Döbbenetesen jó fotószerkesztő program Windows 11-re (is)

Ha fotók szerkesztéséről esik szó, sokan beérik két szóval: Photoshop és Lightroom. S bár kétségtelen, hogy az Adobe két piacvezető alkalmazás fontos tényező a piacon, de ma már közel sem megkerülhetetlenek. Mi például képszerkesztés terén nagyon sokra tartjuk az Affinity alkalmazásokat, ha pedig fotókat kell retusálni, akkor szinte egyértelmű, hogy azonnal a Luminar AI-hoz nyúlunk. Ez utóbbi alkalmazásról lesz szó ma is (dacára annak, hogy egyszer már bemutattuk). Az ismétlés oka egyszerű: a Windows 11 megjelenésével a Microsoft számára is végképp fontossá váltak az ML (gépi tanulás) és az AI (mesterséges intelligencia) technológiák. Márpedig a Luminar AI éppen ezzel tűnik ki a tömegből: az AI és ML technológiákat használhatjuk ki benne, hogy automatizáljunk retusálási feladatokat, vagy épp hihetetlenül látványos változtatásokat hajtsunk végre a fotókon, pár kattintással. Emellett pedig a legutóbbi tesztünk óta megjelent már az Update 4 változat is a programból, amely néhány újabb AI eszközzel bővítette a szoftver lehetőségeit. Éppúgy, mint a macOS esetében, a Luminar AI döbbenetesen jó fotószerkesztő program Windows 11-re is, s ezt az állításunkat mindjárt megindokoljuk.

Luminar AI: döbbenetesen jó fotószerkesztő program Windows 11-re

Mint a bevezetőben is elmondtuk, a Luminar AI immár hivatalosan is beszerezhető a Windows 11 alkalmazásboltjából, sőt, van belőle ingyenes próbaverzió is ugyanitt. Ráadásul Windows 11 alatt – az elsők között – a Luminar AI fő funkciói kiegészítőként beépülnek a Windows 11 saját, megújult Képszerkesztő alkalmazásába is, jelentősen bővítve annak funkciókészletét.

A program nagy előnye a konkurenseivel szemben, hogy a felületét úgy alakították ki, ne csak a profik, hanem a teljesen amatőrök is kiigazodjanak rajta, hogy szeretnék tuningolni fényképeiket. Számukra a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hatalmas lehetőségeket nyit meg. Például a Sky AI funkcióval egyetlen mozdulattal lecserélhető a fotókon az égbolt úgy, hogy közben a program a kiválasztott felhőzethez és éghez igazítja a teljes fotó fényviszonyait, sőt, attól sem jön zavarba, ha vízfelület is van a képen, az új égbolt tükröződik azon is. Mindez tényleg pár kattintás. S ha az alapból kapott virtuális égbolt mennyisége kevésnek tűnne, beszerezhetünk továbbiakat.

Hasonló elgondolás alapján, az Augmented Sky AI funkcióval extra elemekkel tűzdelhetjük tele az eget (madarak, repülők, plusz felhők stb.), míg az Atmosphere AI funkcióval testreszabható ködöt varázsolhatunk fotónkra. De ott van még a Sunrays, amellyel a napsütést emulálhatjuk, vagy a Dramatic, Mood, és Toning funkciók a fényeléshez. Utóbbiakat szerintünk már a profik is szívesen használják, ha gyorsítani szeretnék a napi munkát.

A portréfotósok számára hatalmas segítség lehet a Portrait részben található négy AI motor: Portrait Bokeh az extra fényeffektekhez, illetve a Face, Skin, Body a bőrfelületek és jellemzők gyors és hatékony retusálásához.

A Luminar AI rendelkezik katalógus (Catalog) funkcióval is, így fotóink rendszerezésére is gond nélkül befogható. Menedzselhetjük vele a mappákat, illetve szűrők segítségével különféle szempontok szerint tudjuk leválogatni az épp szükséges fényképeket.

Windows 11 alatt a program hardver szükséglete viszonylag magas, bár tekintve az AI és ML funkciókat, plusz azt, hogy manapság már egy okostelefonnal is minimum 12 megapixeles, de inkább nagyobb méretű fotókat lehet lőni, a Intel i5 és az AMD Ryzen 5 processzor, a 8 GB RAM és az OpenGL 3.3 funkciót támogató grafikus vezérlő egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott elvárások.

Kezdőknek és profiknak egyaránt elsőrangú választás

Mint már szóba került, a program gyakorlatilag bárkinek tökéletes választás lehet retusáláshoz, nem csak Windows 11 alatt, hanem macOS-en is. Utóbbin egyébként – hasonlóan a Windows 11 képszerkesztőjéhez – szintén beépül plug-iként az Apple Photos alkalmazásába.

Kezdők számára a fentebb már említett kreatív AI funkciókon túl – az égbolt cseréjéről a fotókon egyébként volt gyakorlati anyagunk – jól jöhetnek még a sablonok (templates) is, amelyek segítségével gyakorlatilag másodpercek alatt lehet tuningolni egy fotót, a program ugyanis akár a kép tartalma alapján is tud automatikus beállításokat generálni a kiválasztott stílusban. De arra is kiváló eszköz, ha szeretnénk kicsit jobban festeni a közösségi oldalakon publikált fényképeinken.

Profiknak szintén jól jöhetnek az AI és ML funkciók, mert hát tegye a szívére a kezét mindenki, olykor jól esik megkönnyíti a saját munkánkat és töredék idő alatt végezni a feladatokkal. De aki maradna az aprólékos alakításoknál, természetesen minden, a profi fotószerkesztőkben megszokott manuális eszközt is megkap a fényeléstől a tartalmi retusálásig minden munkafolyamathoz. De olyan kellemes extrák is akadnak, mint a

Összegzésül

Mind a Windows 11 alkalmazásboltjába való bekerülés, mind az Update 4 extra eszközei pozitív változásként értékelhetők a Luminar AI esetében. Nekünk továbbra is az egyik nagy kedvencünk a kategóriájában, s bár nem olcsó, ha valaki munkaeszköznek veszi, minden bizonnyal gyorsan visszatermeli az árát. Immár macOS és Windows esetén is megvásárolható az adott rendszer alkalmazásboltjában, de ha valaki inkább a külső telepítések híve, megvásárolhatja a fejlesztő Skylum oldalán is. Utóbbin ráadásul letölthető az ingyenes próbaverzió is. Mi továbbra is csak ajánlani tudjuk ezt a fotószerkesztő programot, s kíváncsian várjuk a már javában készülő következő kiadást.

Ne maradjon le erről sem!