Markdown szöveg konvertálása formázott Word dokumentummá

Nem titkoltan markdown rajongók vagyunk, ezzel a “módszerrel” készülnek például a Techwok cikkei, de még az e-bookjaink is, az oldalunkon már tesztelt Ulysses alkalmazásban. A markdown jelölések használata a szövegekben kétség kívül átláthatóbbá és kezelhetőbbé teszi akár a nagyobb irományokat is. Nem kavarodunk el a formázások káoszában, ráadásul a végén, a megfelelő programokkal ugyanazt az szöveget, egyetlen mozdulattal tudjuk bármilyen stílusra alakítani, és exportálni egy szépen formázott PDF-be, vagy Word dokumentumba. Mindez szép és jó, ráadásul egy markdown fájl (általában md kiterjesztéssel jelölik) alig valamivel kér több helyet (hiszen minössze a formázásokra vonatkozó karakterekkel több), mint egy sima TXT fájl, így megosztásra is abszolút alkalmas. A fogadó fél pedig olyan látványvilágot ad neki, amilyet szeretne, az alcímek, címek, idézetek stb. automatikus formázásával a megfelelő programban. De mi van akkor, ha nincs megfelelő program kéznél? Miként szabadíthatunk meg egy md fájlt a formázási megjegyzésekről, ha csak a puszta szövegre van szükségünk? Vagy miként oldhatjuk meg egy mardown szöveg konvertálását formázott Word dokumentummá, ha eredetileg nincs a gépünkön ehhez szoftver? Íme a megoldások!

 

Markdown szöveg konvertálása formázott Word dokumentummá

A legegyszerűbb megoldást sajnos az jelenti, ha telepítünk valamilyen ingyenes markdown szövegszerkesztőt, amely képes Word, PDF, vagy egyéb formátumokba exportálni. Ehhez mi jó választásnak tartjuk a Typora nevű, cross-platform programot, amely Windowson és macOS alatt egyaránt használható.

A Typora elvileg – egyszer majd – fizetős lesz, ha majd egyszer kijön a béta állapotból, azonban ez egy ideje húzódik, így a cikk írásakor még mindig teljesen ingyen tölthető le (korábban írtunk róla részletes tesztet, ha valaki előtte ismerkedne vele kicsit). A program simán megnyitja a markdown fájlokat, írhatunk is benne markdown jelölésekkel, a végeredmény pedig pofásan formázva menthető több formátumba, többet között Wordbe.

 

Online konvertálás md > docx

Egyik kedvenc online konvertáló szolgáltatásunk, a Cloudconvert is alkalmas markdown fájlok átalakítására. Csak töltsük fel a kérdéses fájlt ezen az oldalon, válasszuk ki a kívánt formátumot (mondjuk a docx-et), és már tölthetjük is le a teljesen átalakított, a Wordben megszokott formázásokat tartalmazó dokumentumot.

 

Markdown jelölések eltávolítása a szövegből és konvertálás

Egy jól működő, de kicsit macerásan használható megoldás a Pandoc, melynek segítségével szinte minden létező dokumentum formátumba átalakíthatunk egy md fájlt (e-book, html, docx, pdf, odt stb.), viszont ehhez nem kapunk csilivili grafikus felületet, hanem parancssorban kell megoldanunk a dolgot. Akit ez nem riaszt vissza, annak emitt a segítség a használatával kapcsolatban, egy halom példával megspékelve. Aki erre nem készült még fel lélekben, annak a Pandoc online változatát tudjuk ajánlani, amely például száz százalékig tökéletes választás akkor, ha egy md dokumentumot meg akarunk szabadítani a markdown jelölésektől, hogy csak a puszta szöveget használjuk fel. De arra is kitűnő, hogy md > html konvertálás végezzünk vele.

 

További markdown megoldások

Markdown szövegszerkesztőkből mára szerencsére meglehetősen sok van. Oldalunkon is teszteltünk már jónéhányat, érdemes lehet ezekből is válogatni. Még az is lehet, hogy megkedveljük ezt az “írásmódot” és onnantól csak ezzel a módszerrel leszünk hajlandók megírni egy-egy szöveget.

Ne maradjon le erről sem!