Mac karbantartás ingyenes programokkal, mégis hatékonyan

A macOS egy meglehetősen robusztus, megbízható operációs rendszer, de olykor azért a Windows-hoz hasonlóan ennek sem árt egy kis takarítás, optimalizálás. Bár erre a célra már ajánlottunk egy hihetetlenül profi, fizetős alkalmazást, de a Mac karbantartás ingyenes programokkal is megoldható, nagyjából hasonló hatékonysággal és egyszerűséggel. Ezúttal három ilyen alkalmazást mutatunk.

 

App Cleaner: felesleges programok eltávolítása

Kezdjük a karbantartást azzal, hogy eltávolítjuk a gépről az összes olyan utólag telepített alkalmazást, amelyeket nem használunk. Ezzel nem csak helyet szabadíthatunk fel, hanem akár felesleges, háttérben futó folyamatoktól is megszabadíthatjuk rendszerünket. Macen a programok törlése általában annyiból áll, hogy az Applications mappából a fogd és dobd módszerrel kihajítjuk azokat a Kukába. Ez azonban csak részleges megoldás, ugyanis – windowsos társaikhoz hasonlóan – a maces alkalmazások is hajlamosak rendszermappákba pakolászni számukra fontos konfigurációs állományokat, átmeneti fájlokat, adatfájlokat. Ha tehát nyomtalanul akarunk eltakarítani egy programot, ezeket az összetevőket is likvidálnunk kell. Ezt megtehetjük manuálisan is, de sokkal egyszerűbb például az App Cleaner nevű kis alkalmazással, amely összegyűjti egy listába az adott program hozzávalóit.

Így egy kattintással törölhetünk mindent, ami hozzá tartozott (vagy kiszedhetjük a pipát azok elől az elemek elől, amelyeket valamiért megtartanánk). Egyszerre akár több alkalmazást is törölhetünk vele. Van egyébként másik módszer is: a Mac App Store-ból letöltött alkalmazások törölhetők úgy is, hogy az adott program Launchpadban látható ikonján kicsit hosszabban lenyomva tartjuk a bal egérgombot, majd a megjelenő X-re kattintva töröljük az alkalmazást (hasonlóan az iPhone-ban megszokotthoz). Mellesleg ennél is hatékonyabb az App Cleaner használata, de mint lehetőség, adott.

 

OnyX: mac karbantartás egy kattintással

A macOS és alkalmazásai a használat során folyamatosan termelik az átmeneti fájlokat, bejegyzéseket. Ezeket eltávolíthatjuk manuálisan, de az igencsak nagy macera, vagy segítségül hívhatunk egy olyan segédprogramot, mint az OnyX. Ezzel kényelmesen, egyetlen felületről végezhetjük el az összes átmeneti fájl eltakarítását, emellett optimalizálhatunk olyan rendszerfunkciókat, mint a CoreDuet adatbázis, az Spotlight index stb. A napi, heti, havi karbantartó szkripteket sem kell a Terminalból elindítva futtatnunk (bár ezek amúgy általában a rendszer újraindításakor is lefutnak), csak beikszelni őket az OnyxX Maintenance felületén. Helyrepofozhatjuk vele a Mail alkalmazás adatbázisát és a LaunchServices szolgáltatást is.

Az OnyX több hasznos opcióval rendelkezik a karbantartáshoz, így érdemes akár havonta is elindítani és ráereszteni a rendszerre. Ehhez azért nem árt pár dologgal tisztában lenni:

  • Mindig az adott rendszerverziónak megfelelő OnyX-ot töltsük le a készítők oldaláról. Ne használjunk korábbi rendszerhez szántat, vagy a következő rendszerhez készülő béta verziót.
  • Fontos adatainkról érdemes biztonsági mentést készíteni, ha a rendszer működését erősen befolyásoló funkciókat is használunk az OnyX-ban.
  • Az OnyX használatához az újabb rendszerekben megfelelő jogosultság szükséges. Ehhez a System Preferences / Security & Privacy / Accessibility részben hajítsuk be a listába a programot az Applications mappából, hogy a rendszer engedje működni a programot.

A körültekintés nem árt, hiszen az OnyX rendszerfunkciók átállítására is képes: a Parameters részben számos rendszerfunkciót testreszabhatunk vele.

