Távoktatás, élő adás Youtube-on, Facebookon és egyéb csatornákon, ingyenes programmal

Az elmúlt napokban hol így, hol úgy, de elindult a távoktatás, a Vuhanból útjára indult koronavírus világjárvánnyá növekedése miatti iskolabezárások végett. Az iskolák a lehetőségeiknek, eszközeiknek megfelelően oldják meg a távoktatást. Mi most egy olyan alkalmazásra szeretnénk felhívni a figyelmet, amely gyakorlatilag bármilyen platformon beüzemelhető, hogy élő adást tegyünk közzé vele az interneten. Ráadásul azt is szabadon megválaszthatjuk, hogy a népszerű ingyenes streming platformok közül melyiken akarjuk elérhetővé tenni adásunkat. Így például megoldható a távoktatás vagy bármilyen témájú élő adás Youtube-on, Facebookon, Twitch-en és egyéb csatornákon egyaránt. Profi módon, mégis akár teljesen ingyen.

Távoktatás, élő adás Youtube-on, Facebookon és egyéb csatornákon ingyenes programmal

Az OBS Stúdió egy teljesen ingyenes és nyílt forráskódú platform, amely alkalmas több eszköz bevonásával is élő adás készítésére. Az adásban beadhatjuk akár több webkamera, vagy a rendszerbe csatlakoztatott komolyabb kamerák képét, a számítógép képernyőjén (szűkítve akár böngészőre vagy ablakra is) történő eseményeket, vagy éppen egy kiválasztott egyéb média forrást. Vagyis megoldható vele, hogy az adásban a tanár, a tábla és a számítógép egyaránt felhasználható legyen forrásként. De természetesen nem csak közoktatásban hasznos, hiszen bármilyen távolról megtartandó tanfolyam, esetleg céges információs csatorna létrehozható vele. De arra is kiváló, hogy az otthon maradók esetleg most vágjanak bele a vloggerkedésbe.

A célközönségtől függően az adát több szolgáltatónál is közzétehetjük, így például adott a Youtube, a Facebook vagy a Twitch is, amelyek elég nagy tömegeket lehet elérni alapból, de ha kell, szűkíthető is a csoport, aki elérheti az adásunkat.

Dacára annak, hogy elég komoly tudású, az OBS Stúdió rendkívül egyszerűen konfigurálható, így első elő Youtube bejelentkezésünket gyakorlatilag a telepítés után pár perccel már megkezdhetjük (ha mondjuk beérjük a webkamerák és a számítógép képernyő-tartalmának közreadásával). Ehhez elég végigmennünk az Auto-Configuration Wizard lépésein.

Adás közben a források között nagyon kényelmesen tudunk váltani. Ha kell, minden megoldható egy monitoron is, de a rendszer kezeli a több monitoros konfigurációkat is, s valószínűleg egy ilyennel azért jobban járunk hosszú távon. Ha már nagyon belejövünk, akár egy iPhone kameráját is bevonhatjuk az adásba.

Mindent egybevetve az OBS Stúdió rendkívül jól sikerült alkalmazás, akár videófelvételek, akár élő adások készítéséhez. A program működik Windows, macOS, Linux rendszereken egyaránt. Az adás pedig gyakorlatilag bármilyen eszközön nézhető lesz, attól függően, melyik online videós szolgáltatót választjuk kimenetnek.

Ha valaki mégis profibb megoldásra vágyna, jó szívvel tudjuk még ajánlani a Wirecast nevű alkalmazást, amely Windowsra és macOS-re is elérhető. Ez azonban sajnos nem ingyenes, sőt, elég komoly árat kérnek érte (anno itt írtunk az akkor aktuális verzió lehetőségeiről). Ezek alapján még inkább becsülendő, hogy az OBS Stúdió teljesen ingyenes.

Kapcsolattartás a családdal, munkatársakkal, biztonságos és ingyenes eszközökkel

Korábban arra is adtunk ötleteket, milyen ingyenes, de ennek ellenére biztonságos kapcsolattartási megoldásokat javaslunk a családoknak, hogy akár a nagyszülőkkel (egészségük megőrzése érdekében) is tudjanak távolról beszélni, vagy számítógépes problémák elhárításában segíteni nekik.

Ne maradjon le erről sem!