Programok törlése nyomtalanul macOS-en

Miként egy windowsos PC esetében is kapunk a rendszerrel érkező megoldást a programok eltávolítására – amely valójában a programok saját eltávolító alkalmazását hívja meg -, illetve találunk valóban nyomtalan törlést végző megoldásokat, úgy egy Macen rendelkezésünkre áll mindkét megoldás. Sőt, még több is, merthogy alapvetően Macen szinte gyerekjáték eltüntetni a gépről egy megunt programot. Csak az a helyzet, hogy a rendszer által kínált, tényleg rém egyszerű megoldás korántsem biztos, hogy kellően hatékony is. Lássuk hát, miként oldható meg a programok törlése nyomtalanul macOS-en.

Először is: ha elég egy szimpla és gyors program eltávolítás

Természetesen macOS-en is megvannak a rendszer saját megoldásai arra, hogy miként lehet törölni egy telepített alkalmazást. Több módszer is rendelkezésünkre áll, elsősorban attól függően, hogy miként telepítettük a kérdéses programot:

  • App Store-ból telepített appok eltávolítására a legegyszerűbb megoldás, ha megnyitjuk a Lauchpadet, megkeressük a törlendő program ikonját, majd lenyomjuk és nyomva tartjuk az Option gombot. Amíg így teszünk, az ikonok mozgolódni kezdenek és az App Store-ból származó appok ikonjának bal felső sarkában megjelenik egy kis X jel. Erre kattintva törölhetjük a kívánt alkalmazást.
  • Ha egy programot egyszerűen behúztunk az Applications mappába, akkor nyissuk meg a Findert, azon belül pedig az Applications mappát. Keressük meg a kérdéses program ikonját, majd egy laza mozdulattal húzzuk be a Kukába. Alternatívaként kattinthatunk a jobb egérgombbal is a program ikonjára és a megjelenő helyi menüből választhatjuk a Move to Bin menüpontot. Ha a kérdéses program az első indításakor telepített valamilyen háttérfolyamatot, az esetek többségében a macOS ilyenkor felajánlja annak leállítását és törlését is (ehhez általában bekéri az admin jelszót is). Egyéb esetekben egyszerűen a lomtárban landol az adott alkalmazás.
  • Ha a telepített programnak volt saját telepítője, akkor az esetek többségében azzal, vagy egy a mellé kapott Uninstall alkalmazással is végezhetjük a program eltávolítását. Ez olyan szempontból hatékonyabb lehet a lomtárba dobásnál, hogy a hivatalos Uninstall appok általában eltakarítanak minden részletet, amit a program a telepítése vagy használata során létrehozott a rendszer mappáiban (a felhasználó által a programmal létrehozott tartalmak persze megmaradnak, legalábbis ha megfelelően átgondolták az Uninstall alkalmazás létrehozói a dolgot).

Mindegyik esetben igaz, hogy futó alkalmazást nem lehet törölni macOS-en, vagyis ha a kiszemelt program magától nem hajlandó leállni, akkor kényszert kell alkalmaznunk. Nyissuk meg a Force Quit Applications eszközt a CMD + Option + ESC billentyűkombinációval, válasszuk ki a listában a leállítandó alkalmazást, majd kattintsunk a Force Quit gombra.

Programok törlése nyomtalanul macOS-en, egy kis segítséggel

A fenti megoldások mindegyikénél jó esélyünk van arra, hogy a törölt program szemetet hagyjanak maguk után a rendszer mappáiban. Ezek többnyire csak konfigurációs fájlok, amelyek nem szoktak sok helyet foglalni, de mégiscsak feleslegesek a program törlése után. Emelett lehetnek olyan átmeneti állományok is, amelyek viszont a program használata során jöttek létre és méretesebb darabok, így a program törlése után is foglalják a helyet a háttértáron. Az ilyen esetek elkerülése végett érdemes lehet bevetni valamilyen programeltávolító alkalmazást, amely nem csak a programfájl kukázását végzi el, hanem előtte még megpróbálja összevadászni a kiválasztott programhoz tartozó szemetet is. Ilyenből több is van. Közös tulajdonságuk a lelkiismeretes takarítás, illetve az, hogy egyszerre akár több kiválasztott program precíz likvidálására is képesek:

  • AppCleaner: Kézenfekvő megoldás lehet a teljesen ingyenes AppCleaner, amely döbbenetesen egyszerűen használható és kellően hatékony is.
  • CleanMyMac X: Aki összetettebb megoldásra vágyik, annak az általunk is folyamatosan tesztelt CleanMyMac X-et tudjuk javasolni, amely részben ingyen is használható, de ha minden funkcióját szeretnénk igénybe venni, akkor meg kell vennünk. A pénzünkért cserébe viszont nagyon precízen törli a programok minden összetevőjét, plusz elvégzi a frissítéseket, kitakarítja és optimalizálja a rendszert és megvédi a gépet a maces malware-ektől is.
  • Avira: Végül ott van még az Avira Antivirus, amelyből szintén van ingyenes és egy előfizetős Prime változat is. Ez nevének megfelelően egy antivírus szoftver, amely ma már sajnos elkél macOS alatt is. Szerencsére az Avira szépen működik, nem fogja vissza a rendszert és kellően hatékony védelmet biztosít (immár Apple M1-es gépeken is). Szóval ugyan egy antivírus programról van szó, de kapott programeltávolító funkciót is, ami szintén jól sikerült, bár olykor kissé lassan szedi össze a darabokat. Az Avira korábbi lehetőségeiről itt írtunk. Azóta kapott M1 támogatást, illetve végre beépítették a kivételek megadásának lehetőségét is, így ha vannak olyan részei a rendszernek, amiktől eltiltanánk, ezt is megtehetjük immár.

Ha valaki esetleg nem csak a programok eltávolítására keres megoldásokat, annak ugyebár ott a CleanMyMac X, de korábban csokorba szedtünk pár remek ingyenes eszközt is, amelyek jól jöhetnek. A válogatást itt találják olvasóink.

Ne maradjon le erről sem!