Word dokumentum konvertálása markdown szöveggé, online

Ha valaki már régóta Techwok olvasó, bizonyára feltűnt számára, hogy gyakran foglalkozunk a markdown megoldásokkal. Mutattunk már markdown szövegszerkesztőt, markdown jegyzet alkalmazást, de még prezentációkat is készítettünk már ezzel a módszerrel. A markdown formázások használatának nagy előnye, hogy a megfelelő szövegszerkesztőt (például az Ulyssest) használva egyetlen mozdulattal tudjuk dokumentumaiat formázott szövegként exportálni szinte miden népszerű formátumba (doc, html, pdf stb.), ráadásul a formázások stílusa is egy lépésben módosítható, hiszen az eredeti markdown (md) fájlba csak jelölések vannak erre vonatkozólag, a ténylegest formázást ezek alapján végzik el a programok, ha pedig sima szövegként nézünk egy md fájlt, akkor is remekül kiigazodhatunk a kiemelések között, szemben egy sima txt állománnyal, ahol ezeket nem jelöli semmi. Nemrég megmutattuk, miként oldható meg a markdown szövegek konvertálása formázott Word dokumentummá. Ma éppen ennek ellenkezőjére mutatunk példát, vagyis arról lesz szó, miként oldható meg egy Word dokumentum konvertálása markdown szöveggé.

 

Word dokumentum konvertálása markdown szöveggé

Míg egy md fájlból seregnyi módszerrel varázsolhatunk formázott doc vagy pdf dokumentumokat, addig egy már megírt és formázott Word dokumentum mentése md fájlként valamiért sokkal nehézkesebb. Ha mégis erre lenne szükségünk, akkor viszont nem kell elkeserednünk, mert megoldható a feladat online és offline egyaránt, ingyen és a használt operációs rendszer típusától függetlenül.

Ha kifejezetten egy Word dokumentumból készítenénk markdown szövegfájlt, akkor a legjobb választás kétség kívül a Word to Markdown Converter, amely mindenféle telepítés nélkül, a böngészőben használható. Csak feltöltjük az átalakítandó doc fájlt az oldalon, s a következő pillanatban már látjuk is az átalakított szöveget, markdown és renderelt változatban egyaránt. Ettől kezdve egy kattintás és már tölthetjük is le az md fájlt.A szolgáltatás érdekessége, hogy az eredeti dokumentumba beágyazott képeket is belekódolja a markdown szövegbe, aminek egyébként nem biztos, hogy sok értelme van, mert az elterjedt markdown szövegszerkesztők nem nagyon tudnak vele mit csinálni, így a kép helyén ilyenkor csak egy kódhalmazt látunk.

Ha nem Word dokumentumot, csak egy tetszőleges szövegszerkesztőben formázott szöveget szeretnénk konvertálni, akkor a Mark It Down oldal lesz a segítségünkre. Itt egyszerűen illesszük be a vágólapról a szövegszerkesztőből kimásolt szöveget, s azonnal megkapjuk annak markdown változatát.

Végül utolsó megoldásként szóba jöhet a Pandoc használata. Ez egy zseniális kis dokumentum konvertáló program, amely sajnos csak parancssorban (terminal) használható. Ha letöltöttük és telepítettük (működik Windowson, macOS-en, Linuxon egyaránt), akkor az alábbi utasítással vehetjük rá arra, hogy a doc fájlból md állományt kreáljon:

pandoc -f docx -t markdown -o konvertalt.md eredeti.docx

Villámgyorsan elkészül, ráadásul később használhatjuk egyéb formátumok közötti konvertálásra is. Utóbbi esetre van egy online demó oldala, ahol kényelmesen, telepítés nélkül konvertálhatunk pár formátum között. De ha minden lehetőségét ki szeretnénk használni, akkor sajnos nem ússzuk meg, hogy feltegyük a gépre és elmerüljünk kicsit a parancssor használatának rejtelmeiben.

Ne maradjon le erről sem!