 

Nagy fájlok keresése Finderben

Ehhez kivételesen nem tudunk valóban hatékony és ingyenes alkalmazást ajánlani (fizetőset speciel ajánlottunk többet is, például itt). Alapvetően viszont akár a macOS Finder nevű fájlkezelője is rávehető a nagy fájlok csokorba gyűjtésére. Ehhez nem kell mást tennünk, mint: nyissunk meg egy Finder ablakot, majd nyomjuk meg a CMD + F kombinációt. Ekkor megjelenik a Finder kereső felülete. Itt kattintsunk a Kind feliratú választómezőre, majd a listából válasszuk az Other… menüpontot. A megjelenő listában keressük ki a File Size opciót és jelöljük be, majd kattintsunk az Ok gombra. Most már ugyanebben a választómezőben megtaláljuk a File Size elemet is. Válasszuk ki ezt, a mellete lévő mezőben pedig az is greather than opciót. Végül a melletük látható szövegmezőben adjuk meg a kívánt fájlméretet, amelynél nagyobb állományokat szeretnénk listáztatni.

A szövegmező mellett kiválaszthatjuk ehhez a mértékegységet is, esetünkben a MB vagy GB a praktikus, attól függ, mit keresünk. A rendszer ekkor szépen összeszedi a gépről kritériumoknak megfelelő fájlokat. Ha szűkíteni szeretnénk a listát, a + jelre kattintva további szabályokat adhatunk a kereséshez, például a Kind opció választásával szűrhetünk videókra, dokumentumokra stb.

 

Malwarebytes: digitális kártevők írtása macen

Végül egy macerás kérdés, hiszen mindig azt halljuk, hogy Macre nincs vírus. Nos, a valóságban ez úgy hangzik, hogy jóval kevesebb maces digitális kártevő létezik, mint amennyi a Windowsra készült, de ettől még nem lehetetlen, hogy odafigyelés hiányában összeszedjünk valamit. Márpedig ezek itt is ugyanúgy viselkednek, mint a többi rendszeren, vagyis lassítják a működést, törölnek fontos fájlokat, működésképtelenné teszik a rendszert stb. Éppen ezért nem árt, ha néha ránézünk a gépre ebből a szempontból is, pláne ha gyanúsan lelassul rendszer és a programok működése. Zárójeles megjegyzés, hogy drasztikus lassulást okozhat a szabad tárhely nullára, vagy közel nullára csökkenése is, így ilyenkor érdemes ezzel kezdeni a vizsgálódást, mert némelyik gépben a 128 GB SSD viccesen kevés a normális használathoz, gyorsan megtelik. A rendszer egyszerű működéséhez viszont több gigabájtnyi szabad hely szükséges, szóval ne várjuk meg, amíg betelik a gépben a háttértár, hanem – miután biztonsági mentést készítettünk róluk egy külső merevlemezre vagy pendrájvra – takarítsuk el a nélkülözhető nagy fájlokat (jellemzően videók, fotók, zenék stb.).

De ha nem a szabad helyből fogytunk ki, akkor nem árt egy vírusellenőrzés sem. Erre a célra nekünk a Malwarebytes for Mac vált be. Nem kötelező állandóan a gépen tartani, elég akkor feltenni, ha épp ellenőrizni szeretnénk a rendszert. De az sem baj, ha mindig kéznél van, frissített adatbázissal. Viszont azt tudni kell, hogy az ingyenes változatban az Active Protection, vagyis a valósidejű ellenérzés nem működik (ez fizetős, prémium opció), vagyis háttérben nem ellenőriz, így a vizsgálatokat nekünk kell elindítani manuálisan. De szerintünk ez a manuális vizsgálat bőven megteszi a Macen. A telepítés után egyébként próbaverzióként kipróbálhatjuk a prémium funkciókat is pár napig. Ezt a program beállításaiban kikapcsolhatjuk. Sőt, ha teljesen szabadulni akarunk a programtól, akkor ez is megoldható, de ne a megszokott maces módszerrel tegyük! A Malwarebytes Help menüjében megtalálható az Uninstall Malwarebytes menüpont. Ezt használjuk az eltávolításhoz.

Ne maradjon le erről sem!