Nokia 5 gyorsteszt: középmezőnyben remek

Megannyi csúcskategóriás készüléket teszteltünk már, kezdve az iPhone 7 Plus-tól, a Samsung Galaxy S8-on át, a HTC U11-ig (továbbiakért érdemes a Hardver rovatot átnézni). Egy valamiben egyeztek ezek a készülékek: sokak számára elérhetetlenek az áruk miatt. Ám attól még, hogy valaki egy olcsóbb készülékbe szeretne beruházni, nem kell feltétlenül a gagyiig menekülni. Ezúttal egy azoknak tudunk mutatni egy jónak tűnő választást, akik a 70 ezres határ alatt akarnak vásárolni független – elsősorban üzleti célú – készüléket, de azért nem mondanának le a használhatóságról.

Nokia 5 gyorsteszt: elegáns üzleti telefon

Ahogy az lenni szokott, most is a száraz tényekkel kezdjük, s ezek alapján sokak számára azonnal világossá válik majd, miért nem lehet felsőkategóriás készüléknek tekinteni a Nokia 5-öt: Snapdragon 430 processzor (8 magos), Adreno 505 videovezérlő, 16 GB, 2 GB RAM. Ez így, lássuk be, nem éppen a bivaly kategória. Arra persze tökéletes, hogy az alapból kapott Android 7.1.1 rendszer szépen fusson rajta, és az üzleti alkalmazások, online szolgáltatások is tökéletesen használhatók.

Játékra viszont ez a hardver ma már kevéske, így ugyan elindulnak majd rajta a 3D-s csodák, de jóval kevésbé lesznek simulékonyak, mint mondjuk a Galaxy S8-on. Persze a két készülék árai közé is nehéz lenne egyenlőségjelet tenni… A hardveres összesítést valamelyest javítja a jó minőségű, 5,2”-os IPS LCD érintőképernyő, amely ugyan csak 720 x 1280 pixeles ( kb. 282 ppi), de az átlag okostelefonosoknak még így az FHD/4k korszakban sem feltétlenül kell ennél több. Szép a képe, a fényereje csodás, a színek rendben vannak, a betekintési szög pedig elfogadható. Emellett jó pont a 13 megapixeles (f/2.0, autofókuszos, dual LED-es) kamera is, amely megcélzott a középmezőnyben szokatlanul szép képeket lő. Videózni is tudunk vele, 1080p@30fps minőségben. Szintén örömteli, hogy a 16 GB-os beépített tárolási kapacitás bővíthető MicroSD kártyával, s bár ez egyéntől függ, de biztos sokan üdvözlik majd a beépített FM rádiót is.

Ezeken felül persze ott van egy halom érzékelő, A-GPS, NFC, Bluetooth 4.1, wifi, 8 megapixeles előlapi kamera (f/2.0, 1.12 µm, szelfihez kiváló), és bár manapság már kevésbé dívik, de a hagyományos USB 2-es csatlakozó és egy 3.5 mm-es jack csatlakozó is helyet kapott a házon. Sőt, kiválóan működő ujjlenyomat leolvasót is rejt a kijelző alatti, hosszúkás – és nem fizikai, hanem érintős – Home gomb. Mellette az Androidos készülékeken megszokott két darab – szintén érintős – gombot is megtaláljuk, szerencsére “felfestve”, így nem tűnik el a semmiben, csak mert lekapcsol a háttérvilágítás. Jobb oldalon azért van fizikai valójában egy hangerőszabályzó és ki- / bekapcsoló gomb is. Csendben jegyezzük meg: a készülék beépített hangszórói kifejezetten hangosan – de azért nem tökéletes minőségben – szólnak.

A készülék használati ideje egészen kellemesen elnyújtható, pedig csak egy 3000 mAh-s akkumulátort kapott. Mivel “varratmentes”, egy tömbből “faragott” az alumínium ház, így ezt cserélni nem tudjuk, de vigaszul a készülék megjelenése kifejezetten ízléses. Egy nagyon flottul összerakott, kellemes fogású, szép telefon. Ebből a szempontból dicséretére válik a mostanra már sok megpróbáltatást megért – mondhatni, kissé megtépázott – Nokia névnek.

Teszi a dolgát, de nem többet

Mint már említettük a készülék alapból az Android 7.1-es változatával érkezik, s voltak olyan kedvesek a tervezők, hogy nem nyúltak bele különösebben a rendszerbe, így tényleg az eredeti Android élményt kapjuk. Ennek megfelelően megvan az osztott képernyős futtatás lehetősége, rendelkezésünkre áll minden Google app, pár extrával kiegészítve, bár azok többsége is a Google-tól való. Ennek köszönhetően, ha nem telepítünk semmit, üzleti telefonnak már akkor is százas a Nokia 5.

A rendszer és az alap appok kellemesen futnak ezen a hardveren. Játékoknál viszont már van, hogy megakad egy-egy pillanatra. Aztán teszi a dolgát tovább, mintha mi sem történt volna, de be kell látni, hogy játékos kedvűeknek nem ajánlható jó szívvel a készülék.  Internetezés közben sem mindig tökéletes a gördülékenység, egy összetettebb weboldal néha feladja neki a leckét, de azt túlzás lenne állítani, hogy idegesítően lassú lenne. Mondjuk úgy, hogy a viszonylag kedvező árért cserébe, nagyjából kiegyensúlyozott teljesítményt kapunk (kb. 69 000 forint a független változat). Fotózgatni is teljesen jól lehet vele, az automatikus HDR opció kifejezetten kellemesen működik, viszont az automatikus fókusz néha hibázik. Mellesleg van teljesen manuális üzemmód is. Összességében kifejezetten szép fotókat lőhetünk vele, de ha extrákra vágyunk, be kell szereznünk a Play Áruházból egy jobb fotós alkalmazást, mert ebből is csak az alapot kapjuk. Miként azt már mondtuk, a kijelző képminősége és fényere is rendben van. Videókat nézni is remekül lehet rajta, ezen a téren nincs akadás sem. Ha pedig valaki az alap Android felületre bukik, itt megkapja (s vele a folyamatosan megjelenő javító- és optimalizáló csomagokat is).

Mindent egybevetve a Nokia 5 egy jól sikerült, bár közel sem hibátlan, középkategóriás okostelefon. Kedvező ára miatt érdemes elgondolkodni a beszerzésén, ha egy viszonylag olcsó, de azért hétköznapi feladatokra jól használható – emellett pedig jó fotókat készítő -, elegáns üzleti készüléket keresünk.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató