Így lesz fotóból festmény: ingyenes szoftverek az átalakításhoz

Bár az idők során már több alkalommal is mutattunk olyan szoftvereket, amelyek segítségével festményt varázsolhatunk a fotóinkból, arra gondoltuk, most egy helyre gyűjtjük a legjobbakat ezek közül. Lássuk hát, miként lesz a fotóból festmény, pár mozdulattal.

 

Fotóból festmény asztali rendszeren

Windowsra rögtön tudunk ajánlani két remek alkalmazást is, amelyekkel pár kattintás után látványos festménnyé alakulnak családi fotóink, tájképeink. A

NeuralStyler 2.0 és FotoSketcher egyaránt teljesen ingyenesek. Előbbi nem csak fotók, de videók, vagy éppen animált GIF fájlok átalakítására is képes. Az alap készlet ugyan nem túl nagy, de bővíthető.

A FotoSketcher az egyik kedvencünk, mert bár nincs benne túl sok effekt, de azokat aprólékosan testreszabhatjuk, így a tökéletes végeredmény ugyan macerásabban készül el, mint a NeuralStyler esetében, viszont kellően élethű lesz, ha ügyesek voltunk. Ráadásul a FotoSketcher maces változatban is letölthető a készítők oldaláról.

 

Online megoldások

Ha nem akarunk telepíteni semmit, csak szeretnénk egy fotót gyorsan átalakítani festmény-stílusú képpé, akkor a DreamScope vagy a deepart.io nevű online szolgáltatásokkal érdemes megismerkednünk. Mindkettő nagyon sokoldalú, a végeredmény mindkét oldal szűrőinek használatával szinte tökéletes lesz.

Sajnos mindkét szolgáltatás tartalmaz korlátozást: ingyen csak limitált méretben exportálnak és a deepart.io vízjelet is tesz a kép jobb alsó sarkába. Cserébe viszont mindkettőnél nagyon profi a végeredmény, s mindössze egy két kattintást kell tennünk, hogy fotónkból látványos festmény legyen. Arra, hogy utána megosszuk a képet a közösségi oldalakon, tökéletes bármelyik.

 

iPhone és Android

Végül még két mobil app is terítékre kerül. Kezdjük azzal, amelyet valószínűleg már nagyon sokan ismernek, hiszen megkerülhetetlen, ha erről a témáról van szó: a Prisma iOS-en és Androidon is teljesen ingyen használható. Segítségével Van Gogh, Picasso, Levitan és más híres alkotók stílusában dolgozhatjuk át fotóinkat. A készlet tekintélyes és folyamatosan bővítik, az eredmény pedig lenyűgöző. Az alkalmazásban kikapcsolható a vízjel használata, ha nem szeretnénk elhelyezni azt a képünkön. Minden automatikus, nem kell állítgatni semmit, csak kiválasztjuk a fotót, az effektet, várunk pár másodpercet, aztán kitaláljuk, hová akarjuk menteni, vagy hol szeretnénk megosztani a friss “festményt”.

Ezzel szemben a szintén ingyenes – ám csak iOS-re elérhető – Adobe PaintCan már csak részben automatikus. A fotó kiválasztása után nekünk kell “átfestenünk” azt. No, nagy tehetség nem kell a dologhoz, ráadásul ezzel a módszerrel igazán egyedi képeket alkothatunk, amelyek persze abszolút festmény hatásúak lesznek, ha megfelelő módon “simogattuk” az érintőképernyőt. Ezzel a programmal érezzük talán leginkább, hogy tettünk valamit a fotó festménnyé alakításáért. A többi nem élhetjük ki még ennyire sem a művészi hajlamainkat. Cserébe azok másodpercek alatt végeznek az átalakítással, míg a PaintCan-ben kicsit pepecselősebb a munka. De megéri!

Ha pedig valaki teljesen maga szeretne készíteni digitális festményeket, annak is szolgáltunk korábban egy kiváló minőségű, mégis ingyenes szoftverrel: a Krita Windowson és macOS alatt is használható, s mindent tud, amire a digitális rajzoláshoz szükség lehet.

Ne maradjon le erről sem!