Gyűjtsük egy helyre gondolatainkat, ingyenes jegyzet program segítségével

A számítógép és az okostelefon kiváló eszközök ötleteléshez, jegyzeteléshez. Erre a célra akad is szakajtónyi remek jegyzet alkalmazás, amelyek közül anno itt gyűjtöttük össze a legjobbakat, majd kiegészítettük a sort egy viszonylag új, ámde kétség kívül zseniális, cross-platform jegyzet alkalmazással. Ám a sor a jelek szerint még mindig nem szakad meg, jegyzetelő szoftverekből álló gyűjteményünk rohamos sebességgel bővül, mert folyamatosan jönnek az újabb és újabb jelentkezők a kategóriába. Ma egy olyan ingyenes jegyzet program kerül terítékre, amely működik minden rendszeren, támogatja a markdown szövegbevitelt, s egy kicsit túlmutat az egyszerű jegyzetelésen: segítségével egy helyre gyűjthetjük a gondolatainkat, inspirációinkat, hogy aztán összegyúrjuk azokat egy sikeres projektté.

Obsidian: gyűjtsük egy helyre gondolatainkat, ingyenes jegyzet program segítségével

Az Obsidian névre keresztelt alkalmazás jelenleg még erősen fejlesztői státusztban van, de ennek ellenére már most is remekül használható. A program nincs túlcsicsázva, egyszerű, minimalista (mellesleg skinezhető) felülete van, s gyakorlatilag ugyanúgy néz ki Windowson, macOS-en, Linuxon, iOS-en és Androidon, legfeljebb az adott kijelző mérethez idomul a megjelenése.

Elsődlegesen markdown jegyzet alkalmazásként lehet definiálni, amelyben a standard markdown jelölésekkel formázhatjuk szövegeinek, s természetesen beilleszthetünk képeket, vagy csatolhatunk tetszőleges fájlokat, például PDF dokumentumokat, hangfelvételeket stb. Az Obsidion – sok konkurensével ellentétben – a markdown táblázatok használatát is támogatja. A markdown jelöléseket egyébként csak a szerkesztő üzemmódban látjuk, ha előnézetre (Preview) váltunk, akkor a formázott szöveg jelenik meg, ami így sokkal olvashatóbbá teszi a jegyezeteket arra az időre, amíg nem akarunk változtatni a tartalmukon. A csatolt fájlok – például képek, PDF-ek, hanganyagok – megtekintéséhez, meghallgatásához sem kell elhagynunk az Obsidian felületét, mivel a program rendelkezik integrált dokumentum megjelenítővel minden népszerű fájlformátumhoz.

Jegyzeteinket úgynevezett Vaultokba – kvázi jegyzetfüzetekbe, tárolókba, vagy szó szerinti fordításban széfekbe -, azokon belül pedig mappákba rendszerezhetjük, s persze szinkronizálhatjuk is őket a különféle platformokon futó Obsidian változatok között: vagyis az okostelefonon létrehozott jegyzeteket azonnal elérhetjük mondjuk Windowson vagy macOS alatt. Ehhez elvileg használhatunk tetszőleges felhő szolgáltatást (iCloud, OneDrive, Dropbox, Google Drive), ha annak kliense telepítve van az asztali rendszereinkre, így ezek között azonnali lesz az adatmozgás. Sajnos e cikk készültekor az Obsidian iOS verziója csak az iCloud és az Obsidian Sync megoldásokat támogatja. Előbbi a macOS-iOS felhasználóknak lehet tökéletes, utóbbi pedig mindenki másnak, bár az Obsidian Sync szolgáltatás sajnos fizetős. Pénzünkért (10 USD / hó) cserébe viszont titkosított csatorna lehet az eszközeink között, vagyis teljes biztonságban lesznek a jegyzeteink a szinkronizálás közben.

Vaultokból tetszőleges számút hozhatunk létre és akár egyszerre is megnyithatók a programban, szóval teljesen szabadon kitalálhatjuk, milyen módon szeretnénk rendszerezni jegyzeteinket. Sőt, az Obsidian túl is mutat az egyszerű jegyzetelésen: a Vaultokban létrehozott mappákba betehetünk fájlokat is: képek, dokumentumok, hangfájlok stb. Tulajdonképpen bármit.

S hogy teljes legyen az élmény, ezeket a fájlokat és a jegyzeteinket keresztül-kasul linkelhetjük egymás között, ami nagyon megkönnyíti a hivatkozások létrehozását és jelentősen növelheti a hatékonyságunkat. Ezt fokozza a Graph view funkció, amellyel grafikus áttekintést kapunk a jegyzeteink közötti kapcsolatrendszerről.

Jegyzeteinket egyébként exportálhatjuk PDF formátumba, ami kényelmes módja annak, hogy megosszuk azokat másokkal.

Összegzésül

Mindez hihetetlenül kényelmes produktív alkalmazássá varázsolja az Obsidiant, amely tökéletes eszköz a gondolataik, inspirációink feljegyzéséhez, rendszerezéséhez, kidolgozásához, szövegíráshoz, novellák, vagy akár regények készítéséhez, kutatáshoz egyaránt. A markdown jelölésekkel gyorsan tudunk haladni a szöveg formázásával, a különféle források egy helyre gyűjtésével pedig jelentősen egyszerűsíthetjük azok átlátását, növelve ezzel produktivitásunkat. A program tudása különféle beépülő modulokkal bővíthető, de eleve egy sor funkcióval rendelkezik, amelyek ki- vagy bekapcsolásáról szabadon dönthetünk.

Az Obsidian személyes használatra teljesen ingyenes, míg üzleti felhasználásra évi 50 USD-t kérnek érte.

Ne maradjon le erről sem!