Új Avira Security macOS-re: teljeskörű védelem és egy kattintásos karbantartás

A COVID-19 járvány megnövelte az IT biztonsági kockázatokat, nem csak a cégek, hanem az otthonról dolgozó munkatársak, az otthoni felhasználók esetében is. Ráadásul – bár még mindig Windowsra jelenik meg a legtöbb digitális kártevő és a redmondi rendszert éri a legtöbb támadás – mára egyértelművé vált, hogy a maces felhasználók számára is kötelező elem egy vírusirtó szoftver telepítése, mert az elmúlt évben jelentősen megnőtt a macOS-re készülő kártevő száma. Emellett az sem árt, ha az ember nem ad tovább olyan malware fertőzéseket, amelyek a fogadó fél Windows vagy Linux rendszerén okozhatnak gondot. Éppen ezért folyamatosan figyeljük, melyek jelenleg a legjobb antivírus szoftverek macOS-re, sőt, múlt év végén összeszedtük azokat, amelyek megbízható védelmet nyújtanak az Apple aktuális macOS Big Sur rendszerén is. Ezek között már szerepelt az Avira Antivírus. Ennek most megjelent új verzióját, az Avira Security macOS változatát vettük górcső alá, amely teljesen átalakított felülettel és belső átalakítással várja a felhasználókat.

Új Avira Security macOS-re: teljeskörű védelem és egy kattintásos karbantartás

Az Avira Security macOS változata elsősorban azok számára lesz jó választás, akik ugyan szeretnék megbízható védelemmel felvértezni a Mac gépüket, de nagyon nem örülnének, ha emiatt belassulna a rendszer működése, vagy állandó hamis riasztásokkal találkoznának, esetleg biztonsági beállítások folyamatos konfigurálásával kellene foglalkozniuk. 

Ugyanígy megfelelő választás azok számára is, akik az internetezést is szeretnénk biztonságos körülmények között megoldani: a csomag tartalmaz ehhez egy VPN szolgáltatást is, amely titkosítja a teljes adatforgalmat, elrejti valódi IP címünket, és megakadályozza, hogy az internet szolgáltató (vagy bárki más) naplózhassa online tevékenységünket. Emellett védelmet nyújt a malware fertőzéseket tartalmazó és adathalász oldalak ellen is.

Ahogy eddig, most is van a csomagból egy ingyenes és egy fizetős változat, a különbségeket az egyes alkotóelemek bemutatásakor részletezzük. Ami viszont már most előrebocsátandó: az új verzió teljesen új alapokra – az Apple aktuális megoldásaira (SwiftSwiftUICombine) – építve teszi elérhetővé az Avira eddig is kiváló védelmi technológiáit, mint a SAVAPI vagy az APC. A rendszerhez idomulva meglehetősen mértéktartó módon bánik az erőforrásokkal. A tesztek során egyáltalán nem tapasztaltunk semmiféle lassulást a macOS vagy az alkalmazások használata közben. 

A csomag egy része már most is natívan fut az Apple Silicon M1 processzorokon, ami pedig egyelőre kimaradt, annak frissítését is a közeljövőre ígéri a cég. Értelemszerűen az Inteles Maceken futó Big Sur rendszerrel is tökéletesen kompatibilisek az Avira programok.

Fontos még kiemelni, hogy az Avira Security egy komplett csomag, amely nem csak malware védelemet nyújt, hanem segít megszabadulni a böngészés közben esetlegesen begyűjtött nyomkövetőktől, illetve a rendszerben felgyűlt felesleges fájloktól is. Ezt a három fő funkciót most egyetlen kattintással életre hívhatjuk az új Smart Scan megoldásnak köszönhetően. 

Csak kattintunk a program felületén a Start Smart Scan gombra, s máris végigfut mindhárom ellenőrzés. Így egy lépésben megszabadulhatunk az esetleges fertőzésektől, a nyomkövetőktől és a háttértárat foglaló felesleges fájloktól is. A takarítás lehet teljesen automatikus is, de ha nem bízunk a felesleg kigyomlálásának eredményében, a törlés előtt még átnézhetjük a nem kívánatosnak nyilvánított állományok listáját. De lássuk kicsit részletesebben is e három opciót.

Antivírus, amelyik nem zavar semmiben, csak megvéd

Kezdjük az antivírus modullal, hiszen a többség számára ez a lényeg. Az Avira Antivirus a piac élvonalához tartozik, az elmúlt év végén kiváló eredményeket ért el mind az AV-Test, mind az AV-Comparatives labortesztjei alapján.

