Samsung Galaxy S8 teszt: mindent uraló kijelző

Nem mondhatjuk, hogy az elmúlt másfél-két évben igazán korszakalkotó formatervvel tudott volna előrukkolni bármelyik mobilgyártó. Ráadásul az okostelefonok hardveresen is biztosan, de meglehetősen kis lépésekben haladnak előre. Nincs igazán nagy meglepetés. Ezeken a csendes vizeken igyekszik a Samsung némi vihart kavarni, ezúttal lehetőleg nem a Note 7-hez hasonló botránnyal, hanem egy olyan készülékkel, amelyikbe mindent belezsúfoltak, ami csak jelenleg rendelkezésre áll, s mindezt megspékelték pár szokatlan extrával. Következzen a Samsung Galaxy S8 teszt, amely inkább élménybeszámoló, mert kétségtelen, hogy ezt a telefont élmény használni, még ha akadnak is benne “bakik”…

 

Samsung Galaxy S8 teszt: mindent uraló kijelző

Tegyük meg a szükséges tiszteletkört és kezdjük a telefon belsejével, ami egy átlagfelhasználót valószínűleg teljesen hidegen hagy, hiszen számára az a fontos, hogy zökkenőmentes és kényelmes legyen a telefon használata, s lehetőleg legyen telezsúfolva izgalmas funkciókkal.

Ezt pedig a Samsung Galaxy S8 simán teljesíti. De mégis, a szokás hatalma miatt íme a száraz adathalom:

  • adott egy 5,8”-os, 1440 x 2960 pixeles (kb. 570 ppi) felbontású Super AMOLED kijelző, amely több, mint 80%-át elfoglalja az előlapnak
  • a készülék lelke egy Exynos 8895 Octa processzor, 4 GB RAM, és egy Mali-G71 MP20 GPU társaságában
  • adatainknak 64 GB tárhely áll rendelkezésére, de ezt bővíthetjük akár egy 256 GB-os MicroSD kártyával is
  • a hátoldali kamera adatai: 12 MP, f/1.7, 26mm, OIS, 1/2.5″ (akár 2160p@30fps, vagy 1080p@60fps videofelvételre is képes)
  • az előlapi kamera: 8 MP, f/1.7 (1440p@30fps videofelvételi lehetőséggel)
  • a fentiekhez társul még A-GPS, GLONASS, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, USB 3.1 (Type-C 1.0), NFC
  • természetesen nanoSIM-re lesz szükségünk, ha telefonként is használni akarjuk
  • van egy halom szenzor, légnyomásmérő, pulzusszám mérő funkció stb.
  • meglepő módon csak egy 3000 mAh-s akkumulátort kapott

Nem nagyon hiányzik hát belőle hardveresen semmi, leszámítva talán a rádiót, de ez ízlés kérdése. Hiányoznak viszont az előlapi gombok, ezekből se hagyományos, se érintős nem került az előlapra, lévén a Samsung ezúttal teljesen szoftveres vezérlőkre bízta dolgot.

Persze egy ekkora kijelzőn bőven elférnek, ráadásul a Galaxy S8 képernyője igencsak elnyújtott, hosszúkás, szóval van hely az alsó részén bőven a szoftveresen kirajzolódó gomboknak. Ez az elnyújtott képernyő teljesen uralja a telefon elejét, a szélén az S7 Edge-hez hasonló módon lekerekített, de alul és felül is alig van káva. Extraként a kijelző sarkai is lekerekítettek, ami elsőre szokatlan, de összeségében nagyon jól néz ki, használat közben pedig egyáltalán nem zavaró a szoftverek szempontjából.

Bár a készülék kis méretűnek egyáltalán nem mondható, de mivel elnyújtott, meglepően keskeny a formája, így egy kézzel is kényelmesen tartható, bár az is igaz, hogy a kijelző felső részén megjelenő dolgok (például az értesítősáv lehúzható “redőnye”) meglehetősen nehezen érhetők el, ha nem vetjük be a másik kezünket.

Természetesen azért nem maradt teljesen hagyományos gombok és csatlakozók nélkül a mobil: két oldalt ott a hangerőszabályzó, a Bixby Home gomb (aminek idehaza sajnos csak korlátozottan van haszna), a ki- és bekapcsoló gomb, alul az USB-C, és a 3,5 mm-es füles csatlakozó. Az ujjlenyomat-leolvasó viszont hely hiányában átköltözött hátra, a kamera mellé. Ez alapvetően nem is lenne gond, de van két hátránya: ha megszokásból keresgéljük, akkor könnyedén összetapogatjuk a közvetlenül mellé pakolt kamera lencséjét (ráadásul nem középen van, így a balkezeseknek nem is kényelmes), illetve ha az asztalra van fektetve (hátára) a telefon, kénytelenek leszünk kézbe venni, hogy feloldjuk. Legalábbis az ujjlenyomatunkkal. Itt viszont érdemes megemlíteni, hogy a Samsung további beléptetési módokat is integrált: van írisz- és arcfelismerés is. Előbbinél sajnos elég feltűnően kell farkasszemet nézni a telefonnal (s persze nehezebben működik kontaktlencse vagy szemüveg esetén), az arcfelismerés viszont tökéletesen funkcionál, csak legyen hozzá elég fény a környezetünkben. Szóval nem mindig kell az ujjlenyomat leolvasót babrálni, kiegészíthetjük a beléptetést az arcfelismeréssel, vagy az írisz leolvasással.

A Samsung Galaxy S8 kijelzőjének képe egyszerűen gyönyörű. A színek, az élesség egyaránt rendben vannak. Jólesik ránézni. A beépített hangszóró hangereje kifejezetten erős, s a hangminőségre sem lehet panasz, legalábbis a méreteihez képest. Mellesleg a gyári in-ear füles is kiváló minőség, szóval a zene szerelmesei jól ellesznek a telefonnal és a gyári hozzávalókkal.

Hasonlóan a család korábbi tagjaihoz, itt is megvan az IP68 tanúsítvány, adott tehát víz- és porvédelem. Előbbi 1,5 méterig, 30 percen keresztül (hivatalosan).

 

Teljes kényelem

Meg kell hagyni, hogy a nagy kijelző már önmagában is lenyűgözi az embert, de még ez is fokozható, amint használni kezdjük a készüléket. Az Android 7.0 rendszerre rátelepülő legújabb TouchWiz felület kifejezetten ízléses, letisztult, villámgyors (uh, pedig régen nagyon utáltuk, de ez most igazán szerethető). A sebességre amúgy sem lehet panaszunk, zökkenőmentesen működik az egész rendszer: gyorsan indulnak az appok, remek tempóban lehet internetezni stb. Élmény használni a készüléket, bár kétségtelen, hogy a szokatlan forma, és az alul felül egyaránt vékony perem nem mindig előny. Eleinte viszonylag könnyű véletlenül megérinteni a kijelzőt, ami szerencsétlen esetben mondjuk egy videó lejátszásának megszakítását is eredményezheti, attól függ, mit érintettünk meg éppen (ez viszont inkább alul és felül jellemző, hiszen a lekerekített oldalaknál szoftveresen is lekezeli a rendszer a véletlennek tűnő érintéseket). Hosszabb használat után persze hozzászokik az ember a formához.

Viszont ha már szóba került: videót nézni kifejezetten élmény a telefonon! A megfelelő appok esetében lehetőségünk van – a fektetve tartott okostelefonon – a videók teljes szélességre húzására, ami ugyan alul-felül vágást eredményez, de kifejezetten mozi hatást érhetünk el vele, persze adott kijelzőnyi méretben.

Multitask rajongóknak jó hír, hogy itt is van osztott képernyős nézet, így akár két – ezt az üzemmódot támogató – alkalmazást is elhelyezhetünk egymás mellé (vagy alá/fölé) a képernyőn.

A szoftveres navigációs sáv előnye, hogy testreszabható, vagyis úgy rendezzük el a gombokat, ahogy nekünk tetszik, állíthatjuk a színeket, viselkedést stb. Ez a testreszabási szabadság amúgy szinte minden területen igaz, az értesítési sáv elrendezésétől és működésétől, a Bixby elnevezésű személyi asszisztens használatáig (igaz, itthon ez csak korlátozásokkal). A Samsung meghagyta a korábbi készülékeknél megszokott gesztusvezérlési lehetőségek nagy részét, így aki kedvelte ezeket, itt is használhatja őket. Ugyancsak visszaköszön a képernyő széléről “behúzható” edge panel. Ennek segítségével akár egy kézzel is villámgyorsan elindíthatjuk kedvenc alkalmazásink valamelyikét, vagy hívást kezdeményezhetünk a kedvencek közül. De a zenelejátszás, jegyzetelés stb. is pikk-pakk elérhető innen.

A Samsung számos remek, jól kidolgozott appot ad a készülékkel, amelyeknél nem az első gondolata az embernek, hogy rögtön törölni kellene mindet. Ezek tényleg átgondolt, jól sikerült alkalmazások, a naptártól, a sokoldalú hangrögzítőn át, a jegyzetig. Van Samsung Cloud is, amely 15 GB ingyen felhő tárhelyet jelent. Így adatainkat – és beállításainkat – biztonságban tudhatjuk akár itt is. De kapjuk például a Microsoft mobil irodai csomagját is a telefonnal.

Érdekesség a Samsung Dex támogatás, amelynek köszönhetően külső perifériákkal is összeköthetjük a telefont: billentyűzet, egér, monitor. Tulajdonképpen asztali gépként használhatjuk, persze korlátozásokkal, de mégis nagyon kényelmesen (az Office és a Samsung alkalmazásai külön fel vannak készítve erre).

A beépített kamera igen meggyőző, gyenge fényviszonyoknál is remek felvételeket készíthetünk, a képzaj is meglepően visszafogott. Ha pedig minden körülmény megfelelő, akkor a Samsung Galaxy S8 kiváló fotókat készít. Van egy halom látványos és jópofa effekt (maszkok stb.), de ami ennél fontosabb: bár az automatika remekül működik, ha akarjuk, mindent beállíthatunk manuálisan is. Utóbbit remekül kiegészíti, hogy van lehetőség RAW képek mentésére is, így fotóinkat utólag is feldolgozhatjuk, nem válnak a tömörítési eljárások martalékává a fontos részletek. Feltettünk néhány teljes méretű fotót a Dropbox fiókunkba, ezek erre a linkre kattintva tölthetők le.

A galéria remekül használható, rendelkezésünkre állnak az alap képszerkesztési funkciók, sőt, a videókat is megvághatjuk, effektezhetjük az okostelefonon, teljes kényelemben. Így a nyaralási élményeket szépen feldolgozva tehetjük közzé a közösségi oldalakon, anélkül, hogy ehhez egy pillanatra is a számítógép elé kellett volna ülnünk.

Ahogy a bevezetőben említettük, a készülék egy 3000 mAh-s akkumulátort kapott, ami nem tűnik soknak. A meglepően jól optimalizált rendszernek és szoftvereknek, illetve az energiatakarékosabb hardvernek köszönhetően nem merül azért olyan gyorsan, de ha nagyon nyúzzuk, a nap végére már töltőt kérhet. A töltés viszont kellemesen gyorsan megy. Használat közben egyébként nálunk nem igazán melegedett a készülék, ami szintén pozitívum.

 

Összegezve

Mindent egybevetve a Samsung Galaxy S8 egy igazán formabontó, üde színfolt az okostelefonok jelenlegi felhozatalában. A 280 ezer forintos ár mondjuk nem éppen baráti, de cserébe tényleg mindent belezsúfoltak ebben a készülékbe, ami ebben a pillanatban mobil fronton elképzelhető. A káva mentes, hatalmas kijelző használatát szerintünk szokni kell, hogy az ember ne érjen hozzá véletlenül a legrosszabb pillanatokban (pláne zárható tok használatakor, amikor még a visszacsapódó előlappal is “játszani” kell), de ezt leszámítva kétség kívül látványos és praktikus. A telefon működése dicséretesen zökkenőmentes, a felület gyönyörű, szóval az egészet úgy ahogy van, élmény használni. Az akku lehetne erősebb, de kárpótlásul csodás fotókat és videókat készíthetünk a nyaralás alatt, amíg bírja…

Bárhogy is alakul majd az S8 népszerűsége, az biztos, hogy szüksége volt rá a piacnak, hogy végre valamelyik gyártó merjen látványosan nagyot álmodni. És ezt most a Samsung szerencsére bevállalta.

Ha további okostelefonok, vagy egyéb hardverek érdeklik, tallózza kicsit hardver tesztjeinket, erre a linkre kattintva.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató