A hatékony iPhone gyorsítás trükkjei, extra akkuidővel

Korábban összeállítottunk már egy tipp csokrot azoknak, akik androidos okostelefonjukat szeretnék gyorsítani, s növelni valamelyest az akkumulátor üzemidejét. Azok a tippek még most is abszolút érvényesek, így aki androidos telefonját gyorsítaná, annak érdemes elolvasnia, erre a linkre kattintva. Ma azonban azoknak szolgálunk néhány gyakorlati tanáccsal, akik frissítették iPhone-jukat a legújabb iOS 11 rendszerre, s ezután tapasztaltak lassulást, vagy rövidebb üzemidőt. Következzen hát az iPhone gyorsítás, sőt, némi akkuidő növelés is.

 

iPhone gyorsítás iOS 11 esetén

Cikkünk kifejezetten az iOS 11-hez készült, de a tippek java alkalmazható az iOS 10 esetében is. Ott azonban néhány menüpont még másként volt elrendezve. Az Apple elég rendesen átszabta a Vezérlőközpontot és a Beállítások app menürendszerét is. Ha valaki további iOS 11 tippeket is szeretne olvasni, erre a linkre kattintva megtalálja az eddigieket, illetve később majd az újakat is.

 

Kapcsoljuk ki, majd újra be az eszközt

Tudjuk, banális dolog, de nem csak a Windowsnak szokott jót tenni, ha néha újraindítják. Az iOS az újrainduláskor egy automatikus karbantartást is elvégez, nem beszélve arról, hogy ilyenkor garantáltan ki tudja lőni az esetlegesen “bent ragadt” alkalmazásokat. A módszer amúgy egyszerű: a ki- és bekapcsoló (Power) gomb hosszabb nyomva tartása után húzzuk el jobbra a képernyőn megjelenő kapcsolót. Ezzel a telefon kikapcsol. Bekapcsoláshoz nyomjuk meg hosszan a Power gombot. A kikapcsolás megoldható a Beállítások app segítségével is, ott az Általános részben találjuk a Kikapcsolás funkciót.

Egy valamit azért ne felejtsünk el: a telefon beállításaitól függően, az újbóli bekapcsoláskor bekérheti a PIN kódot és akár a készülék zárolt képernyőn megadandó biztonsági kódját is (a bekapcsolás utáni első alkalommal az ujjlenyomat leolvasása nem használható), szóval csak ezek birtokában kapcsoljuk ki a készüléket, különben a visszakapcsoláskor elakadunk és amíg a két kódot meg nem adjuk, nem leszünk elérhetők a telefonnal, s a tartalmához sem jutunk hozzá. A PIN kódok és jelszavak tárolásához – és generálásához – amúgy adtunk tanácsot korábban, érdemes megfogadni.

 

Azonnali újraindítás

Az újraindítás másik módszere, ha a Power gomb és a Home gomb együttes, kicsit hosszabb nyomva tartását választjuk. Ez akkor is jól jöhet, ha valamiért teljesen lefagy a készülék. Az iPhone 7 esetében a Home gomb helyett a Hangerő le gombot kell nyomva tartani a Power gombbal együtt.

 

RAM reset

A fentieknél is gyorsabb megoldás, ha csak a RAM memóriát szabadítjuk fel a rendszer számára. Ehhez a kikapcsolási folyamatot kell elindítani – Power gomb hosszabb nyomva tartása -, de a virtuális kallantyú elhúzása helyett ezután tartsuk nyomva pár másodpercig a Home gombot. A kijelző villan egyet, majd visszatér a főképernyőre. Mi folytathatjuk a munkát, a rendszer pedig újraoszthatja a RAM memóriát, most már az aktuálisan használt alkalmazások számára.

 

Alkalmazások frissítése

Bármily furcsa is, az alkalmazások állandó frissítése nem csak azért fontos, mert esetleg új funkciókkal bővülnek az előző verzióhoz képest. A frissítésekkel hibajavításokat kapunk, és a biztonsági hibák orvoslását is így oldják meg a fejlesztők. Ezek pedig nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a rendszer és a programok gyorsabban és energiatakarékosabban működjenek. Szóval ne hanyagoljuk el a frissítéseket! Az App Store segítségével ez amúgy is nagyjából egy mozdulat, s a legtöbb program másodpercek alatt frissíthető. Ennyit csak megér, hogy gördülékenyebben dolgozhassunk az iPhone-on…

 

Felesleges szolgáltatások kikapcsolása

Természetesen van egy halom olyan szolgáltatás és funkció, amelyek legtöbbször egyáltalán nem szükségesek egy átlagfelhasználó számára. Ilyenkor ezektől is megszabadulhatunk, néhány mozdulattal. A Bluetooth, a Wifi és a Mobil adatkapcsolat ki- vagy bekapcsolása kézenfekvő, attól függően, mikor használjuk azokat. Az eljárás ráadásul egyszerű, hiszen csak felhúzzuk a képernyő aljáról a Vezérlőközpont paneljét, és megérintjük a kérdéses ikont.

Ennél rejtettebb, de az akkuidő és sebesség szempontjából is sokat számító trükk a rendszer animációinak visszafogása. Ezt a Beállítások / Általános / Kisegítő lehetőségek részben találjuk. Itt bekapcsolhatjuk a Mozgás csökkentése opciót, melynek hatására a rendszer kevesebbet foglalkozik majd a látvánnyal, inkább a feladatára koncentrál. A hatás fokozható, ha a Kontraszt növelése részben bekapcsoljuk az Átlátszóság csökkentése funkciót.

Végül egy kézenfekvő dolog: minél erősebbre vesszük a kijelző fényerejét, annál többet “eszik” az akku töltöttségéből. Az iOS 11 ráadásul nagyon ragaszkodik az automatikus fényerő szabályozáshoz, ami a látvány szempontjából valóban ideális, de fogyasztás szempontból sajnos már kevésbé előnyös. Ha valaki úgy dönt, hogy szabadulna ettől a funkciótól, olvassa el korábbi tippünket a tuti módszerről.

 

Felesleges helymeghatározási szolgáltatások kikapcsolása

Ha valamivel, ezzel sokat lehet dobni a rendszer működésén és a készülék üzemidején. A Beállítások app Adatvédelem részében találjuk a Helymeghatározás menüpontot. Itt a telepített alkalmazások mindegyikénél beállíthatjuk, mikor használhatja a rendszer GPS funkcióját.

Ha tudjuk, hogy egy programnál nincs szükség rá, hogy a háttérben figyelje pozíciónkat, akkor érdemes ezt átállítani a Soha, vagy Az alkalmazás használata közben opciókra az adott programnál (a térkép alkalmazásnál teljesen letiltani viszont necces, csak akkor tegyük, ha tényleg nem akarjuk azt helymeghatározásra használni). Ennél is többet nyerhetünk, ha a lista végén lévő Rendszerszolg.-ok fedőnevű pontban kikapcsoljuk a feleslegesnek ítélt rendszerfunkciókat (H. alapú Apple-hirdetések, Időzóna beállítása, HomeKit, Saját helyzet megosztása, Jelentős helyek stb.). Arra azért figyeljünk, hogy ne kapcsoljunk ki napi szinten használt funkciókat. Ha például szükségünk van az érdekes helyek ajánlataira, vagy a helyhez kötött figyelmeztetésekre, akkor a Helyalapú javaslatok és a Helyalapú jelzések opciókat bekapcsolva kell hagynunk. Ha viszont sosem élünk ezzel a lehetőséggel, akkor nyugodtan kikapcsolhatjuk őket. Ugyancsak kikapcsolható a Saját helyzet megosztása funkció is, ha nem akarjuk a családtagokkal megosztani aktuális pozíciónkat. Illetve az iPhone keresése is kikapcsolható, ha nem félünk tőle, hogy elhagyjuk a telefont, vagy ha mégis, hát úgysem keresgélnénk ilyen módon. Érdemes tehát jól átgondolni, mire van szükségünk, de amire biztosan nincs, azt nyugodtan iktassuk itt ki. Sokat spórolhatunk vele az akkuidőn.

 

Automatikus frissítések kikapcsolása

Igen, tudjuk, épp az előbb regéltünk arról, hogy milyen fontos az appok frissen tartása. Nos, ezt továbbra is így gondoljuk, arról viszont nem vagyunk meggyőződve, hogy ezt ne lehetne manuálisan is eljátszani hetente egyszer, az App Store alkalmazásban.

Ez esetben viszont minek foglalkozzon a dologgal a rendszer is? Az automatikus figyelés-letöltés-telepítés csak feleslegesen lefoglalja, szóval nyugodtan kikapcsolhatjuk e funkciót a Beállítások / iTunes és App Store menüpontban, az Alkalmazások és a Frissítések opciók kilövésével (előbbi az automatikus rendszerfrissítést, utóbbi az alkalmazások automatikus update-jét jelenti). Ugyanitt egyébként az e-bookok és zenék automatikus letöltése is megtiltható a készüléknek. Emellett itt szabályozhatjuk azt is, hogy a letöltéseket csak wifin keresztül oldhassa meg a rendszer.

 

Tárhely felszabadítása

Az iOS 11 egyik izgalmas újítása, hogy képes automatikusan is eltávolítani az régóta nem használt alkalmazásokat (erről részletesen itt írtunk). Ezt a Beállítások / Általános / iPhone tárhely menüpontban lehet bekapcsolni, a Használaton kívüli alkalmazások eltávolítása opció engedélyezésével. Ilyenkor a rendszer a régóta nem használt alkalmazásokat törli a telefonról, de azok adatait, beállításait megtartja, így ha később mégis szükségünk lenne valamelyikre, csak letöltjük, és ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk. Ugyancsak itt érdemes végignézni, hogy melyik alkalmazás használja a legtöbb helyet a készüléken, s ha biztosak vagyunk benne, hogy tudjuk nélkülözni annak aktuális adatait (például egy videólejátszó appban tárolt filmeket), akkor itt tudjuk törölni azokat. Bánjunk azért óvatosan a dologgal, nehogy adatvesztés legyen a vége.

A Fotók alkalmazás is megregulázható: ha az iCloudban tároljuk fotóinkat (hosszú távon ez leginkább nagyobb tárhelyre való előfizetéssel oldható meg, hiszen az alap 5 GB erre elég kevéske), akkor a Beállítások / Fotók részben kiválaszthatjuk az iPhone tárhely optimalizálása lehetőséget. Ekkor a rendszer az iCloudon tárolt fotókat törli a telefonról, s csak egy kisebb méretű nézőképet hagy meg. Így ugyanolyan, mintha rajta lenne a fotó vagy videó a készüléken, de ha megnyitjuk, akkor a rendszer szépen letölti azt frissen a felhőből. Persze vannak a dolognak hátulütői, hiszen így a teljes fotó vagy videó megjelenítéséhez internetkapcsolatra van szükség az adott pillanatban, de hosszú távon úgysem nézegetjük napi szinten a régebbi anyagokat, így azokat nyugodtan tárolhatjuk csak a felhőben (amúgy se nagyon kell foglalkoznunk a dologgal, az iOS szépen megoldja ezt magának).

 

Akkuidő növelő trükkök

Számtalan olyan funkció van, amelyek csökkenthetik az telefon készenléti idejét. Ilyen például a rezgő hívásjelzés, amelyet a csengőhang mellett például nyugodtan nélkülözhetünk, elegendő, ha lehalkított állapotban rezeg a telefon. A kikapcsolást a Beállítások / Hangok részben oldhatjuk meg, ha kikapcsoljuk a Rezgés csengésnél opciót.

