Látványos slideshow videó készítése fotókból

Az ember nem is gondolná, hogy egy videoszerkesztés során mennyit lehet pepecselni a fotók ízléses tálalásával. Egy sima slideshow, amelyben pórias egyszerűséggel követik egymást a fotók, ma már nem éri el az ingerküszöböt se a televízióban, se a Youtube-on. De lássuk be, még egy családi videó vetítésekor sem. Szerencsére a Pro alkalmazások is felvértezhetők a megfelelő eszköztárral, hogy ne kelljen manuálisan, képkockánként bajlódnunk a fotók megfelelő prezentálásával. Az alábbi plug-innel például villámgyorsan megoldható egy látványos slideshow videó készítése fotókból.

Photo Montage 2: slideshow videó készítése fotókból

Lehet, hogy rá fogunk szokni arra, hogy a különféle plug-inek bemutatását inkább egy demó videóval kezdjük, mert utána sokkal egyszerűbb elmesélni, mire jutottunk a tesztek során. A látvány pedig úgyis magáért beszél. Következzen tehát a Photo Montage 2 teaser. Utána pedig folytatjuk az “eszmefuttatást”.

A fenti videóból szerintünk leszűrhető: ezzel a plug-innel igazán látványos köntösben mutathatók be a fotók. Ráadásul bármilyen dögös is a tálalás, a slideshow készítés szinte gyerekjáték, nem sokban különbözik az internet bugyraiban fellelhető számtalan slideshow készítő alkalmazás felületétől, csak éppen profibb lesz a végeredmény. Nem beszélve arról, hogy itt azért még feldobhatjuk utólag saját effektekkel, ötletekkel is. Nincs annyira megkötve a kezünk.

A plug-in a korábban már bemutatott FxFactory boltban vásárolható meg, 199 dolláros áron. Használható AE, PR, FCPX és Motion alkalmazásokban egyaránt. Szokásunkhoz híven, mi a Final Cut Pro X-ben teszteltük. Telepítése után ennek megfelelően bekerült a program Titles & Generators gyűjteményébe.

Innen választhatjuk ki a közel harminc különféle slideshow effekt közül a számunkra megfelelőt (személyes kedvenceink a Woosh és az Origami). Miután az idősávra húztuk, egy minta képekből álló slideshow indul el, de a képeket pár mozdulattal cserélhetjük sajátra a Choose Images gombra kattintva. A Photo Montage 2 sajátossága, hogy az idősávon ugyan be tudjuk állítani, mekkora időintervallumot szánunk a slideshowra, de a diák megjelenési időtartamát, a váltások sebességét stb. mind a plug-in paramétereket tartalmazó lapján állíthatjuk be. Ha a beállításokkal a képek nem töltik ki teljesen az idősávon erre szánt részt, akkor a Photo Montage 2 képes loop üzemmódba váltani és előről kezdeni a lejátszást a szakaszon belül. De szerencsére pillanatok alatt belőhetjük úgy a fotókat, hogy pontosan kitöltsék a rendelkezésükre álló időt.

A fotók sorrendjét, újabb képek hozzáadását, vagy éppen a feleslegessé válók törlését viszont a Choose Images gombra kattintva megjeleníthető, fotó-menedzser ablakban végezhetjük. Ugyancsak itt állítható be, ha egyes képeknél az alaptól eltérő időzítésre van szükségünk, illetve a vágás/skálázás módját is itt választhatjuk ki, ha kell, minden képnél külön. Sőt, a képekhez tartozó címet is itt adhatjuk meg, amelyeket aztán teljesen testreszabott módon tudunk megjeleníteni a diák lejátszásakor (vagy ha nem kellenek, teljesen ki is kapcsolhatjuk ezt a funkciót). A Presets gombra kattintva seregnyi jópofa képi effekt áll rendelkezésünkre, mindegyik animált. Itt állítható be például a népszerű Pan & Zoom funkció is, de ezen felül is van még temérdek. Minden mást a plug-in paramétereinél módosíthatunk: méretezés, pozíciók, háttérkép stb. Vannak képi effektek is, például a fotóknál hasznos Vignette hatás, illetve képenként állítható szaturáció, expozíció, szépia effekt stb. Van motion blur és drop shadow effekt is. Így tehát különösebben szerkeszteni sem kell a fotókat a felhasználás előtt, ha nincs rajtuk sok retusálni való, az alap jellemzőket tudjuk módosítani a plug-inben is.

Mindent egybevetve a Photo Montage 2 az egyik legjobb slideshow modul, amivel eddig dolgunk volt. Egyszerűen használható, aprólékosan testreszabható, és villámgyorsan lehet vele haladni. Ha nem akarunk manuálisan vacakolni a videókba szánt fotókkal, érdemes beruházni rá. Nem kell zsákbamacskát vennünk, van belőle ingyenes próbaverzió is az FxFactory webáruházában.

Aki további VFX plug-ineket keres, lapozgassa oldalunk egyre gyarapodó gyűjteményét, erre a linkre kattintva.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató