Saját élő adás Youtube-ra és egyéb csatornákra, profi kivitelben

Ha valaki Macet használ és folyamatosan olvas minket, valószínűleg ismerősen cseng számára a Telestream cégnév. Nem is csoda, hiszen többször is megfordultak már nálunk, leginkább a ScreenFlow nevű képernyő-videózó szoftver kapcsán. De szerepelt már nálunk másik zászlóshajójuk, a Wirecast is. Ma is ez utóbbiról írunk, merthogy legutóbb a 8-as verziót elemeztük ki, ám azóta eltelt pár év, s immár a 14-es változatnál jár ez a remek online adásszerkesztő és videó streaming alkalmazás, amelynek segítségével könnyedén prezentálható saját élő adás Youtube-ra és egyéb csatornákra, ráadásul abszolút profi kivitelben. Ráadásul a home office-os új világban egyre fontosabbá válik, hogy távolról is tarthassunk előadásokat, vagy jelen lehessünk élő tartalmakkal a világhálón.

Wirecast 14: saját élő adás Youtube-ra és egyéb csatornákra, profi kivitelben

A Wirecast 14 egy abszolút professzionális videó streaming alkalmazás, amellyel összetett, testreszabható élő adásokat készíthetünk. A program az adás megtervezését, levezénylését, s persze magát a streaming funkciót is egyetlen felületen teszi elérhetővé, vagyis mindent megtalálunk benne, ami technikailag szükséges ahhoz, hogy egy élvezetes, látványos élő adásba kezdjünk a Youtube-on, Facebookon és egyéb videomegosztókon vagy erre alkalmas közösségi oldalakon. Alapnak pedig megteszi akár egy windowsos laptop vagy egy MacBook is a beépített webkamerával, vagy ha úri kedvünk úgy tartja, akkor csatlakoztathatunk a géphez külső kamerákat és egyéb jelforrásokat.

Mindezt egy kifejezetten letisztult, könnyen használható felületen oldhatjuk meg, ami már csak azért is kiemelendő – amellett, hogy hatékonyabban lehet vele dolgozni, mint sok konkurensével -, mert a program azért jóval túlmutat azon, hogy több kamera és egyéb külső jelforrás képét tudjuk felváltva vagy egymásra úsztatva beadni az adásba. Nem utolsó sorban wifin keresztül adásba tehetjük iPhone vagy iPad kamerák képét is. Utóbbihoz csak le kell tölteni az ingyen is rendelkezésre álló Wirecast Go appot az Apple Store-ból, amelynek tudását kicsivel több, mint 2000 forintért tovább növelhetjük, ha alkalmazáson belül megvesszük a Pro funkciókat. Utóbbiakkal egyébként arra is alkalmassá válik az app, hogy akár a telefonnal dobjunk össze élő adást, váltható montázsokkal, Youtube-on vagy RMTP szervereken keresztül.

Temérdek praktikus extra eszköz akad még a Wirecastban, amelyekkel látványosabbá, változatosabbá tehetjük az adást, vagy épp plusz tartalmakat játszhatunk be menet közben. Ha már a bevezetőben szóba került a Screenflow, akkor kezdjük egy rokon funkcióval: a külső eszközök és kamerák képe (Video Capture funkció) mellett természetesen a képernyőn történő eseményeket is megmutathatjuk élőben a Screen Capture elemet kiválasztva. Ezen belül egyébként vagy sima képernyővideózó és Remote Desktop Presenter funkció egyaránt. Ugyanígy akár weboldalakat, vagy más webes stream adásokat is beemelhetünk az adásba. A Media Files opciót használva képfájlokat, vagy korábban elkészült videókat is bevonhatunk az adásmenetbe, s persze hasonlóan a képi világhoz, a hangok terén is támaszkodhatunk több forrásra (Audio Capture), beleértve a rendszer hangjait, vagy épp a számítógép beépített mikrofonját.

Már a fentiekkel is változatos anyagokat lehetne kreálni, ám ennél jóval több van a Wirecast tarsolyában. Az Overlays elemek között olyanokat találunk, mint az óra (Clock), a képekből álló slideshow (Image carousel), a QR kód készítő (QR Code Generator), a változtatható stílusú eredményjelző (Scoreboard), a sima szöveges elemek (Text), a látványos animált címek (Title), vagy a Twitter hírek (Twitter Feed) objektum, amely akár RSS forrásokat is képes megjeleníteni. Ezek mellett a program háttereket is kezel, az egyszerű színes változatoktól egészen az úgynevezett Virtual Set… megoldásokig. Utóbbiaknál virtuális stúdió környezetet rendezhetünk be magunknak.