Ugyancsak érdemes megregulázni a háttérben történő frissítéseket az alkalmazások esetében is. Ezek közül csak azokat érdemes bekapcsolva hagyni, amelyeknél valóban szükségünk van rá, hogy folyamatosan frissüljenek az adataik a felhőből, vagy az internetről. Ezt a Beállítások / Általános / Alkalmazásfrissítés háttérben menüpontban tudjuk állítgatni. Kikapcsolhatunk mindent egy mozdulattal is, ha az Alkalmazásfrissítés a háttérben opciót Ki értékre állítjuk, de akár alkalmazásonként is szabályozhatjuk a dolgot.

Szintén sokat dobhat a dolgokon, ha a Beállítások / Háttérkép menüpontban állképet választunk a rendszer háttérképeként, a Dinamikus, mozgó háttérképek helyett.

Ha túl sok háttérben frissülő widgetet használunk, az szintén képes drasztikusan csökkenteni a készülék rendelkezésre állási időt. Éppen ezért amire nincs feltétlenül szükségünk, azt érdemes lehet inkább kikapcsolni. Ehhez a Widgetek alatti Szerkesztés gombot kell csak megérinteni, majd a listában a piros mínusz (-) jelet megérintve kikapcsolni a kívánt Widgetet.

Végül, ha nem különösebben érdekel minket a megtett lépéseink száma, s a rendszer egyéb mozgásérzékelős funkcióit sem igazán akarjuk fitnesz célokra használni, akkor érdemes még kikapcsolni ezt a funkciót is: a Beállítások / Adatvédelem / Mozgás és fitnesz részben. Ekkor azonban megvonjuk ezt az infót az összes egészségügyi és edző alkalmazástól, szóval tényleg csak akkor kapcsoljuk ki, ha nincs rá szükségünk egyáltalán.

 

Energiatakarékos üzemmód bekapcsolása

Az iOS 11 rendelkezik energiatakarékos üzemmóddal is, amelyet vagy a Beállítások / Akkumulátor / Alacsony töltöttségű mód opcióval tudunk ki-, illetve bekapcsolni, vagy pedig kitehetjük a Vezérlőközpontba is, hogy egy érintéssel elérjük (ezt a Beállítások / Vezérlőközpont / Vezérlők testreszabása részben oldhatjuk meg pillanatok alatt).

 

Ha már semmi sem segít

Bár ritkán, de előfordulhat ez is. Ha a telefon vészesen gyorsan merül, és idegesítően lassú, akkor végső megoldásként választhatjuk a teljes újratelepítést is. Ilyenkor első lépésben készítsünk biztonsági mentést a készülékről (ehhez vannak célszoftverek, de adott esetben akár az iTunes is megteszi a számítógépen), majd a Beállítások / Általános / Alaphelyzetbe állítás részben első körben próbálkozzunk meg a Beállítások alaphelyzetbe állítása lehetőséggel. Ez ugyan töröl minden beállítást (wifi pontok, Bluetooth eszközök stb.) és alaphelyzetbe hozza magát a rendszert, de az adataink és az alkalmazások megmaradnak. Ha ez sem segít, akkor legközelebb ugyanitt válasszuk az Összes tartalom, beállítás törlése opciót. Azzal viszont számolunk, hogy ha ezt elindítjuk, minden adatot és beállítást likvidál a rendszer és a telefonunk az újraindítás után teljesen nulláról várja majd a konfigurálást, telepítést stb. Ilyenkor egyébként sokat egyszerűsít a dolgon, ha adataink nagy részét felhőben tároljuk (levelek az IMAP szerveren, fotók, címjegyzék, dokumentumok stb. az iCloudban vagy a Google online tárhelyén). Felhőből ugyanis sokkal praktikusabban válogathatjuk vissza a telefonra a valóban szükséges dolgokat, mintha a teljes backup állományt visszatöltenénk az iTunes-ból.

Ha viszont ez sem jelent megoldást, akkor azért kezdjünk el erősen gyanakodni, hogy fizikailag van gond az akkuval, vagy esetleg a készülék egyéb hardver összetevőivel, vagyis irány a szerviz.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató