Wirecast 8: élő közvetítés Youtube-on és más csatornákon

Mára szinte elképzelhetetlen, hogy egy cég valamilyen formában ne jelenjen meg a Youtube-on, vagy más videomegosztó portálokon. Minimum egy cég- és termékbemutató videóval illik jelen lenni, de ha valaki kicsit elmélyül a tartalommarketing rejtelmeiben, rájön, hogy a folyamatosan frissülő, izgalmas szöveges tartalom mellett ma már érdemes videós blogolásba is belefogni, vagyis saját Youtube (vagy más) csatornákon nyomni a rövid, de érdekes videós tartalmakat a saját területünkkel kapcsolatban. Sőt, ha valaki igazán bátor, akár élő adásokat is lebonyolíthat immár, több szolgáltatáson keresztül is. És itt most nem csak az okostelefonról élőben küldött pillanatokra gondolunk. Mutatunk egy megoldást, amellyel könnyedén kivitelezhető az élő közvetítés a Youtube-on, vagy más platformokon egyaránt, profi minőségben: gyakorlatilag a televíziós közvetítéseknél megszokott eszköztárral. Remekül alkalmazható élő interjúknál, előadások, konferenciák vagy helyi sportesemények közvetítésénél, kisebb koncertek leadásához, e-learninghez, vagy akár saját kis online TV adások “sugárzásához”.

 

Wirecast 8: élő közvetítés Youtube-on és más csatornákon

A Telestream neve itthon elsősorban azoknak a maces felhasználóknak lehet ismerős, akik használják a Screenflow nevű, zseniális screencam alkalmazást (vagy csak olvastak nálunk az épp aktuális verzióról). Van azonban még egy kiemelt alkalmazásuk, amely nem más, mint a Wirecast névre keresztelt broadcast alkalmazás (ez macOS-re és Windowsra egyaránt elérhető). Ennek most jelent meg a legújabb, 8-as verziója, tele újdonságokkal, s a lehetőséggel, hogy játszi könnyedséggel dobhassunk össze élő, online műsorokat.

A Wirecast 8, mint a bevezetőben is említettük, tökéletes választás lehet az e-learningben utazóknak (vagy a tanároknak, akik hajlandók online is leadni egy-egy előadást), az otthonról blogolóknak, akik nem csak írni szeretnek, hanem élőben is megosztanák mondanivalójukat az interneten, a helyi sportesemények közvetítőinek, digitális marketingben vagy social media területen dolgozóknak, illetve bárkinek, aki élő adásban adna hangot véleményének, de nem áll mögötte egy komplett TV stúdió. A Wirecast segítségével lehetőségünk van arra is, hogy egyetlen webkamerával, vagy akár csak prezentációk vetítésével dobjunk össze élő adást otthon, de arra is alkalmas, hogy több kamerából álló rendszerrel vett, helyi stúdióbeszélgetést, vagy távkapcsolásos vendégeket adjunk adásba. Bejátszhatunk korábban rögzített felvételeket, tetszőleges videókat, screencam anyagokat, különféle effekteket (óra, feliratok, fotó slideshow, mérkőzés állását jelző scoreboard, futó szövegek, Twitter feedek, címek stb.), amelyekhez rengeteg pofás sablon is dukál, melyek ha kell, aprólékosan testreszabhatók, hogy jobban illeszkedjenek a saját elképzeléseinkhez. Ezeket önálló rétegeken tudjuk elhelyezni, természetesen egy rétegre többet is. Az adás alatt az így megtervezett elemek egyetlen mozdulattal ki- vagy bekapcsolhatók, vagyis élőben tudunk dönteni arról, mit akarunk megjeleníteni a nézők képernyőjén.

Természetesen van chrome key funkció is, így greenbox megoldással bármilyen környezetet varázsolhatunk magunknak, s ami még érdekesség: ha USB-n hozzákötünk egy iPhone-t a géphez, könnyedén beadhatjuk annak a képét is az adásba, kameraként. Sőt, letölthető egy Wirecast Go nevű app is (iOS-re) az App Store-ból, amelynek segítségével az iPhone is bevethető külső helyszíni kameraként wifi vagy LTE hálózaton keresztül, s a képe beadható az adás részeként. Akkor sincs tehát gond, ha épp nincs kéznél “rendes” kamera, egy iPhone és mondjuk a beépített FaceTime webkamera segítségével simán tudunk élő adást kreálni, nem beszélve a temérdek bejátszási lehetőségről, melyekkel mindez kiegészíthető. Ha ennél többet szeretnénk, akkor forrásként szolgálhat IP kamera, capture kártya, s megannyi erre szakosodott eszköz. A támogatott termékek listája emitt tanulmányozható. De bejátszhatjuk a képernyőnk rögzített képét, az integrált böngészővel weboldalak felületét, vagy bármilyen NDI és Syphon forrást. Van visszajátszási lehetőség (sporteseményeknél ez külön öröm), időmérők, óra stb.

Egy adás esetében természetesen a hang is fontos tényező, de emiatt se nagyon kell aggódnunk. A Wirecast több forrásból is képes egyidejűleg hangot bejátszani. Van ASIO, WASAPI és CoreAudio támogatás, és egy halom FX a keveréshez.

