Nagy tudású fotóretusáló, jó áron

A selfie-k korában az ember azt gondolná, a portréfotózás gyerekjáték és elég hozzá egy mobil és egy effektekkel telepakolt mobil app. Nos, a helyzet ennél némileg azért bonyolultabb, különösen, ha a portréfotót nem a nyaralási élmények című Facebook albumunkba szánjuk, hanem egy magazinba, albumba, könyvbe, szóval komolyabb felhasználásra.
Az esetek többségében az elkészült fotó még korántsem nevezhető késznek. Mindig érdemes kicsit javítani rajta némi utómunkával. Erre a célra számos szoftvert találunk, kezdve magával a Photoshoppal, vagy az olyan fotós alkalmazásokkal, mint az Adobe Lightroom, esetleg az Apple Aperture (amelyet a cég sajnos “leépített”, bár az OS X-ben újonnan megjelent Photos alkalmazás ezért némileg kárpótol minket).
Akadnak azonban kevésbé közismert szoftverek is e célra, mint például a Phaseone-féle Capture One Pro.

Minden, ami fotóretusáláshoz szükséges

Az ugyancsak fotósoknak készülő – Windowson és OS X alatt egyaránt használható – termék egy professzionális RAW konvertáló-szerkesztő alkalmazás, amely több mint 300 felső kategóriás fényképezőgép formátumait ismeri alapból és bőséges eszköztárral rendelkezik ahhoz, hogy az elkészült felvételekből valóban ütős képeket varázsoljunk.

 

Mivel közvetlenül a RAW fájlokkal dolgozhatunk, a minőségre nem lehet panaszunk, a gyors grafikus motornak köszönhetően pedig a sebességgel sem lesznek gondjaink. A Capture One Pro sebessége lenyűgöző. A csúcsfények, árnyékok kezelése, a színmanipuláció és az effektek gyakorlatilag realtime módon használhatók, vagyis minden egyes apró módosítást azonnal látunk a képen. A változtatásokat azonnal láthatjuk a képen. Tudása is dicséretes: a HDR (High Dynamic Range) effektektől az igen fejlett zajszűrőn keresztül a retusáló funkciókig mindent megtalálunk benne.
A felülete viszonylag puritán, viszont éppen ennek köszönhetően jól átlátható. Ha dolgoztunk már bármilyen hasonló szoftverrel, gyorsan megszokjuk ezt is. Nincsenek zavaró, színes ikonok, teljesen a munkára koncentrálhatunk benne.
Minden beállítást, elrendezést, album összeállítást elmenthetünk sablonként, így bármikor egy-két kattintással aktiválhatjuk a megfelelőt, ahogy az adott munka megkívánja.
A korrekciós ecsetek nagyon kézre állnak, így a bevezetőben említett portré retusáláskor gyorsan és hatékonyan tüntethetjük el a nemkívánatos részleteket a fotóról. S ha már portré: a Skin Tone Editor is nagyon sokat fejlődött az új verzióban a korábbiakhoz képest.

A katalóguskezelés ugyancsak része a programnak, így fotótárunk menedzselését is rábízhatjuk, bár ezen a téren az Aperture nekünk kicsit szimpatikusabb. A hierarchikus felépítésben létrehozható kulcsszavaknak köszönhetően viszont pillanatok alatt előkereshetjük a kívánt képeket itt is.

Érdekesség, hogy rétegenként is alkalmazható mondjuk HDR és a fehéregyensúly beállítás. A Local Adjustments funkció segítségével az általunk kimaszkolt részre vonatkozóan is van lehetőségünk alkalmazni szűrőket.
Szintén rétegenként (Repair layer) alkalmazhatjuk a retusáló funkciókat.

Mindent egybevetve

A Capture One Pro 9 279 eurós ár ebben a kategóriában viszonylag kedvezőnek mondható, ráadásul ez egyszeri befektetés, szemben mondjuk a Lightroom előfizetős megoldásával. Pénzünkért cserébe valóban mindent megkapunk, amire szükségünk lehet fotóink feljavításához. Ha mégsem így fizetnénk, van lehetőség előfizetésre is, havi 12 euróért (viszont ez esetben körülbelül ennyibe kerül az Adobe Lightroom + Photoshop CC együtt, ami azért elgondolkodtató)
A windowsos és OS X-es változatokból egyaránt találunk 60 napos próbaverziót is a készítők oldalán, így a vásárlás előtt meggyőződhetünk róla, hogy valóban azt nyújtja-e, amire szükségünk van.

Ne maradjon le erről sem!