára a reklámblokkolóban, mert még sokáig szeretnénk ingyenes tartalmakkal jelentkezni, nap mint nap. Előre is köszönjük a bizalmat!

Ne maradjon le erről sem!