Fotók és képek csoportos átméretezése online eszközökkel, ingyen

A fotók és képek átméretezése sűrűn visszatérő témáink egyike. Ennek oka egyszerű: fotókkal és képekkel szinte mindenki foglalkozik a számítógép előtt ülve vagy épp az okostelefonnal babrálva. Korábban mutattunk már rengeteg telepíthető programot Windowsra, macOS-re, okostelefonos rendszerekre, illetve olyan webes megoldásokkal is szolgáltunk, amelyek használatához nem kell telepíteni semmit, elég megnyitni a kérdéses oldalt a kedvenc böngészőnkben, s már alakíthatjuk is át a képfájlokat. Ezúttal is ez utóbbira hozunk példákat, hogy megmutassuk, milyen egyszerűen és gyorsan megoldható a fotók és képek csoportos átméretezése online eszközökkel, akár teljesen ingyen és persze mindenféle programok telepítése nélkül.

Fotók és képek csoportos átméretezése online eszközökkel, ingyen

Az online eszközök használatának nagy előnye, hogy nincs szükség a telepítésükre, mindössze annyi a feladatunk, hogy megnyitjuk a weboldalt a böngészőben és máris használhatjuk a funkcióit. Persze akadnak hátulütői is a dolognak: az egyik ilyen, hogy a legtöbb esetben a képek átalakítása nem a gépünkön történik, hanem egy távoli szerveren, amihez előbb fel kell tölteni a képeket, majd a műveletek elvégzése után le is kell tölteni azokat. Ez így – sok nagyméretű kép esetében – nem mindig kényelmes és gyors műveletsor.

Szerencsére a legtöbb esetben azért az ember nem 60-70 kép átalakítását akarja elvégezni, hanem 4-5 fotót méretezne át éppen, amikor rájön, hogy nincs kéznél erre megfelelő alkalmazás a gépen. Ilyenkor viszont nagyon jól jön a következő három online szolgáltatás egyike.

  • iLoveIMG Resize IMAGE: a leginkább letisztult felülettel kétség kívül az iLoveIMG nevű oldal rendelkezik, amely tulajdonképpen több különféle képszerkesztési funkcióval rendelkezik. Ezek egyike a képek átméretezésére hivatott Resize IMAGE. A feltöltött képeket százalékosan vagy a méret pixelben történő meghatározása alapján is átméretezhetjük vele. Utóbbi esetben arra is tud figyelni, hogy ha a tömegbe belevegyülnek a célméretnél eleve kisebb képfájlok, akkor azokra ne nagyítson rá. Az elkészült változatokat letölthetjük a számítógépre, vagy akár közvetlenül menthetjük olyan népszerű felhő szolgáltatásokba, mint a Dropbox vagy a Google Drive. Sőt, ha kicsit szeretnénk még a fájlméretet is optimalizálni, esetleg átkonvertálni a képeket az eredetitől eltérő formátumba, arra is van lehetőség az átméretezés után.
  • Bulkresize: A BulkResize talán kevésbé szép, viszont van egy hatalmas előnye a többiekkel szemben: bár online, webes alkalmazás, a képek átméretezését közvetlenül a gépünkön végzi el, így a feltöltéssel nem vacakol, plusz a képek sem hagyják el a gépünket. Többféle szempont szerint méretezhetjük vele képeiket, amelyek az átalakítás után ugyanúgy a böngészőnk alapértelmezett letöltési mappájában landolnak, mintha szerverről érkeznének.
  • ImageResizer.com: Végül szintén jó választás lehet az ImageResizer.com is, amely sajnos ismételten a feltöltős verziók közé tartozik. Tudását tekintve ugyanazt hozza, mint a másik kettő, csak az opciókat tálalják teljesen más felosztásban.

A fenti három online eszköz tehát kiváló megoldást jelent, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk fotókat, képfájlokat átméretezni, de nincs kéznél épp egyetlen erre alkalmas program sem. Az ízlés és elvárás kérdése, hogy kinek, melyik jön majd be közülük. Érdemes mindegyiket kipróbálni és az eredmények fényében dönteni arról, melyiket mentjük el a könyvjelzőink közé, hogy később is mindig a kezünk ügyében legyen.

Ne maradjon le erről sem!