Tökéletes jelszókezelő Windows 11-re (de érkezik a többi rendszerre is)

Idén több remek alkalmazás is jelentkezett új verzióval. Ezek közül az egyik legjobban várt nálunk a 1Password jelszómenedzser alkalmazás volt, amelyből azonban eleddig nem érkezett meg a hivatalos frissítés sem Macre, sem okostelefonokra. Az év vége előtt alig két hónappal viszont hirtelen előrukkoltak a végleges Windows változattal. Ezzel végre debütált egy tökéletes jelszókezelő Windows 11-re (meg persze Windows 10-re is). De mi van a többi változattal és milyen újdonságokkal dicsekedhet a 1Password 8 Windowson?

1Password 8: tökéletes jelszókezelő Windows 11-re és Windows 10-re

A 1Password korábbi változatáról már írtunk részletes tesztet, sőt, több válogatásunkba is bekerült, így például 2020-ban is beválasztottuk a legjobb jelszómenedzser alkalmazások TOP 5-ös listájába. Azóta elég hosszú szünetet tartottak a fejlesztők, csak kisebb módosításokat hajtottak végre a programon, mígnem aztán idén belekerült két izgalmas újdonság: az egyik a a psst! nevű jelszómegosztó funkció, a másik pedig a Masked emails opció, amellyel az újonnan létrehozott regisztrációkhoz egyedi e-mail címet tudunk generálni, hogy ne kelljen kiadnunk a valódi e-mail címünket, de azért megkapjuk a regisztrált fiókba érkező üzeneteket. Ezzel biztonságosan tudjuk megosztani privát adatainkat, jelszavainkat, kódjainkat, banki vagy épp orvosi információinkat másokkal. Emellett bejelentették, hogy készül a 8-as változat is.

Ez utóbbi jelent most meg Windowsra. A 1Password 8 teljesen új alapokat kapott, gyakorlatilag azonos kódbázisra épül mindegyik asztali rendszeren, s a felületük is azonos felépítésű. Így amint elérhető lesz az összes változat, teljesen egyforma felületen dolgozhatunk majd bennük Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt.

Maga a felület is sokkal modernebb, letisztultabb lett (ez az úgynevezett Knox dizájn, amely jellemzi majd az összes 1Password változatot). Nagyobb élmény a használata és jobban kézre áll a kezdők számára is. Még a Lock képernyő is modernizálódott. Természetesen megérkezett a sötét felület (Dark mode) is, amely a rendszer beállításainak megfelelően is aktiválódhat.

Izgalmas új funkció a Ctrl + Shift + Space billentyűkombinációval bármikor előhívható Quick Access panel, amelyben előkereshetjük a szükséges belépési adatokat anélkül, hogy ehhez el kellene hagynunk az éppen használt program felületét, amiben dolgozunk. Egyébként a Quick Access igyekszik automatikusan előszedni az éppen használt programhoz szükséges belépési adatokat, kódokat, így például a Steambe történő belépéskor mindössze két gyors mozdulat a felhasználónév és a jelszó beírása.

Nem csak a meglévő adatok beírását, hanem az újak bevitelét is egyszerűsíti a program az úgynevezett Smart catalogue funkcióval, amely az általánosan használt szolgáltatásokhoz kínál sablonokat, amelyek eleve a szükséges adatmezőket jelenítik meg.

Egyszerűsége ellenére az 1Password 8 seregnyi praktikus funkcióval rendelkezik a kényelmes digitális életvitelhez: vaultok létrehozása közvetlenül az oldalsávból, nemrég törölt elemeket előkeresése, gyűjtemények összeállítása, hogy gyorsabban megtaláljuk a szükséges információkat.

Mi van a többi változattal?

Dacára annak, hogy a 1Password eredetileg Macen indult útjára, a legújabb változat elsőként Windowsra érkezett meg. Szerencsére ha valaki több rendszeren is használja a 1Passwordöt, nem jelent majd gondot, ha Windowson áttér az új verzióra, míg a többi platformon marad a 1Password 7-nél a 8-as megjelenéséig. Az adatok ilyen szempontból kompatibilisek.

Macre sajnos csak jövő év elején érkezik a végleges változat, de ha valaki macOS-en nem bírja tovább a 1Password 8 nélkül, letöltheti az előzetesen elérhető kiadást a 1Password 8 for Mac Early Access keretein belül. Ezt persze inkább csak a kísérletező kedvűeknek javasoljuk, hiszen elég kritikus adatokat szokás tárolni a 1Passwordben, amelyek elvesztését kár kockáztatni csak azért, hogy már a legújabb kiadást tesztelhessük. A jövő év eleje hamarosan itt van, addig azért ki lehet még bírni.

Ugyanez vonatkozik az okostelefonos változatokra is, amelyekből szintén lesz majd early access változat, így aki tesztelgetne, annak lesz lehetősége erre. De mi inkább azt javasoljuk, hogy azt a pár hónapot már várja ki, aki nem akarja kockáztatni adatai épségét.

Végleg előfizetéses lett! Mi lesz az iCloudban és Dropboxban tárolt adatokkal?

Míg a 1Password 7 elérhető volt előfizetéses és egyszer megvásárlós konstrukcióban egyaránt, addig a 1Password 8 már csak előfizetéssel lesz elérhető, ráadásul nem fogja támogatni az iCloudban vagy Dropboxban tárolt vaultok használatát. Így kizárólag a 1Password saját felhőjére támaszkodhatunk majd, ami amúgy rendkívül biztonságos és villámgyors szinkronizációt tesz lehetővé az eszközeink között.

Aki az iCloudot, a Dropboxot vagy a WLAN-szinkronizálást használja, kedvező áron válthat majd a 1Password 7 frissítésekor: elvileg akár 50% kedvezménnyel is előfizethet az első három évre.

Összegzésül

Mindent egybevetve a 1Password 8 – leszámítva az előfizetéses konstrukció erőltetését – kifejezetten jó irányba mozdult el, tényleg ez lett a tökéletes jelszókezelő Windows 11-re és Windows 10-re. A most megjelent új verzió egyértelműen a legjobb választás a Windows 11-et (vagy Windows 10-et) használók számára, ha biztonságos, sokoldalú jelszókezelőre vágynak. természetesen a korábban már bemutatott funkciókat is megtartotta, amelyekről korábbi tesztünkben minden elolvashatnak. Ha pedig megjelenik majd az új verzió macOS-re, Linuxra, iOS-re és Androidra is, újra elővesszük a csomagot és megnézzük, hogyan dolgoznak össze a friss kiadások. Addig a windowsos felhasználók kivételével a többieknek még egy kicsit várniuk kell. De a jelek szerint megéri.

Ne maradjon le erről sem!