Az ember azt gondolná, hogy a Wirecast 8 ezek alapján egy kifejezetten bonyolult adáslebonyolító szoftver, amelynek használatához évek tapasztalata és sok órányi tanulás sem elég. De ez nem igaz! Ez a program a tudásához képest hihetetlenül könnyen használható. Ha egy sort nem olvasunk el a kézikönyvből, de már dolgoztunk bármilyen kreatív alkalmazással (mondjuk valamelyik Adobe CC szoftverrel), akkor ezzel sem lesz gondunk egy pillanatig sem. Az elemek elhelyezése, azok testreszabása, ki- és bekapcsolása gyerekjáték egy kis gyakorlás után. Az mondjuk elkerülhetetlen, hogy agyban kicsit átálljunk egy élő adás elvárásaihoz, vagyis ne kavarodjunk bele, hogy mikor, mit teszünk adásba (ezt segítendő van Preview nézet, amelyen adás közben csereberélhetjük az elemeket, majd egy kattintással küldhetjük élőbe az ott kialakított képet, hogy aztán ennek megfelelően a Wirecast, látványos animációk kíséretében leszedje a képről ami már nem kell, és odabiggyessze, amire szükség van. Ha valaki mégis elakadna, bőséges segédanyagot talál a készítők oldalán.

Emellett az élő adáshoz elengedhetetlen online csatornák konfigurálása is villámgyorsan megvan. Legyen szó Facebookról, Youtube-ról, Ustream-ről, Azure vagy Akamai szolgáltatásokról, de még saját RTMP szerverről is, a beállítások egy perc alatt megvannak, ha tudjuk a szükséges adatokat (pl. Youtube belépési adatok, s persze a Youtube élő adásához való hozzáférési engedélyek stb.).

Beállítható az adás minősége, a késleltetés mértéke, s minden egyéb fontos szempont. A Wirecast 8 mindenben segít, hogy nekünk legfeljebb csak a tartalommal legyen gondunk, a technikai lebonyolítás flottul menjen. Mielőtt pedig elfelejtenénk, van peer-to-peer konferencia közvetítési lehetőség is, így meghívott vendégekkel is rendezhetünk élő online előadásokat.

A fentiekhez – a programon kívül – azért elengedhetetlen követelmény egy modern processzorral (szerintünk minimum i5) és kellő mennyiségű RAM-mal (minimum 4 GB) ellátott Mac vagy PC, illetve normális minőségű, sebességű internet kapcsolat.

 

Titles Live Present: hogy még profibb legyen a végeredmény

Bár a Wirecast eleve, több mint száz NewBlueFx-féle, animált grafikai- és felirat elemmel érkezik, ezt a gyűjtemény kedvünkre bővíthetjük további Titler Live csomagokkat.

Mi a Titler Live Present változatot teszteltük, ezzel abszolút professzionális megjelenést kölcsönözhetünk adásunknak. Használatuk egyszerű, minden fontos jellemzőjük (szín, méret, stílus stb.) átalakítható, az animációknak köszönhetően pedig lenyűgöző a hatásuk.

 

Mit hozott a Wirecast 8?

A Wirecast a fentiek egy részét persze már korábban is tudta. Az új változat azonban számos hasznos új lehetőséggel bővíti az eszköztárat: akár 8 független audio track használata, beleértve akár többnyelvű hangsávokat is, emellett pedig 16 csatorna használata. A már említett WASAPI és ASIO támogatás is most került a programba. Az új Wirecast Rendezvous bővíti a peer-to-peer lehetőségeket, és sokkal több eszközt ad a videokonferenciák rendezőinek kezébe (például a vendégek is bejelentkezhetnek webkamerával, mikrofonnal). A kor követelményeinek behódolva akár 3D-s grafikai megoldásokkal is megjeleníthetünk Facebook Live kommenteket, de ugyanígy Twitter vagy Instagram kommentek is bejátszhatók (ha upgradelünk a Titler Live fizetős változatára).

Emellett a program jelentős teljesítménynövekedést produkál elődeihez képest, kezesebb lett a felülete (méretezhető gombok stb.), az elemek elhelyezését segédvonalak teszik egyszerűbbé és pontosabbá, vagy tükröződés és árnyék effekt, Z tengely körüli forgatási lehetőség, több nyelvű felvételeket készíthetünk, javult az enkódolás minősége, van azonnali de-interlacing funkció, és több kimeneti eszközt támogat, hogy különböző konfigurációkat láthassunk a monitorokon.

Mindent egybevetve a Wirecast 8 továbbra is az egyik legjobb szoftver, ha élő online adásokban törjük a fejünket, bármilyen témáról is legyen szó. Mint a bevezetőben is kiemeltük, több területen is jól alkalmazható a program, s egy-egy profin sikerült élő adás erős presztízsnöveléssel járhat. A Wirecast Studio változat 695 dollárba kerül, a Wirecast Pro 995 dolláros áron vásárolható meg a Telestream oldalán, Windowsra és macOS-re egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!