Ha engedélyezzük a valós idejű védelmet, akkor minden ellenőrzés a háttérben zajik, automatikusan. A program legfeljebb akkor zavar meg minket egy értesítéssel, ha épp talál valamilyen fenyegetést, vagy épp egy fellelt kártevőt likvidált és helyezett karanténba. Utóbbi lépésnek köszönhetően az esetleges téves beazonosítás eredményeként kiszűrt anyagokat visszaszerezhetjük a karanténból, illetve arra is jó ez a megoldás, hogy visszanézzük, történt-e bármilyen atrocitás az elmúlt időszakban. A védelem remekül működik, már amennyire ezt mi házi tesztekkel meg tudtuk állapítani. Nem csak a gép tartalmát figyeli, hanem képes azonnal megvizsgálni a csatlakoztatott USB tárolókat is.

Mint a bevezetőben is említettük, az Avira Secure-ból továbbra is van ingyenes és fizetős változat. Az általános (szignatúra alapú) real-time malware védelem mindkettő esetében adott, de a Pro változat ezt kiegészíti AI-alapú vizsgálattal és felhő-alapú védelemmel is. Ezek nagy előnyt jelentenek az olyan fenyegetések beazonosításakor, amelyek még újak és így nem kerültek be az adott időközönként frissülő vírusadatbázisba. Ráadásul a Pro verzió a zsarolóvírusok beazonosításához nem csak a szignatúra alapján történő védelmet használja, hanem viselkedés-alapon is képes beazonosítani egy még nem ismert ransomware fenyegetést.

Ha már a zsarolóvírusoknál tartunk: ebben a csomagban nincs olyan jellegű fájlvédelem, mint a Bitdefender vagy a Kaspersky esetében, vagyis nem tudjuk vele megtiltani a felhasználói fájlok módosítását az erre engedéllyel nem rendelkező programoknak. Viszont ha a valósidejű védelem megy, erre jó eséllyel nem is lesz szükségünk, hiszen a program eleve nem engedi tombolásba kezdeni a zsarolóvírust.

Ha már a konkurensektől való eltéréseknél tartunk: az Aviránál böngészőbe épülő webes védelem nincs alapból a csomagban macOS-re. Ennek ellenére biztonságban internetezhetünk, hiszen ha malware-t tartalmazó oldalra tévedünk, azonnal elkapja a kártevőt, amint az letöltődne a böngésző átmeneti állományai közé. Emellett í Safariban régóta van adathalászat elleni védelem (a Google megoldására építve), a többi böngészőhöz (Chrome, Firefox, Opera) pedig szükség esetén akad Avira kiegészítő is, az Avira Browser Safety, amely blokkolja a hirdetéseket és az adathalász oldalakat. Mivel ma már minden népszerű, modern böngésző (Safari, Firefox, Chrome, Edge stb.) rendelkezik integrált nyomkövetés és adathalászat elleni védelemmel, ha ezt a funkciót bekapcsoljuk, az Avira vírusvédelmével együtt korrekt védelmet adnak, s nem kell extra kiegészítőkkel terhelni a böngészőnket.

Mindent egybevetve az Avira Security antivírusa az egyik legjobb választás lehet jelenleg macOS-re, ha megbízható védelemre van szükségünk, de emiatt nem áldoznánk be a rendszer és a programok teljesítményét. Mi a Pro változatot (önállóan megvásárolva, vagy Prime előfizetéssel) ajánljuk a felhő-alapú és AI technológiát is használó védelem használata végett, de az ingyenes változat adatbázis alapú védelme is jóval több, mintha semmit nem használnánk a malware-ek ellen.

A real-time védelem és az időzíthető ellenőrzések mellett természetesen bármikor indíthatunk manuális vizsgálatot is: van gyors és teljes rendszerellenőrzés. Előbbi átnézi a macOS legfontosabb részeit, utóbbi viszont a gép teljes tartalmát. Értelemszerűen az utóbbi sokáig tarthat, de a gyors (Quick) vizsgálat dicséretesen gyorsan megy. Emellett a Finder helyi menüjébe is beépül a program, így a kijelölt fájlokat két kattintással leellenőrizhetjük, illetve az Avira Security felületéről is kezdeményezhetünk egyedi vizsgálatot, amikor csak a kijelölt mappák vagy adathordozók tartalmát vizslatja át a program.