Az összes fentebb említett összetevő – beleértve a videókat, képeket, overlays elemeket – megjelenését testreszabhatjuk, vagyis méretezhetjük azokat a vásznon, elforgathatjuk őket több tengely körül, bekapcsolhatunk árnyékot, hogy a felülre kerülők jobban kiugorjanak a háttérből stb. Szóval a képernyőkön megjelenő látványvilágot teljesen úgy alakítjuk ki, ahogy nekünk tetszik. A gyakran használt elrendezéseket pedig sablonokba menthetjük, amelyeket később bármikor elővehetünk. Igaz is, sablonok, ilyeneket úgynevezett placeholder elemekből is összegyúrhatunk, amelyeket aztán egy kattintással lecserélhetünk valós tartalmakra.

Mivel a Wirecast nem videovágó szoftver, így ott, ahol egy hagyományos videovágónál az idősáv található, ebben az esetben egy több sávos adásrendezői felületet találunk. Ezen helyezhetjük el a műsor folyamán bejátszani kívánt anyagokat, a fentebb bemutatott típusokból válogatva. A médiatartalmakat természetesen előre importálhatjuk, így emiatt sem kell később elhagyni a program felületét. Értelemszerűen a rétegek sorrendje utólag is módosítható, ha esetleg benéztük volna, hogy melyik elem mit takar ki éppen. Ezzel kapcsolatban egy megjegyzés: természetesen van Chroma key / Luma key / Color key funkció is.

Élő online adás, teljes kényelemben

Bár egy élő műsor igazán akkor zökkenőmentes, ha minden felhasználni kívánt tartalmat sikerül előre összeszedni, s az adás közben már csak kapcsolgatnunk kell, hogy mikor, mi menjen ki adásba, a sors már csak olyan, hogy szinte mindig van olyan dolog, amit utólag kell hozzáeszkábálni az egészhez. Szerencsére a Wirecast annyira kényelmesen menedzselhetővé teszi az elemeket, hogy egy ilyen szituációt is kényelmesen meg lehet benne oldani.

Az osztott kép egyik felén előre összerakhatjuk a következő jelenetet, majd egy kattintással aktiválhatjuk az adásban, a kiválasztott módon megjelenítve, beúsztatva azt (választható speciális effektekkel). Így ha utólag, adás közben kell módosítanunk valamit, azt is könnyedén megtehetjük és integrálhatjuk az új elemeket az összképbe. Feltéve persze, hogy nem egyedül csináljuk az élő adást, vagy nem minket mutat éppen a kamera, s ezt képen kívül megtehetjük. Ez már ugyebár attól függ, egyáltalán milyen műsorról van szó. Ha esetleg valamiféle sport közvetítésre adjuk a fejünket, akkor a Scoreboard elem mellett a visszajátszás (Replay+ISO) funkcióért is nagyon hálásak leszünk.

Streaming platformok támogatása

Természetesen az adás felépítése és a tartalom megfelelő menedzselése csak egy dolog. Valahol meg is kellene jelennie az élő adásnak. Ehhez a Wirecast számos népszerű technológiát támogat. Az olyan népszerű streaming platformon mellett, mint a Youtube, Vimeo, Twitter, Twitch, LinkedIn Live, Facebook Live stb., olyan nyalánkságokat is találunk, mint a Microsoft Stream, az RTMP Server és SRT (Secure Reliable Transport) protokollok, Multicast, Unicast, Akamai stb.

Emellett arra is van lehetőség, hogy az adást ne élőben prezentáljuk, hanem rögzítsük azt videóként (például MOV vagy MP4 formátumban), s később használjuk fel streaming- vagy más műsorszóró platformokon. Így a Wirecast nem csak élő adások közvetítésére elsőrangú, hanem interjúk, beszélgetések, egyéb műsorok felvételére is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Wirecast még mindig az egyik legjobb streaming alkalmazás, amely igen sokoldalú, miközben a használatához szerencsére nem szükséges pilótavizsga. Villámgyors, könnyen beüzemelhető, egyszerűen élvezet használni.

Olcsónak viszont sajnos nem olcsó, a megvásárlásakor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha használni szeretnénk akár Macen, akár Windowson. Ha valaki ezt eleve nem akarja megtenni, annak ajánlottunk korábban ingyenes – szintén cross-platform – alternatívát, persze kisebb tudással és fapadosabb felülettel, de a célnak megfelelő minőségben.

Szerencsére a Wirecast esetében sem veszünk zsákbamacskát, hiszen a programból van ingyenes próbaverzió, amely tesztelhető. Így aki nem csak e teszt alapján szeretne képet alkotni a lehetőségeiről, annak feltétlenül érdemes kipróbálnia. Sőt, a készítők arról is gondoskodtak, hogy az összes fontos lehetőségbe bepillantást nyerhessenek az érdeklődők telepítés nélkül is: erre a linkre kattintva elérhetők a funkciókat működés közben bemutató videók.

Ha valaki komolyan gondolja az online streaminget, nagyon ajánlott, hogy megismerkedjen ezzel a programmal. Egy valami pedig egészen biztos: mi nem igazán ismerünk olyan konkurenst, amelyik ugyanilyen könnyen használható és hatékony lenne, miközben abszolút professzionális végeredményt képes produkálni.

Ne maradjon le erről sem!