Itt a Pixelmator Photo fotóretusáló app iPhone-ra is

Egyik kedvenc Photoshop-helyettesítő alkalmazásunk a Pixelmator Pro, amely Macen kifejezetten az élvonalba tartozik a képszerkesztők között, s amelyből készült iOS verzió is, amely a platform egyik legjobb képszerkesztő appja. Ám nem mindenki vágyik Photoshop-szerű felépítésre és eszköztárra ahhoz, hogy kicsit feljavítson vagy retusáljon egy okostelefonnal készült fotót, kiváltképp nem magán az okostelefonon. Ott fő az egyszerű használat, a gyorsaság, s persze a lehető legtöbb automatikus, de hatékonyan működő megoldás. A Pixelmator készítői ezért is alkották meg a Pixelmator Photo változatot, amely eddig csak iPaden volt használható, mostantól azonban már iPhone-on is beüzemelhetjük. S hogy mennyire lett használható a Pixelmator Photo fotóretusáló app iPhone-on? Máris elmondjuk a tapasztalatainkat.

Itt a Pixelmator Photo fotóretusáló app iPhone-ra is

A Pixelmator Photo kifejezetten fotóretusálásra termett, vagyis ha valaki egyedi grafikák készítésére vágyik az iPhone-on, még mindig jobban jár az eredeti Pixelmator appal, ám ha a fényképeit szeretné kicsit kiglancolni, akkor ez lesz a megfelelő választás.

Hasonlóan az asztali alkalmazáshoz, itt is több gépi tanulásra (ML) és mesterséges intelligenciára (AI) építő funkciót találunk, amelyek egyetlen érintésre elvégzik a szükséges módosításokat, hogy fotónk a lehető legjobban nézzen ki: az egyik ilyennel természetesen mi már, mint a fotók tuningolása végezhető el egy mozdulattal, méghozzá a tartalmuknak megfelelő beállításokkal. Természetesen minden, a program által jónak ítélt és automatikusan elvégzett módosítást (fényelést és effektet) módosíthatunk utólag, hiszen a Pixelmator Photo a fehéregyensúly, a fények és árnyékok, a színek stb. beállítását mind lehetővé manuálisan is. De ha meg akarjuk úszni az aprólékos munkát, egyszerűsíthetjük az életünket. A varázspálca jelzésű ikon minden ML alapú funkciót beállít, de arra is van lehetőség, hogy csak bizonyos módosításokat végeztessünk el automatikusan (bármely ML jelzésű eszköznél).

Szintén használhatjuk az ML technológiát az automatikus vágásnál, amely a kép tartalma alapján ajánlja fel a kép széleinek lenyesését. Illetve AI alapú képméretezés is van: a Super Resolution igyekszik úgy megnövelni a képfájl felbontását, hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk. Gyenge minőségű fotóknál (akár internetről letöltött képek esetében) ez nagyon jól jöhet. Minthogy fotóretusálásról beszélünk, természetesen nem maradhatott ki a hibák, felesleges objektumok, részletek eltüntetésére alkalmas tapasz (hivatalos nevén Repair Tool) sem, amely kifejezetten hatékonyan teszi a dolgát.

Ha mindennel elkészültünk, több lehetőségünk is van a módosított fotók mentésére és publikálására. Először is visszamenthetjük azokat az iOS saját Fotók appjának gyűjteményébe, de ha kell, van Export menüpont is, amelyben HEIF, JPEG, PNG, TIFF vagy a program saját Photo formátumában tudjuk menteni a képet. Ugyanitt a kép méretezésére is van lehetőség.

További praktikus funkciók a Denoise, amelynek fontosságáról talán senkit sem kell meggyőzni, illetve a Match Colors, amely csokorba gyűjti számunkra az éppen feldolgozás alatt álló kép színvilágához hasonló többi képünket. Emellett persze van lehetőség az eredeti és a módosított változat több különböző módon történő összehasonlítására is.

Mielőtt elfelejtenénk, szót kell még ejtsünk a több mint 30 gondosan megalkotott képszűrőről is, amelyeket egyetlen mozdulattal aktiválhatunk a képen (ezekre is igaz, hogy utólag módosíthatunk mindent manuálisan, illetve létrehozhatunk saját szűrőket is), illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy a program közel 600 fényképezőgép RAW formátumát támogatja, így azok képeit is gyorsan és kényelmesen átalakíthatjuk a segítségével.

A bevált módosítások átvitele is megoldható a többi fotóra, hála a Copy Adjustments és Paste Adjustments funkcióknak. Ezekkel nem csak egyesével, hanem akár csoportosan is van lehetőség a képek módosítására. De szintén működik egyszerre több képpel az Increase Resolution az Auto Crop to Square vagy épp a jobbra/balra elforgatás is. S ha még ez sem lenne elég, a My Workflows részben saját munkafolyamatokat is összeállíthatunk, amelyek aztán egyetlen mozdulattal alkalmazhatók a fotókon.

Kiváló fotóretusáló program, egyszeri befektetéssel

A mindössze 1490 forintos áron megvásárolható fotóretusáló program jelenleg az egyik legjobb vétel az iPhone-os fotóretusálók között. Ráadásul – szemben mondjuk a korábban általunk is tesztelt Darkroommal – itt nem kell előfizetnünk bizonyos funkciókra. Ha megvettük, kötöttségek nélkül használhatjuk (legalábbis e cikk készültekor, mert hát anno a Darkroom is így kezdte). Szóval ha valaki egy könnyen használható, a teljesen automatizált működéstől az abszolút manuális beállításokig mindenre lehetőséget adó fotóretusáló appot keres iPhone-ra jó áron, mostantól itt a lehetőség.

Ne maradjon le erről sem!