Rendszerkarbantartás, követés elleni védelem, VPN, jelszókezeló

Az Avira Security felületén találunk egy Privacy és egy Performance részt is. A Privacy részhez tartozik az Avira Phantom VPN, amely egy kifejezetten jól sikerült és megbízható VPN szolgáltatás. A ingyenes változattal havi 500 MB forgalmat tudunk biztonságossá tenni, de ha előfizetünk a Prime-ra, értelemszerűen eltűnik az adatmennyiségi korlát, s akár folyamatosan is biztonságban internetezhetünk. Ehhez az Avira Phantom VPN erős titkosítást és rengeteg alapvetően gyors VPN szervert (köztük Magyarországit is). Könnyedén elrejthetjük vele saját IP címünket.

A maces változat az OpenVPN protokollt használja, amely az egyik legmegbízhatóbb jelenleg. Emellett nincs semmiféle naplózás, így online tevékenységünket senki nem tudja visszakövetni, amíg a VPN kapcsolat aktív. Korábban részletesen is írtunk a Phantom VPN-ről, így akit bővebben érdekel a tudása, ide kattintva elolvashatja tesztünket.

Ugyancsak a Privacy részben találjuk az Avira jelszómenedzserét, amely gyakorlatilag platform-független, lévén webes felületen érhetjük el: az Avira Security macOS felületéről indítva gyakorlatiilag megnyílik az alapértelmezett böngészőben. Nem a kedvenc jelszókezelőnk, mert mind a Bitwardenhez, mind a 1Passwordhöz képest elég visszafogott a tudása, de az alapokra abszolút képes: tárolhatunk benne biztonságosan jelszavakat, bankkártya adatokat, titkos feljegyzéseket. Akár képeket és fájlokat is csatolhatunk a bejegyzésekhez és ami ma már egyre fontosabb: lehet benne menedzselni a kétlépcsős azonosításhoz szükséges 2FA kódokat is. A webes felületen túl egyébként van belőle okostelefonos verzió (iOS-re és Androidra egyaránt), szóval ha már a csomag része, érdemes beüzemelni, ha eddig nem használtunk hasonló programot. Így csak egy mesterjelszót kell megjegyeznünk, a többit pedig tárolja nekünk az Avira Password Manager. Ennek megfelelően azért a mesterjelszó ne legyen túl egyszerűen kitalálható, viszont nagyon jegyezzük meg, mert nincs jelszó-visszaállítási lehetőség, szóval ha elfelejtjük, bukjuk az addig eltárolt összes adatunkat.

Végül a Privacy rész utolsó darabja a Cookie Cleaner funkció, amely nevének megfelelően képes összegyűjteni az weboldalak nézegetése során felgyülemlett nyomkövető sütiket, s eltávolítani azokat a gépről.

Performance ehhez képest kicsit szegényesebb funkciókészlettel rendelkezik, ott csak a Junk Cleaner árválkodik. Ez azonban mit sem von le e takarító funkció érdemeiből. Egy kattintással csokorba gyűjthetjük a gép tárhelyét feleslegesen foglaló átmeneti fájlokat, s egy újabb kattintással törölhetjük azokat a gépről. Ezzel rengeteg szabad helyhez juthatunk, mert az ember nem is gondolná, hogy a különféle szoftverek mennyi felesleget halmoznak fel a használatuk során.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Avira Security macOS egy meglehetősen sokoldalú eszköz a Macek biztonságának biztosításához, s akár a rendszerkarbantartáshoz is. Az Avira Prime előfizetéssel a csomag minden funkcióját korlátok nélkül kihasználhatjuk: az antivírust (AI és cloud technológiákkal, illetve viselkedésalapú zsarolóvírus elleni védelemmel kiegészítve), a VPN-t (korlátlan adatforgalommal), a jelszókezelőt, a süti-takarítót és a háttértár takarítót. Az ingyenes változat ennél azért jóval kevesebbet nyújt, viszont általános vírusvédelemnek tökéletesen megteszi, ráadásul az Avira ígérete alapján sem most, sem később sem tartalmaz hirdetéseket. Felhasználói elvárásoktól függ, hogy ki, melyiket választja. A semminél mindenesetre az ingyenes Avira Antivirus is nagyobb védelmet jelent. Ha viszont valaki komolyan gondolja a dolgot, mi inkább a Prime előfizetést javasoljuk, amellyel ráadásuk 5 eszközre terjeszthetjük ki a védelmet. Ebben beletartoznak egyébként a windowsos PC-k és az iOS vagy Android rendszer okostelefonok is, de a védelem szintje, a funkciók rendszerenként eltérőek. Mi most csak a macOS változattal foglalkoztunk, hiszen abból érkezett teljesen új verzió.

Ne maradjon le erről sem!