Bár az idők során már több alkalommal is mutattunk olyan szoftvereket, amelyek segítségével festményt varázsolhatunk a fotóinkból, arra gondoltuk, most egy helyre gyűjtjük a legjobbakat ezek közül. Lássuk hát, miként lesz a fotóból festmény, pár mozdulattal.

 

Fotóból festmény asztali rendszeren

Windowsra rögtön tudunk ajánlani két remek alkalmazást is, amelyekkel pár kattintás után látványos festménnyé alakulnak családi fotóink, tájképeink. A

NeuralStyler 2.0 és FotoSketcher egyaránt teljesen ingyenesek. Előbbi nem csak fotók, de videók, vagy éppen animált GIF fájlok átalakítására is képes. Az alap készlet ugyan nem túl nagy, de bővíthető.

Így lesz fotóból festmény: ingyenes szoftverek az átalakításhoz | Techwok.hu

A FotoSketcher az egyik kedvencünk, mert bár nincs benne túl sok effekt, de azokat aprólékosan testreszabhatjuk, így a tökéletes végeredmény ugyan macerásabban készül el, mint a NeuralStyler esetében, viszont kellően élethű lesz, ha ügyesek voltunk. Ráadásul a FotoSketcher maces változatban is letölthető a készítők oldaláról.

 

Online megoldások

Ha nem akarunk telepíteni semmit, csak szeretnénk egy fotót gyorsan átalakítani festmény-stílusú képpé, akkor a DreamScope vagy a deepart.io nevű online szolgáltatásokkal érdemes megismerkednünk. Mindkettő nagyon sokoldalú, a végeredmény mindkét oldal szűrőinek használatával szinte tökéletes lesz.

Így lesz fotóból festmény: ingyenes szoftverek az átalakításhoz | Techwok.hu

Sajnos mindkét szolgáltatás tartalmaz korlátozást: ingyen csak limitált méretben exportálnak és a deepart.io vízjelet is tesz a kép jobb alsó sarkába. Cserébe viszont mindkettőnél nagyon profi a végeredmény, s mindössze egy két kattintást kell tennünk, hogy fotónkból látványos festmény legyen. Arra, hogy utána megosszuk a képet a közösségi oldalakon, tökéletes bármelyik.

 

iPhone és Android

Végül még két mobil app is terítékre kerül. Kezdjük azzal, amelyet valószínűleg már nagyon sokan ismernek, hiszen megkerülhetetlen, ha erről a témáról van szó: a Prisma iOS-en és Androidon is teljesen ingyen használható. Segítségével Van Gogh, Picasso, Levitan és más híres alkotók stílusában dolgozhatjuk át fotóinkat. A készlet tekintélyes és folyamatosan bővítik, az eredmény pedig lenyűgöző. Az alkalmazásban kikapcsolható a vízjel használata, ha nem szeretnénk elhelyezni azt a képünkön. Minden automatikus, nem kell állítgatni semmit, csak kiválasztjuk a fotót, az effektet, várunk pár másodpercet, aztán kitaláljuk, hová akarjuk menteni, vagy hol szeretnénk megosztani a friss “festményt”.

Így lesz fotóból festmény: ingyenes szoftverek az átalakításhoz | Techwok.hu

Ezzel szemben a szintén ingyenes – ám csak iOS-re elérhető – Adobe PaintCan már csak részben automatikus. A fotó kiválasztása után nekünk kell “átfestenünk” azt. No, nagy tehetség nem kell a dologhoz, ráadásul ezzel a módszerrel igazán egyedi képeket alkothatunk, amelyek persze abszolút festmény hatásúak lesznek, ha megfelelő módon “simogattuk” az érintőképernyőt. Ezzel a programmal érezzük talán leginkább, hogy tettünk valamit a fotó festménnyé alakításáért. A többi nem élhetjük ki még ennyire sem a művészi hajlamainkat. Cserébe azok másodpercek alatt végeznek az átalakítással, míg a PaintCan-ben kicsit pepecselősebb a munka. De megéri!

Ha pedig valaki teljesen maga szeretne készíteni digitális festményeket, annak is szolgáltunk korábban egy kiváló minőségű, mégis ingyenes szoftverrel: a Krita Windowson és macOS alatt is használható, s mindent tud, amire a digitális rajzoláshoz szükség lehet.