Sokoldalú képmenedzser alkalmazás, ingyen

Mivel ma már egy középkategóriás okostelefonnal is vígan lehet fényképeket készíteni, egyre fontosabb, hogy olyan fotómenedzser alkalmazást használjunk, amelynek segítségével gyorsan és egyszerűen tudjuk retusálni képeinket, mielőtt megosztanánk azokat, illetve amivel a méretesre duzzadó gyűjteményt is átláthatjuk.
Macen tulajdonképpen ilyen lett az egykori Aperture-t “sírba taszító” Photos, amely az OS X (MacOS) része és remekül bővíthető a tudása.
Windowson azonban alapból nem kapunk ilyet, így ott kénytelenek vagyunk magunk keresni. Az Adobe Lightroom nagyszerű megoldás, viszont nem ingyenes.
Képszerkesztésre aztán ott van a Google NIK Collection csomagja, amely immár ingyenes, ám ez – dacára annak, hogy szerkesztési és retusálási szempontból tökéletes – nem egy teljesértékű képmenedzser megoldás.
Ha ingyen vágyunk a Ligthroom lehetőségeire, akkor érdemes egy pillantást vetnünk a LigthZone nevű alkalmazásra.

 

light-zone-1

Ez már már zavarba ejtően másolja az Adobe szoftverének felépítését és lehetőségeit, ám ez legyen az Adobe gondja, a LightZone ettől még ugyanis egy nagyon jól használható képmenedzser szoftver, rengeteg hasznos szerkesztési funkcióval. Egyetlen “gondja”, hogy Java alapú, így sajnos nem tartozik a villámgyors alkalmazások közé. Cserébe viszont teljesen cross-platform: Windowson, OS X-en és Linuxon egyaránt használható, bár nálunk az El Capitanra szánt változat nem volt hajlandó munkába állni.
Szerencsére a windowsos nem volt ennyire makacs, így ott kipróbálhattuk a program lehetőségeit, s hát azt kell mondjuk, abszolút elégedettek voltunk.

 

light-zone-2

Sebességét illetően ugyan lenne még mit csiszolni rajta, de a felület tökéletesen átlátható, a funkciók kézre állnak, s tulajdonképpen minden benne van, amire fotóretusálás terén szükségünk lehet.
Ha valaki már használta az Adobe Lightroomot, vagy a korábban nálunk is bemutatott Capture One-t, azonnal eligazodik majd a LightZone-ban is. A rengeteg előre difeiniált stílussal gyorsan és könnyedén tuningolhatjuk fotóink látványvilágát, de természetesen lehetőségünk van a legapróbb részleteket is manuálisan állítgatni. Fényelés, retusálás, EXIF adatok kezelése, többlépéses visszavonási lehetőség, csoportos effektezés, aprólékos export (konvertálási) opciók. Minden, ami kell.

 

light-zone-5

A LightZone teljesen ingyenes, viszont letöltéséhez regisztrálnunk kell a készítők oldalán, ami szerintünk macerásabb, mint a program kezelése… De hát nem lehet minden tökéletes. Ha sikerült kiigazodni az oldalon és túljutni a regisztráción, akkor belépés után már látni lehet a letöltési linkeket mindegyik verzióhoz.
A telepítés már egyszerű, a programmal pedig gyorsan megismerkedhetünk: nagyon könnyen átlátható és jól használható.

Ne maradjon le erről sem!