Nokia 6 gyorsteszt: alakul a dolog

Még augusztus elején volt szerencsénk vendégül látni egy Nokia 5 készüléket, hogy pár nap alatt megnézzük, mire is képes. Akkor arra jutottunk, hogy a Nokia 5 egy kifejezetten szép, ámde nem éppen erős készülék, amely a középmezőnyben azért megállja a helyét, de kissé túlárazott a teljesítményéhez képest. Van azonban egy szinttel feljebb is terméke a gyártónak. Következzen hát a Nokia 6 gyorsteszt, amelyben elmeséljük, mire jutottunk a készülékkel töltött néhány nap alatt.

 

Nokia 6: száraz adathalom

Kezdjük akkor a szokott módon, egy halom száraz adattal. Mivel a Nokia 5 esetében elsősorban a teljesítményt illetően voltak fenntartásaink, következzenek a Nokia 6 ezen adatai: nyolc magos Cortex-A53 CPU (Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430), Adreno 505 grafikus vezérlő, 32 GB tárhely esetén 3 GB RAM, a 64 GB-os modellnél pedig 4 GB RAM. Dacára annak, hogy itt is a Snapdragon 430-ra esett a választás, ez a készülék már szépen viszi az előre telepített Android 7.1.1 rendszert és alkalmazásait. A 3D-s játékokkal azért itt is vannak fenntartásaink, de a böngészés és a napi munka akkor is jobban megy a Nokia 6-on, mint a Nokia 5-ön. Valószínűleg jobban sikerült az optimalizálás.

A weblapok, videók látványvilágát egy 5.5”-os, FHD (1080×1920 pixel, kb. 403 ppi) IPS LCD kijelzőn csodálhatjuk. Ennek minőségét illetően aligha találni kifogást, tűéles képe van, napsütésben is látható, s a színek is rendben vannak.

A kijelző nagyjából el is viszi az előlapot, alatta a szokásos, androidos érintőgombok kaptak helyet, melyek közül a Home gomb kicsit süllyesztett, lévén, itt kapott helyet az ujjlenyomat olvasó is. A hagyományos Home gomb érzésről egy rezgőmotor gondoskodik. A két másik gomb háttérvilágítással tudja felhívni magára a figyelmet, anélkül meglehetősen nehezen észrevehetők. A kijelző fölött a 8 megapixeles (f/2.0, autofocus, 1.12 µm pixel size, 1080p) előlapi kamera és a hangszóró, nomeg egy Nokia felirat kapott helyet.

A készülék háza egyszerre szögletes és lekerekített, ami furcsa, de ütős összhatás. Nem szép, de elegáns (a hátlapja ellenben kiválóan gyűjti az ujjlenyomatokat). A telefon jobb oldalán a hangrőszabályzó gombok és a ki- / bekapcsoló gomb foglalt helyet, a bal oldalon pedig egy kis fiók, amelybe a NanoSIM kártyákat, vagy egy NanoSIM kártyát és egy MicroSD kártyát (akár 256 GB-ost is) lehet belegyömöszölni. Felülre a 3.5 mm-es füles csatlakozó, alulra pedig egy microUSB 2.0 csatlakozó került.

A Nokia 6 természetesen megkapott minden divatos érzékelőt és kommunikációs opciót (wifi ac, A-GPS, GLONASS, Bluetooth, NFC stb.), sőt, találunk benne FM rádiót is, ha ez valakinek fontos szempont a választáskor. Fényképezni is tudunk rendesen, ehhez egy dual LED-es, 16 megapixeles (f/2.0, autofókuszos) kamera áll a rendelkezésünkre. A fenti, egészen kellemes jellemzők mellett, kár, hogy beérték egy 3000 mAh-s akkuval, ami egy ilyen készülék esetében azért elég visszafogott választásnak tűnik.

 

Tapasztalatok

Külsejét illetően a Nokia 5 nekünk emberléptékűbbnek tűnik. A Nokia 6 már-már monstrumnak látszik testvéréhez képest. Ráadásul méretes és súlyos egyéniség, ami biztosan behatárolja majd a célközönségét. Azt viszont nem lehet elvitatni tőle, hogy üzleti készüléknek elegáns és letisztult a vonalvezetése.

Ennél az okostelefonnál már nem volt gondunk a sebességgel, tökéletesen viszi a rábízott alkalmazásokat, a rendszer is gördülékeny. Itt is értékeltük az alap Android 7.1.1 meglétét, bár ez ízlés kérdése. Nekünk bejön, ha a gyártók nem alakítják át a rendszer felületét, ráadásul már a Nokia 5-nél is feltűnt, de itt is tapasztalhattuk, hogy a rendszer szorgalmasan tölti le az androidos biztonsági frissítéseket, ami nem utolsó szempont. Extra alkalmazásokat viszont ne reméljük az alap Google szoftvereken túl, ennek megfelelően a Kamera alkalmazás is elég fapados, de extra szűrőket, plusz funkciókat és retusáló eszközöket amúgy is találunk ingyen a Play Áruházban. Az elkészült fényképek így is rendben vannak, bár egy kicsit talán fátyolos hatásuk van néha. Ellenben rossz fényviszonyok mellett is jól teljesít a kamera. A készülék üzemideje lehetne jobb, nagyjából egy napot azért kibír, ha nem nyúzzuk agyon.

Mindent egybevetve mi kicsit többet vártunk a Nokia 6-tól. Ettől még persze egy elegáns, gördülékenyen működő, megbízható készülék. Talán csak kicsit túlsúlyos. Ha nincsenek nagy elvárásaink (gamer telefon, előre telepített extra appok stb.), elégedettek leszünk vele.

Az ára (a 32 GB-os változat 90 ezer forint körül vásárolható meg) nagyjából fedi a tudását, bár olcsónak nem mondható. Azt mindenesetre értékelnénk, ha ezentúl a Nokia név alatt minimum ezt a szintet hoznák a későbbi okostelefonok, sőt, itt-ott még lehetne erősíteni, hogy méltóvá váljanak az egykor nagy névhez.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató